čtvrtek 21. června 2018

Se mnou jsi v bezpečí

AUTOR: K. L. Slater
ORIGINÁL: Safe With Me (2013)
PŘEKLAD: Kateřina Bínová
NAKLADATELSTVÍ: Mystery Press
ROK: 2018
POČET STRAN: 352
ZDROJ: vlastní e-kniha






Anotace
Anna žije osamělý život. Přátelí se jen se svou sousedkou a její jedinou útěchou jsou řád a stereotyp. Lidi si striktně drží od těla – ví, kolik škody mohou napáchat. 

Jednoho dne je svědkem dopravní nehody a v řidičce, která ji zavinila, poznává Carlu. To ona jí kdysi zničila život. Nyní má šanci srovnat účty, ale svou pomstu musí pečlivě naplánovat.

Ze všeho nejdřív se rozhodne vetřít do přízně Liamovi, muži, který byl při nehodě zraněn. Také musí sledovat průběh policejního vyšetřování. A hlavně – nesmí dopustit, aby jí Carla znovu zmizela z dohledu. 

Hodnocení
E-knihu Se mnou jsi v bezpečí jsem měla doma tak dlouho, že jsem ji už musela konečně přečíst. Po přečtení však nevím, jestli se mi kniha líbila nebo ne. Proč takový názor? Přišlo mi, že všechny postavy jsou vyšinutí jedinci.

Hlavní postavou je Anna. Žije sama v domě, kde vyrůstala, nemá rodinu, ani přátele. Jejím jediným společníkem je kocour Albert a sousedka paní Peatová. Anna moc koníčků nemá, nemohla si sehnat práci, a tak byla ráda za poštovní doručovatelku.

Před třinácti lety se v Annině životě stala velká tragédie. Její následky si nese dodnes. Vštípila si do mysli, že za rodinné neštěstí nese odpovědnost školní psycholožka Carla. Proto je v šoku, když se stane svědkem autonehody, kterou zavinila ona Carla. Rozhodne se, že jí zničí život. Nejdřív se však musí sblížit s oběti nehody, s Liamem. Nic však není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. To je jen hrubý nástin celého románu. Ve skutečnosti je mnohem spletitější a komplikovanější. 

Anna je už od začátku nesympatická hrdinka. Už po padesáti stránkách vám bude jasné, že s Annou není něco v pořádku. Stačí jen číst její pasáže a pochopíte, že je někde nějaký problém. Autorka zde výborně vykreslila Anninu psychiku i to, jak se v průběhu děje měnila. Od zakřiknuté ženy až po pomstychtivou fúrii. Je ale opravdu schopná úplně všeho?

Kniha Se mnou jsi v bezpečí je označována jako thriller, ale do tohoto žánru to má opravdu daleko. Nemrazilo mě, ani jsem se nebála. Spíše než thriller bych titul označila jako psychologický román. Kniha postrádala napětí. Akčnější byla až v poslední třetině, kdy se konečně začalo něco dít.

Příběh je rozdělen do dvou časových rovin. Ta první je z období před třinácti lety. Je to příběh o Annině bratru Dannym. Větší část knihy je však ze současnosti. Vypravěčkou není jenom Anna, ale i Carla alias Amanda a Annina sousedka paní Peatová, která má v knize sice minimální prostor k projevu, přesto je v něm hodně důležitá. Časová linka z minulosti měla potenciál, ale autorka ji nedotáhla do konce, nedostala z ní všechno, co by se dalo z takového tématu vyždímat.

Ačkoliv se kniha četla dobře, příběh samotný byl trochu rozvláčný a trvalo dlouho, než se příběh rozběhl. Kniha je autorčinou prvotinou. Rozhodně je to velmi povedený debut, který osloví mnoho čtenářů. Na mě však kniha působila neveselým a pomalým dojmem. Pocit ještě umocňovala nevyrovnanost hlavních postav.

Obálky
Z obálek si neumím vybrat, ani jedna se mi k příběhu moc nehodí.
    

O autorce
Cesta k první vydané knize této anglické autorky nebyla zpočátku vůbec jednoduchá. Po řadě neúspěšných pokusů prorazit v literární branži se ve čtyřiceti letech rozhodla vystudovat tvůrčí psaní na Nottingham Trent University, kde také nakonec získala magisterský titul. Ještě než studium dokončila, vydala první knihu. Jak sama říká: „Byl to pohádkový konec po velmi, velmi dlouhé cestě.“ Pod svým jménem Kim Slater publikuje příběhy pro mládež, pod pseudonymem K. L. Slater psychologické thrillery, jichž napsala zatím pět, počínaje románem Se mnou jsi v bezpečí (2016) až po Návštěvníka, který by měl vyjít letos. K. L. Slater je v současnosti spisovatelkou na plný úvazek a navíc vyučuje tvůrčí psaní na řadě škol v Nottinghamu, kde také žije s manželem Macem a třemi dospělými dětmi. Zdroj: Mystery Press

Napsáno pro Mystery Press.

Žádné komentáře:

Okomentovat