pondělí 9. října 2017

Flouk a Líla

AUTOR:  Petra Dvořáková
ILUSTRÁTOR: Kateřina Hikadová
NAKLADATELSTVÍ: Host
ROK: 2015
POČET STRAN: 104
ZDROJ: knihovna







Anotace
Pohádkový příběh o velikém přátelství počítačové myši a kouzelného kocoura. Víte, děti, že myš Líla není obyčejná, ale počítačová? Jenže v kanceláři ji to moc nebaví, a tak si hledá kamarády ve skutečném světě. Jenom pozor na toho protivného kocoura Flouka, co tu v mrakodrapu skoro bydlí a rád by se dostal do počítače. 

Hodnocení
O Floukovi a Líle jsem slyšela už před nějakým časem, nejspíš to bylo v době, kdy kniha vyšla. Říkala jsem si, že bych si ji chtěla přečíst, protože vypadala moc zajímavě. A teď jsem tu možnost měla a povídání o těch dvou jsem zhltla jako malinu.

Seznamujeme se s Floukem. Flouk je kocour, který každý den chodí se svou paničkou Kamilkou do kanceláře v obrovském mrakodrapu. Flouk ale není jen tak obyčejný kocour. Umí totiž kouzlit. Líla je myš. A stejně jako Flouk, tak i ona není tak úplně obyčejná. Je to kancelářská myš, ta nejlepší, která se kdy vyrobila. A tak začalo velké přátelství mezi kocourem a myší.

To by ale nebyla Petra Dvořáková, kdyby do knihy nepropašovala něco ze života a něco málo poučení. V tomto případě je to virtuální svět. Své děti vedeme a nabádáme k tomu, aby se na internetu chovaly bezpečně, aby nedůvěřovaly všem přátelům, se kterými se virtuálně skamarádí. Člověk na druhém konci nemusí být ten, za koho se vydává. Je důležité, aby děti dokázaly rozeznat, že počítačový svět je jenom jako, že i když ve hře můžeme přijít o pět životů, v tom skutečném máme život jenom jeden. Kromě počítačového světa totiž existuje i svět, kde se lidé mají rádi a navazují přátelství.

"Jak se dělá to
kamarádit?" vyptávala se kocoura zvědavě.
"Nejdřív jenom tak, že si spolu budete dlouho povídat," pustil se do vysvětlování kocour. "A potom půjdete na krátkou procházku. A nakonec na velký výlet. Občas se spolu poškorpíte. A potom se zase usmíříte. To už budete opravdoví kamarádi," poučil ji Flouk a byl rád, že má projednou zase navrch. A potom ho napadlo, že by Líla mohla být jeho opravdová kamarádka
. (Str. 39)

Kniha je určená pro malé čtenáře od pěti let. Myslím si, že tato věková skupina příběhu odpovídá. Malé děti mají rády, když je příběh plný zvířátek. Navíc je i hravý, vtipný. Zaslouží si tak nejen dětskou pozornost, ale i dospělý člověk v něm objeví starosti, které mají lidé jejich věku. Například manažera Hlavounka trápí pleš, slečnu Kamilku má každý rád, protože se usmívá a je hodná, ale proč je pořád single? A taky je tu kulatá paní uklízečka, je sice svědomitá, ale tak protivná, že by Flouk a Líla byli nejradši, kdyby tu nebyla.

Flouka a Lílu můžu doporučit dětem i rodičům ke společnému čtení.

O autorce
Petra Dvořáková je spisovatelka a scenáristka. Vystudovala střední zdravotnickou školu a absolvovala obor filozofie na FF MU. Do povědomí veřejnosti vstoupila svým debutem, knihou rozhovorů o víře Proměněné sny, za kterou v roce 2007 získala cenu Magnesia Litera v kategorii publicistika. O dva roky později jí vyšla druhá kniha Já jsem hlad — příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši. V roce 2013 vydala svou první knihu určenou dětem Julie mezi slovy, za kterou získala ocenění Zlatá stuha v kategorii beletrie pro mládež a Cenu učitelů za přínos k rozvoji dětského čtenářství; připravuje se její slovinské vydání. Novinka Flouk a Líla z roku 2015 je jejím dalším titulem pro dětské čtenáře. Pro Český rozhlas připravila sérii rozhlasových pohádek a pro Českou televizi řadu scénářů k pořadům pro děti a mládež. Zdroj: Host

Žádné komentáře:

Okomentovat