pátek 1. června 2018

Hastrmanka Evelínka a zlatá rybka

AUTOR:  Petra Martišková
ILUSTRÁTOR: Zdeňka Študlarová
NAKLADATELSTVÍ: Brána
ROK: 2017
POČET STRAN: 128
ZDROJ: knihovna








Anotace
To se ví, že každý správný hastrman musí umět spoustu věcí. Znát vodní rostliny, zašívat botičky nebo hrát na housle, také se starat o rybník i jeho obyvatele. Ale to je přesně to, co malou hastrmanku Evelínku ani za mák nebaví. Vůbec nejraději vyvádí různé lumpárny, celé dny zlobí svého brášku Matyáše, plaší malé pulce, nebo hraje se svou nejlepší kamarádkou na honěnou. Jenže mít za kamarádku zlatou rybku, která umí splnit úplně každé, i to nejbláznivější přání, to není jen tak. A co teprve, když se společně vydají na prázdniny k dědovi a tam se při bouřce, jakou Evelínka ještě nezažila, rybka ztratí. Evelínka se vydává na dobrodružnou výpravu za její záchranou a přitom pozná nejen cenu přátelství, ale také to, jak skvělé je být hastrmankou.

Hodnocení
Petru Martiškovou mohou znát především čtenářky. Je autorkou několika knih pro dívky, ale píše také příběhy pro děti. O čertici Lili jste si již mohli přečíst na projektu Podporujeme české autory. Tentokrát jsem si vzala do ruky pohádkové vyprávění o hastrmance Evelínce.



Evelínka je hastrmanka, ale vůbec z toho není nadšená. Nebaví ji učit se o rostlinkách, nebaví ji šití a už vůbec nechce hrát na housličky. Nejraději by se honila po louce s bludičkami. Evelínka má mladšího bratra Matyáše, se kterým se neustále pošťuchuje a handrkuje. A také má nejlepší kamarádku zlatou rybku, která umí splnit každé přání. 

Každý rok Evelínka s Matyáškem jezdí na prázdniny k dědovi do Lhoty. I letos to není jinak, i když měli oba namále. A to ještě netuší, že zažijí jedno velké dobrodružství, když se zlatá rybka ztratí v bouři. 

Evelínka je malá hastrmanka, která je pořádné zlobidlo. Moc neposlouchá, špatně se učí a s bratrem se pořád dohaduje. (Počkat, mluvíme pořád o hastrmáncích? Mám pocit jako kdybych psala o lidských dětech) Přesto je to hodná holka a moc jí záleží na tom, aby nepřišla o svou kamarádku. Podaří se Evelínce najít ztracenou zlatou rybku? Jak to celé dopadne, si můžete přečíst v této krásné knížce. 

Není to však jenom jen tak obyčejný příběh. Autorka v něm malé čtenáře také trochu poučuje, ale v dobrém slova smyslu. A jaké poselství kniha nese? To nejlepší na světě je mít dobré přátele. Také bychom neměli příliš skuhrat nad tím, čím musíme být. I na špatném se dá najít spoustu dobrého. A v závěru autorka nabádá malé čtenáře, aby si vážili přírody, měli ji rádi a udržovali ji krásnou a čistou. A kvůli tomu nemusí být děti ani malými hastrmánky.


Z knížky čiší radost, čas prázdnin a je krásně motivující. Každá dětská kniha by měla obsahovat ilustrace. Zdeňka Študlarová je osvědčenou malířkou. Její obrázky zdobí řadu knih pro děti, za všechny jmenuji například spoluilustrace komiksu Čtyřlístek. Ilustrace potěší nejen malé čtenáře, ale i rodiče. 

Stejně je na tom i samotná kniha. Petra Martišková totiž píše svěží a čtivé příběhy, které se čtou jedním dechem a s úsměvem na rtech. V příběhu tak najdou zalíbení všichni čtenáři bez rozdílu věku.

O autorce
Petra Martišková vystudovala Gymnázium v Kadani a později tamtéž i nástavbové studium obchodní akademie. Účetnictví se věnuje profesně, ale pracovala také jako redaktorka internetových magazínů pro ženy. Díky lásce ke knihám, začala psát vlastní příběhy. V roce 2006 jí vyšla první kniha a od té doby vyšlo spoustu knih nejen pro ženy, ale i pro děti.

Žádné komentáře:

Okomentovat