pátek 5. června 2015

A hory odpověděly

AUTOR: Khaled Hosseini
NAKLADATEL: Tympanum
ROK: 2014
ČTE: Renata Honzovičová Volfová
DÉLKA: 14:33:00
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:




Anotace
Khaled Hosseini vypráví příběh sourozenců rozdělených v dětství. Abdullah vyrůstá v chudobě afghánského venkova a nepřestává toužit po ztracené sestře, zatímco Pari, která zapomněla, že kdy měla nějakého bratra, vychovává bohatá rodina v Kábulu a Paříži. Na pozadí téměř šedesáti let dramatické afghánské historie se odehrává příběh lásky, ztrát i obětí. Je lepší být odtržený od rodiny než trpět bídou? Co mohou či mají udělat bohatí pro chudé? Jak silná jsou rodinná pouta a jaké následky mají naše rozhodnutí? Na tyto otázky hledá Hosseini v mistrovském vyprávění odpověď. Sejdou se ještě někdy Abdullah a Parí?

Něco málo o ději
Parí a Abdulláh jsou sourozenci. Vyrůstají v Afghánistánu v Šádbághu, v chudé vesnici. Jejich otec se podruhé oženil s Parwanou. Jenže jejich rodina není moc bohatá a protloukají se, jak se dá. Parwanin bratr Nábí je však na tom lépe. Pracuje u zámožné rodiny Wahdatíových. Níla Wahdatíová je krásná, ale smutná. S manželem nemají děti a aby Nábí Nílu potěšil, nabídne jí obchod. Manželé Wahdatíovi si Parí koupí, tím však sourozence od sebe odtrhnou. Zatímco Parí je ještě malá a na vše, co bylo předtím, zapomene, Abdulláh nikdy nezapomněl.

Hodnocení
Afghánský spisovatel Khaled Hosseini je přirovnáván k Šeherezádě, a tak nějak tuším, že to asi bude pravda. A hory odpověděly jsou mou první knihou (audioknihou) od tohoto spisovatele a můžu říct, že to bylo krásné. Velmi krásné.

Příběh začíná na podzim roku 1952, kdy jsou sourozenci Parí a Abdulláh odděleni - Parí je prodaná do bohaté, přesto milující rodiny. Jejich cesty se tak rozešly. Přesto však jejich osud neustále sledujeme prostřednictvím postav, které mají k Parí a Abdulláhovi blízko. Sledujeme, jak Parí vyrůstá po boku náhradní matky Níly a není to zrovna příliš jednoduchý život. I přesto, že žijí v Americe, kam se po otcově infarktu odstěhovali.

Během celého poslechu navštívíme nejen Afghánistán, ale i Paříž a Řecko, sledujeme také život v Afghánistánu od padesátých let až po současnost.

Když jsem poslouchala tento téměř pohádkový příběh, zprvu jsem nechápala, jak různé postavy souvisí s příběhem, ale pak jsem se na každý nový příběh těšila. Kdo byla Thália a Markos, jak se vedlo Nábímu u Sulajmana Wahdátího a jaký život vedla Níla v Americe? To a mnoho další se dozvíte v této knize, drobné střípky osudů, které utvoří jeden celek, jenž se v roce 2010 uzavře.

Audioknihu namluvila Renáta Wolfová, kterou mohou čtenáři znát především z dabingu. Dobře se poslouchala, její řeč byla přirozená, nic hraného. Co mi trochu vadilo, byl zvuk, který se často objevuje, když člověk dlouho mluví nebo čte bez přestávky. Na zvuky jsem hodně vnímavá a tohle mě odpoutávalo od poslechu.



A hory odpověděly se dobře poslouchá a jsem moc ráda, že jsem si tuto audioknihu mohla poslechnout. Dopřála jsem si krásnou odpočinkovou četbu s vědomím, že někdo umí tak příjemně vypravovat příběhy o obrech a dévech, tak jako Hosseini.

O autorech
Khaled Hosseini se narodil v afghánském Kábulu v rodině diplomata a učitelky perštiny. Komunistický převrat a následná sovětská okupace na konci 70. let zabránily rodině v návratu do Paříže, a rodina se přestěhovala do USA, kde získala azyl. Hosseini nejprve vystudoval medicínu a osm let se také věnoval lékařské praxi, současně však už pracoval na své první knize Lovec draků (2003), která se stala okamžitým bestsellerem nejen v USA, ale po celém světě. Stejnou oblibu si získaly i jeho další romány Tisíce planoucích sluncí (2007) a A hory odpověděly (2013). Kromě psaní se Hosseini věnuje také roli vyslance dobré vůle UNHCR a práci pro svou nadaci The Khaled Hosseini Foundation poskytující humanitární pomoc chudým Afgháncům.

Renáta Volfová je herečka, rozhlasová hlasatelka a dabérka. Vystudovala Státní konzervatoř v Praze. Hrála ve filmech mj. Prodloužený čas (1984) a Fešák Hubert (1984), ale známá je především jako dabérka. Téměř dvě desetiletí pracovala jako hlasatelka stanice Český rozhlas 2 Praha. Namlouvá komentáře k televizním pořadům a pro nevidomé načetla více jak 90 audioknih.
Zdroj: audiotéka.cz

Napsáno pro databázi Audiotéka.
Audionihu si můžete zakoupit přímo v e-shopu Audiotéky.

2 komentáře:

  1. Ještě jsem od Hosseiniho nic nečetla a chápu to jako velkou ostudu. Nevěděla jsem, o čem kniha je, ale dost mě to láká, teď už jen kterou první...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych začala chornologicky od Lovců draků, přes Tisíce planoucích sluncí a skončila A hory odpověděly. Hosseini se moc hezky poslouchá, takže si dokážu představit i psaný text.

      Vymazat