pátek 6. listopadu 2015

Arsène Lupin kontra Sherlock Holmes aneb Blondýnka a modrý diamant

AUTOR: Maurice Leblanc
NAKLADATEL: Tympanum
ROK: 2015
ČTE: Ivan Trojan, Viktor Preiss, Pavel Rímský, Andrea Elsnerová a další
DÉLKA: 0:59
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Nepolapitelný, šarmantní a poněkud uličnický Arsène Lupin se setkává s legendárním logikem Sherlockem Holmesem. Střet a souboj dvou osobností spustí řetězec napínavých událostí, v nichž se zablýskne vzácný modrý diamant, ale nebude chybět ani pořádná dávka mužské cti, dámského půvabu, intrik a překvapivých a nápaditých zvratů. Lakonický a noblesní humor, který je pro postavu Arsèna Lupina příznačný, ještě vynikne v kontrastu s metodickým Holmesem a jeho železnou logikou a téměř zázračnou předvídavostí. Souboj dvou nejdůmyslnějších a nejkreativnějších mužů, kteří ačkoli každý na jiné straně zákona, zkříží samozřejmě zbraně podle pravidel dvorské etikety, může začít…

Něco málo o ději
Baron z Hautreku je zavražděn ve svém domě za velmi záhadných okolností. Další záhadou je, proč mu nebyl ukraden modrý diamant, který zářil na jeho prstě? A kam vlastně zmizela jeho ošetřovatelka Lotty, když pokoj byl uzamčen? Přivolaný komisař Ganimard má jasno - ve vraždě i ve zmizení nemá prsty nikdo jiný než Arsène Lupin.

O několik měsíců později je dražba pozůstalosti nebožtíka barona. Modrý diamant získá baronka z Crozonu, které však modrý diamant zmizí spolu i s její společnicí Tildou. To už je na Ganimarda opravdu hodně. Jeho podezření, že za vším stojí Lupin, je neochvějné. Lupinovou mazaností je však berzradný, a tak do Paříže povolává slovutného detektiva Sherlocka Holmese.

Ten se snaží případ vyřešit co nejdříve, protože ho čeká na baskervillských blatech jeden zapeklitý úkol. Podaří se Sherlockovi najít modrý diamant a zatknout Lupina?

Hodnocení
O lupiči gentlemanovi jsem poprvé slyšela, když jsem ještě byla dítko školou povinné a pokud si dobře vzpomínám, dokonce jsem přečetla o něm i knihu. Ale jak se jmenovala, to už si nepamatuji. Jen to, že se mi Lupin líbil a doteď si vzpomínám, že jsem si říkala, že opravdu není zlý.

Nebudu vás zdržovat tím, že Blondýnka a modrý diamant byla nejprve kniha, pak rozhlasová hra a nakonec audiokniha. Koneckonců, to si můžete přečíst v několika článcích, které se tímto podrobně zabývají.

Nahrávka, kterou Tympanum vydalo v roce 2014, má necelou hodinu. Což je docela škoda, protože začátek mi připadal trochu zmatený a než jsem se v ději zorientovala, byla půlka příběhu pryč. To mi ale nezabránilo v tom, abych si příběh nepustila znovu.

Arsène je lupič-gentleman. Šarmantní, mazaný, geniální muž, který přivádí k zuřivosti pařížského inspektora Ganimarda. Když se v Paříži objeví nekalý zločin, je přesvědčen, že za tím stojí Lupin a jeho přítelkyně, jež si nechává říkat Blondýnka. Blondýnka není o nic lepší než Lupin, a tak se není co divit, že je Ganimard bezradný.

Protipólem Lupina je Sherlock Holmes. Známý londýnský detektiv, seriózní, který má po svém boku doktora Watsona. Na Holmesův bystrý úsudek Ganimard spoléhá, a tak ho povolá, aby mu s Lupinem pomohl. Jenže Lupin dává na frak i Holmesovi, ale ten se tak snadno přelstít nedá a Lupinovi vše vrací.



Tympanum pro audioknihu zvolilo hlasové představitele naprosto skvěle. Ivan Trojan (Arsène Lupin) i Viktor Preiss (Sherlock Holmes) se svých rolí zhostili velmi dobře, vždyť to ani jinak nejde, když mají mnohaleté zkušenosti nejen s herectvím, ale i dabinkem.

Audioknihu doprovází hudba jako vystřižená ze staré Paříže, převážně harmonika a tklivé housle. A nejen to, v nahrávce se vyskytují i různé zvuky jako zvonění zvonku, klepání psacího stroje či hlasy z pařížské restaurace.

Detektivní příběhy, které se odehrávají v první polovině dvacátého století, mám ráda. Dýchne na vás dávná atmosféra, kdy neexistovaly žádné moderní přístroje na odhalení zločinu, byly jen bystré mozky a důvtip. Oproti severským detektivkám je to příjemná a rovnocenná změna.

3 komentáře:

  1. Tuto audioknihu jsem si také stáhla. Skvělé herecké obsazení, s tím souhlasím, takže jsem jim odpustila i poněkud zmatený příběh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Začátek zmatený, pak to šlo. Ale ráda jsem poslouchala Preisse i Trojana.

      Vymazat
  2. Ano, ano. Oba mají nádherné hlasy. Bohužel se na audioknihy neodkážu plně soustředit, ale nedávno jsem narazila na kratší nahrávky na youtube a líbilo se mi to moc. Hlavně ty staré, ještě z dob komunismu - tehdy tam hráli skvělí herci :)

    OdpovědětVymazat