čtvrtek 30. dubna 2015

Beseda se spisovatelkou Vendulou Borůvkovou

Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně  29. 4  pořádala besedu pro děti se spisovatelkou Vendulou Borůvkovou. Vendula Borůvková napsala knihu Annie a berlepsové, kterou jsem četla a moc se mi líbila.  

Vendula Borůvková vystudovala střední knihovnickou školu, poté činoherní dramaturgii na brněnské JAMU. Působila jako dramaturgyně například v HaDivadle či v Divadle v 7 a půl. Pro tyto scény také připravila několik původních her. V současné době se věnuje literatuře pro děti a tvorbě larpů. Adaptaci její pohádky Medvěd Čokoláda uvedl Český rozhlas. Pracuje jako šéfredaktorka časopisu Otazníky historie. Má dvě děti — dvouletou Venuši a čtyřletého Tadeáše. Tento životopis najdete na stránkách nakladatelství Host, kde také její prvotina vyšla.

Spisovatelka dětem prozradila, kde vznikla inspirace k napsání knihy. Tou inspirací byla její cesta do Malajsie. Ukázala dětem obrázky míst, kde se příběh odehrává a také se dětí ptala, kam pojedou v létě na dovolenou. Některé děti přes léto zůstanou v České republice, některé pojedou na dovolenou do zahraničí.

Vendula Borůvková se ptala také proto,  že si pro děti připravila výtvarný workshop. Cílem bylo vyrobit si originální cestovní deník, kde si děti z cest mohou psát nejen svoje zážitky, ale i lepit fotky, pohlednice či zajímavé obrázky z letáčků. V sále byly připravené výtvarné pomůcky od pastelek, přes fixy až po razítka. Děti si mohly vybrat, jakou barvu deníku chtějí a pak už začalo vyrábění.

Do tvorby se zapojily všechny děti včetně paní učitelek a samotné autorky, které radily a pomáhaly s náročnějšími prvky. Nakonec autorka také vyzvala děti, aby po prázdninách svůj vyplněný cestovní deník naskenovaly a poslaly emailem. Vendula Borůvková pak jednoho vylosuje a vítěz získá knihu s podpisem.

   

   

   

Žádné komentáře:

Okomentovat