čtvrtek 2. dubna 2015

Levandulový pokoj

AUTOR: Nina George
ORIGINÁL: Das Lavendelzimmer (Knaur Verlag, 2013)
PŘEKLAD: Dagmar Hoangová
NAKLADATELSTVÍ: Moba
ROK: 2014
POČET STRAN: 320
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Pařížský knihkupec Jean Perdu ví naprosto přesně, jaká kniha dokáže zmírnit určitou bolest duše. Na své lodi plné knih, kterou nazval Literární lékárna, prodává romány jako medicínu pro život. Jen sám sebe nedokáže vyléčit. Už jednadvacet let se trápí odchodem krásné provensálské dívky Manon, která ho opustila, když v noci spal. Nezůstalo mu po ní nic, jen dopis, který se nikdy neodvážil otevřít a přečíst. Až do letošního léta…

Něco málo o ději
Jean Perdu je lékárník. Literární lékárník. Vlastní loď Lulu, na které prodává svým zákazníkům knihy. Ty knihy odpovídají jejich potřebám a touhám či starostem. Jean Perdu však nedokáže poradit sám sobě od trápení. Před dvaceti lety ho opustila dívka, kterou velmi miloval. Zůstal po ní dopis, který Jean Perdu otevřel až nyní.

Stálo v něm, proč ho opustila a Jean Perdu na nic nečeká, odváže Lulu od břehu a spolu s mladým spisovatelem Maxem Jordabnem se vydá z Paříže do Provence, aby Manon vyhledal.

Hodnocení
Levandulový pokoj mě zaujal na první pohled. Čtu i vizuálně, takže kromě anotace jsem si všimla i krásné obálky. Do knihy jsem se začetla snadno, protože příběh mě uchopil už od prvních stran.

Jean Perdu pochází z Paříže. Je to muž ve středním věku. Bydlí v domě, kde všechny sousedky mají přehled naprosto o všem. Jejich středem zájmu je rozvedená Catherine, která také rozbouří Jeanovi city a poodhalí roušku slz, které skrýval více jak dvacet let. Objevil se totiž polozapomenutý dopis od Manon, kterou Jean miloval a která se vrátila zpět do Provence. Proč to udělala, to se Jean dozvěděl právě v tomto dopise.

Odváže Lulu od pařížského přístavu a bez rozmyslu vyráží na dalekou pouť na jih Francie. Na cestě ho kromě dvou koček Kafky a Lindgrenové doprovází nadějný mladý spisovatel Max Jordan, který před svou slávou a fanynkami zbaběle utekl do bezpečí lodě. A tak začíná jejich water trip.

Oba jsou každý úplně jiný - Jean je vážný, seriózní, knihomol a rozumí lidské duši. Zato Max je velmi osobitý, ale introvert, neunesl psychicky slávu, kterou způsobil vydáním knihy, jež se stala oblíbenou u všech žen. Na lodi však oba mění své hodnoty. Jean převrací vzpomínky nejen na Manon, ale i na Catherine, Max dospívá v opravdu zralého muže. Vzájemně se doplňují a nacházejí mezi sebou přátelství.

Krásný příběh o promarněných šancích, ztrátách a nálezech s vůní Provence, dobrého jídla a knih. V knize najdete nejen milostný příběh, ale také jemný humor, který do příběhu patří stejně jako hluboké myšlenky, jež vás přinutí se nad nimi zamyslet a jednotlivá slova si stále opakovat.

Ano, sice má kniha své mouchy a nepochopitelné věci jako je neotevřený dopis, plavba na lodi s kapitánem Perduem, který kormidloval loď naposledy v mládí. Ale přes tyto záležitosti je to opravdu nádherný příběh, který stojí za vaši pozornost a za to, abyste se na chvíli zastavili a odpočinuli u dobré knihy.

O autorce
Nina George je německá spisovatelka a novinářka. Neabsolvovala ani střední školu, od svých 14 let pracovala v různých restauračních zařízeních a to byla její univerzita. Novinařině se zase vyučila v Penthouse. O tom, že to bylo jako průprava pro psaní dostačující svědčí skutečnost, že se jako novinářka a spisovatelka na volné noze uživila od r.1993. Stačila napsat pod svým jménem sedm románů, pod pseudonymem Anne West publikovala populárně naučné knihy v oblasti lásky, sexuality a erotiky a pod jménem Nina Kramer (po svatbě) byl vydán v roce 2008 dokonce její thriller.  Zdroj: databáze knih, booknode.com




Obálky
Vybrat obrázky z Goodreads byl velmi těžký úkol. Všechny knihy měly nádherné obálky a já se nemohla rozhodnout, kterou zvolit. Posuďte sami, nahlédnout můžete zde a určitě mi dáte za pravdu. Z vybraných obálek se mi líbí německá obálka se snítkou levandule. Přijde mi to hodně jemné a romantické.
   
Napsáno pro nakladatelství Moba.

Žádné komentáře:

Okomentovat