úterý 14. listopadu 2017

Vánoční hvězda a splněná přání

AUTOR: Zuzana Pospíšilová
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ILUSTRACE: Magda Veverková Hrnčířová
ROK: 2017
POČET STRAN: 80
ZDROJ: vlastní







Anotace
Malá Ida žije v dětském domově a moc touží po mamince a tatínkovi. Není tolik průbojná jako ostatní děti, a tak se na ni většinou nedostane pohlazení nebo pochování na klíně. Celé dny prostojí u okna a dívá se, jestli nepřichází nová maminka s tatínkem. Večer před Štědrým dnem za oknem uvidí padat hvězdu. Dobře ví, že padající hvězda dokáže splnit přání, a tak si moc přeje maminku a tátu.

Hodnocení
Mám ráda knížky o Vánocích, vánočních příbězích a splněných přáních. Tato útlounká knížečka je sice určená dětem, ale i mně se hodně líbila. A také čtení byla pro mě premiéra. Poprvé jsem knihu nečetla já, ale četla ji moje starší dcera. O to to byl větší a lepší zážitek.



Hlavní hrdinkou je malá Ida, která žije v dětském domově. Její jediné přání je, aby se dostala k nějaké hodné mamince a tatínkovi. A když večer před Štědrým dnem vidí z okna padat hvězdu, její vroucné přání musí být slyšet až v samotném nebi.

Na druhém konci města bydlí pan a paní Andělovi. Oni jsou také smutní. Chtějí mít dítě, ale příroda jim zatím žádné nenadělila, i když by moc chtěli. Paní Andělová vidí z okna tu samou padající hvězdu jako Ida. I její přání letělo až do nebe, kde se setkalo s Idiným.

Myslím, že dál pokračovat nemusím. Zaprvé bych vám prozradila zbytek příběhu a to se nedělá. Za druhé tento příběh byl tak krásný, že by bylo škoda ho vyzradit.

"Jé, padá hvězda," ozvalo se Idě za zády. Byla to Míša, která se právě chystala převlékat do pyžama. "Něco si přej!" pobídla Idu vzrušeně. Sama zavřela oči a v duchu vyslovila nějaké přání. Idě vzrušením zrudla líčka. Hned věděla, co si bude přát. Se zavřenýma očima své přání opakovala stále dokola, než ji vyrušila paní vychovatelka."Ale teď už alou do postele!" řekla tak nahlas, až se obě dívky polekaly. (Str. 19)

Příběh je určený pro malé čtenáře, kteří si písmenka teprve osvojují. Pomoc rodičů je tady na místě. Velký font písma a krátké kapitoly jsou zárukou, že malý čtenář nebude mít problém se čtením ani s udržením pozornosti.

Při poslouchání jsem zjistila, že dceři se text dobře četl. A to chodí už do čtvrté třídy. Nezadrhávala, plynule četla. Za to autorce patří velký dík, že do knihy vpasovala jednoduchá slova

Musím také zmínit ilustrace, které jsou nádherné a něžné. Krásně text doplňovaly. S obrázky této malířky jsem se již několikrát setkala, takže mi nejsou neznámé a vždy se mi líbily.

Protože je to příběh pro děti, nejsou zde zmíněny vážnější aspekty celé záležitosti a nejspíš ve skutečnosti by vše tak, jak je v knize popsáno, hladce neprošlo. Ale proč se jednou nezastavit a uchopit tento kratičký příběh jako symbol radosti a lásky? Na světě je spousta opuštěných dětí i osamělých rodičů. Když se pak tyto opuštěné duše setkají, hned je o něco lépe i slunce svítí jasněji.

Rychlý názor Anetky
Knížka se mi moc líbila a autorce se to náramně povedlo. Postavy byly sympatické. Knihu bych doporučila dětem od první do čtvrté třídy.

O autorce
Zuzana Pospíšilová je dětská psycholožka píšící knihy pro děti. Vždycky chtěla pracovat spíše s dětmi, do prvního zaměstnání po škole nastoupila jako klinická psycholožka v Dětském rehabilitačním stacionáři v Ostravě, kde pracovala s dětmi s pohybovým postižením, převážně s dětmi s DMO. Po mateřské dovolené začala pracovat ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením. K psaní dětských knížek se dostala hlavně díky svým dcerám, pro které začala sama vymýšlet a psát různé pohádky, příběhy a básničky.

Napsáno pro Portál

1 komentář:

  1. nevím zda čtete i ebooky novinka: tajneknihy.cz sekce Lit.faktu pecka: Inkvizice v Čechách po 400 letech nebo sekce Historie-Dějiny České , velmi stará kniha oskenovaná a našimi dějinami. Pokud znáte někoho kdo čte ebooky pošlete mu odkaz - tak dík e-knihmol

    OdpovědětVymazat