čtvrtek 4. června 2015

Kouzelná aktovka

AUTOR:  Daniela Krolupperová
ILUSTRÁTOR: Vlasta Baránková
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2015
POČET STRAN: 79
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:




Anotace
Na jaře se do blízké říčky vrátili raci, a tuhle vzácnou podívanou si druháci Viktor a Hugo nemohli dát ujít. U vody však zvědavý Viky na mokrém svahu uklouzne – dokonale se zmaže a školní aktovku promění v potrhanou kouli. Když se kamarádi sklesle loudají přes park domů, na lavičce sedí dva pánové, kteří vypadají jako ze starého filmu. A jeden z nich Vikymu nabídne novou brašnu. Viky si ji rád vezme, ale pak nestačí kulit oči, co aktovka všechno dovede! 

Hodnocení
Danielu Krolupperovou nemusím představovat. Patří k současným spisovatelkám, které píší pro děti. Příběh vypráví dobrodružství Vikyho a Huga, kteří získali kouzelnou aktovku. Nechá si ji Viky, protože to on se umazal a zničil svoji původní aktovku. Jak se to stalo? I když věděli, že mají od rodičů zákaz chodit k řece, přece tam šli, aby se podívali na raky. A dopadlo to tak, že Viky uklouzl, zašpinil si oblečení a zničil aktovku. A pak cestou zpátky potkali dva tajemné pány, kteří drželi naprosto stejnou aktovku jako měl Viky.

"Doufám, že nechceš naznačit, že bych mu měl tuhle aktovku dát? Víš přece, co dokáže!"
Vyšší muž pokrčil rameny: "Ano, ale hodila by se mu..."
"Dobře víš, k čemu to vede!" nedal se druhý z bratrů.
Pánové se na chvilku odmlčeli. Kluci se zastavili, až když je zaslechli. Viky byl celý napnutý. Kdyby teď dostal novou, úplně stejnou aktovku a podařilo se mu vyčistit šaty, třeba by výlet k řece přece jen před rodiči zatajil.
"Podívej, hodila by se mu!" držel se svého hubenější z bratrů.
"Není to dobrý nápad. Znáš, jak to končí! Obávám se, že to ten chlapec nakonec odskáče," nedal se druhý.

Aktovka je opravdu kouzelná - ona totiž umí dělat sama úkoly a Vikymu se to tak zalíbí, že se rozhodne už nikdy nedělat domácí úlohy, jenže jak řekl ten jeden podivný pán, nakonec si to stejně odskákal. A co se vlastně přihodilo? To už si malý čtenář nebo rodič musí přečíst sám, přece nemůžu prozradit úplně všechno.

Příběh je lehký na čtení a vcelku krátký, dospělý čtenář bude mít knihu přečtenou za hodinku. Velká písmena v knize velice oceňuji, protože malí čtenáři ještě nejsou tak zběhlí ve čtení jako starší děti. Příběh je doprovázen ilustracemi Vlasty Baránkové. Obrázky jsou velmi krásné a moc se mi zamlouvaly.

A to poučení? Podvádět se nemá, protože to vždycky dřív nebo později praskne.

O autorce
Daniela Krolupperová je překladatelka, novinářka a spisovatelka. Píše především pro děti a její knihy mají i poučení: Draka je lepší pozdravit aneb O etiketěSedmilhář Josífek nebo Já se nechtěl stěhovat!

Napsáno pro Databázi knih

Žádné komentáře:

Okomentovat