neděle 19. listopadu 2017

Vílí býlí

AUTOR:  Radomír Socha
ILUSTRÁTOR: Eva Chupíková
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2017
POČET STRAN: 112
ZDROJ: vlastní







Anotace
Když holčička Janinka objeví na půdě babiččiny chaloupky starodávný ilustrovaný herbář, začnou se dít podivné věci. Herbář je totiž kouzelný a ukrývá v sobě neuvěřitelná překvapení. S pomocí víl se holčička dostane do čarovné říše víl a skřítků, kde zažije neobyčejná dobrodružství a pozná mnohá tajemství týkající se léčivých rostlin. Na konci každé z deseti krátkých kapitol jsou pro děti připraveny cvičné otázky, aby si připomněly zajímavosti a poznatky, které se v příběhu dozvěděli.

Hodnocení
Edukační řada pro děti z nakladatelství Portál se rozrostla o další přírůstek. Tuto edici mám přečtenou téměř celou. Chybí mi úplně první kniha, kterou shodou okolností napsal také Radomír Socha, jenž je autorem i posledního titulu Vílí býlí.


Autor je především houbař. Jeho knihy se zabývají sběrem hub, ať už se jedná o atlasy, encyklopedie či knihy pro děti. Občas Radomír Socha zabrousí i do říše skřítků a víl. A nejinak je tomu i u příběhu Vílí býlí.

Hlavní hrdinkou je holčička Janinka. Žije s babičkou, která je mezi lidmi uznávaná bylinkářka. Sbírá bylinky, ze kterých dělá různé mastičky, odvary či čaje. Janinka ji ráda se vším pomáhá. Jednoho dne na půdě Janinka objeví kouzelný herbář s bylinkovými vílami.

Koncept knihy je totožný s předchozími knihami. Na začátku každé kapitoly je vyobrazená víla a  bylinka a stručný popis v několika bodech. Následuje samotný příběh, který je tentokrát ucelený. Na konci příběhu malého čtenáře čekají otázky i s odpověďmi, které se týkají bylinky.

Každá kapitolka se věnuje jiné rostlince. Můžete se tak setkat s kopřivou, lípou či třezalkou. Autor do všech příběhů vložil i to, jak se bylinka používá, na jaké bolístky pomáhá a přidává i trochu lidových pověstí, které se k bylinkám vážou.

Nedá mi to a musím srovnat tuto knihu s knihou Jde sem lesem, kterou napsala Daniela Krolupperová. I ona zvolila téma bylinek, ale bylinek lesních. Na edukační část šla trochu jinak než Radomír Socha. Některé bylinky byly v obou knihách stejné jako například kopřiva či heřmánek, ale příběh a popisy bylinek je pokaždé jiné.

Jak jinak, tak i tentokrát musím zmínit ilustrace. Nejspíš se v tomto názoru budu neustále opakovat, ale Eva Chupíková je ilustrátorka, jejíž obrázky jsou prostě úžasné. Umí nakreslit jak rostlinnou a živočišnou říši, tak i lidské podstavy tak, že se musíte chtě nechtě usmívat a neustále se na ty něžné bytosti dívat. Neumím si představit, že by tuto sérii kreslil někdo jiný. Ráda bych podotkla, že bylinky, které se objevují v obou knihách, jsou pokaždé jiné.

V úplném závěru knihy je pro děti přichystaný návod, jak si vyrobit vlastní herbář. Je zde jednoduše popsáno, co je k výrobě potřeba, jak rostlinky správně usušit a vylisovat a nakonec, jak si herbář správně uspořádat. Myslím, že je to užitečný nápad, jak s dětmi poznávat přírodu okolo sebe.

O autorovi
Radomír Socha pracoval jako vědecký pracovník v Biologickém centru Akademie věd v Českých Budějovicích. Je autorem řady publikací, v nakladatelství Portál vyšla v roce 2012 jeho knížka pro děti Zhoubné houby.

Napsáno pro Portál

2 komentáře: