úterý 3. července 2018

Vědí draci o legraci?

AUTOR:  Daniela Krolupperová
ILUSTRÁTOR: Lenka Vybíralová
NAKLADATELSTVÍ: Pikola
ROK: 2018
POČET STRAN: 64
ZDROJ: knihovna







Anotace
Veselá moderní pohádka od známé české autorky o neohrožené princezně, která vidí svět kolem sebe, jaký je, a při rozhodování se neřídí strachem a předsudky, ale svým zdravým rozumem. A tak když se do království přistěhuje nešťastný osamělý drak, nepropadá panice jako ostatní obyvatelé, ale snaží se přijít na to, jak mu v jeho situaci pomoci. Knížka je vhodná pro nácvik genetické metody prvního čtení, neboť je vysázená velkými písmeny.

Hodnocení
Novinka Daniely Krolupperové, která vyšla v nakladatelství Pikola, je určena pro začínající čtenáře. Kolem této knihy jsem chodila už v době, kdy vyšla, nakonec jsem si ji mohla přečíst díky návštěvě v knihovně.


Ocitáme se v jednom malém království, kde žije král, královna, princezna a mimo jiné i kuchařka Klárka. Jednoho dne přiletěl na zámek tříhlavý drak a milou princeznu Táňu odnesl bůhvíkam. Do zámku se začali sjíždět princové, kralevicové i rytíři. Všichni byli po zuby ozbrojeni, jen aby princeznu zachránili. Na záchranu se vydala i kamarádka Klárka, ta byla však vyzbrojena jen batohem. Kdo zachrání princeznu jako první? A je potřeba ji vůbec zachraňovat?

Pohádka je velmi krátká, kterou šikovný čtenář přečte během chvilky. I když je krátká, skrývá v sobě jedno velké poselství – vše se dá vyřešit rozumem a hlavou a ne zbraní a násilím.

Zaujalo mě, že i když je to pohádka (vystupuje zde princezna i drak), přesto je příběh laděný do modernějšího stylu. Proč by pohádka měla být pořád tradiční? Místo prince je tady kuchařka, která je navíc chytrá. A princezna? Posuďte sami:

Princezna Táňa byla bystré a hbité děvče. S rodiči často jezdila na kole a chodívala na výlety po horách. Kromě toho si ráda hrála s ostatními dětmi. Skákala panáka, šplhala po stromech, bruslila. Ve hře na schovávanou byla hotový mistr. Jen jedinkrát se nestihla včas schovat. To proto, že jí drzý bratranec kralevic Hubert podrazil nohu. Princezna Táňa měla i další záliby. Většinou chvályhodné. Stejně jako sport milovala moudré knihy. Hlavně ty tlusté, protože obsahovaly dlouhé, zajímavé a napínavé příběhy. Byly dohebka ohmatané a taky zvláštně voněly. Princezna trávila celé hodiny s knihami jako opravdový knihomol. Díky čtení toho hodně věděla. Ale dost nerada uklízela. Věci na psacím stole mívala jen tak poházené a někdy se jí vůbec nechtělo do čištění střevíců.(str. 11)

Kniha je vhodná pro malé čtenáře. Věty jsou krátké a stručné a celá kniha je psána velkým písmem. Pro dospělého čtenáře je to velmi neobvyklé. Mně osobně se příběh kvůli tomu hůře četl. Daný text je ale vhodný pro genetické čtení, který je v poslední době ve stále větší oblibě a nakladatelství vydávající knihy pro děti na tento trend pružně reagují.


Některá slova jsou barevně zvýrazněna. Na konci je má malý čtenář za úkol vysvětlit. Ilustrace jsou sice barevné, ale se sytostí to ilustrátorka nepřeháněla. I postavy nejsou barevně přeplácané.

Příběh je vhodný pro prvňáčky, kteří se učí číst, ale nevidím problém v tom, kdyby si titul chtěli přečíst i druháci. Čtení s rodiči může být taky napínavé, když si máma nebo táta budou s dítětem o pohádce vyprávět.

O autorce
Daniela Krolupperová je překladatelka, novinářka a spisovatelka. Píše především pro děti a její knihy mají i poučení: Draka je lepší pozdravit aneb O etiketěSedmilhář Josífek nebo Já se nechtěl stěhovat!

Žádné komentáře:

Okomentovat