neděle 26. dubna 2015

Doktor Proktor a prdicí prášek

AUTOR: Jo Nesbø
NAKLADATEL: OneHotBook
ROK: 2014
ČTE: David Novotný
DÉLKA: 4:35:00
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:


Anotace
Audiokniha pro dítko, co není žádný prdítko!
Knihy Joa Nesbøho nejsou jen pro dospělé, ale i pro děti! První dobrodružství s doktorem Proktorem právě začíná – originální příběh plný humoru, fantazie, slovních hříček a ztřeštěných situací tentokrát ve zvukové podobě v podání výtečného Davida Novotného doplněné původní hudbou a zvukovými efekty! 

Něco málo o ději
Do Dělové ulice v Oslu se přistěhoval Bulík, velmi malý chlapec a hned se seznamuje s holčičkou Lízou a téměř šíleným vynálezcem doktorem Proktorem. Přátelství je to sice podivné, ale všichni si jsou vzájemně sympatičtí. Doktor Proktor vynalezl prdicí prášek, zprvu docela neužitečná věc, která však může zachránit i život!

Jenže na prdicí prášek si dělají zálusk dva vykutálení ptáčkové, dvojčata Truls a Trym a prášek chtějí ukrást. Jestli se jim loupež povede nebo ne, to si můžete poslechnout v audioknize, kterou namluvil David Novotný.

Hodnocení
Jo Nesbø je známý českým čtenářům především jako autor, který stvořil Harryho Holea, norského policejního vyšetřovatele, jehož problémy s alkoholem jsou všeobecně známy. Přesto je Jo Nesbø skvělý spisovatel i pro děti. Jak napsal desetidílnou sérii o samotářském Harry Holeovi, tak se zrodil i podivínský šílený vynálezce doktor Proktor.

Doktor Proktor a prdicí prášek je první v řadě zatím čtyřdílné série. V knize se seznamujeme se třemi kladnými hrdiny - smutnou Lízou, které se odstěhovala nejlepší kamarádka, s Bulíkem, děsně malým zrzavým klukem a téměř šíleným vynálezcem doktorem Proktorem. A pak tu máme záporáky - pana Trána a jeho dva vykutálené syny Trulse a Tryma.

A o co v příběhu jde? Jde tady o prdicí prášek, který vymyslel doktor Proktor. A k čemu je takový prdicí prášek důležitý? Nu třeba například k tomu, aby se jediným prdnutím nafoukly balónky nebo jediným prdnutím vysušily vlasy. Extrémně prdicí směs, kterou se podařilo Proktorovi namíchat, by mohla vynést astronauty do vesmíru bez raketoplánu, odtud pojem prdonautí prášek.

Ale o prdicí prášek má však zájem i Truls a Trym a pokusí se ho získat pro sebe a otec Trán by si rád tento vynález nechat patentovat. Podaří se mu to?

A to rozhodně není všechno. Do příběhu se nám zaplete cela smrti, anakonda a 17. květen (pro nezasvěcené: 17. květen je označován jako Den ústavy a den, kdy byl v roce 1814 zvolen norský král Kristián Frederik. Vyznačuje se jako u nás 1. máj, tedy vlaječky či průvody). A jak to spolu všechno dohromady souvisí? Souvisí to spolu tak, že vznikl velmi barvitý příběh. 

Zpočátku jsem si myslela, že příběh skončí prodejem prdicího prášku dětem, ale Jo Nesbø mě překvapil a ve svém příběhu zašel mnohem dál...Víc neprozradím, protože bych vás ošidila o spoustu věcí, které se strhly kvůli prdicímu prášku. 

Knihu si můžete přečíst nejen v papírové nebo elektronické podobě, ale také v podobě audio. Tato kniha byla nahrána ve studiu OneHotBook a knihu namluvil David Novotný. V jeho podání všechny postavy ožily. Asi nejvíce mi však v paměti zůstane ráčkující doktor Proktor a jeho chrochtavý smích.




Když jsem ho uslyšela poprvé, nevěřila jsem svým uším - ráčkující šílený vynálezce? Další šok nastal, když jsem uslyšela mocné účinky prdicího prášku. To jako fakt? Naštěstí ...ehm...se mi vše začalo líbit a doktor Proktor se stal postavou, kterou jsem si vážně oblíbila. Díky skvělému přednesu Davida Novotného jsem si poslech opravdu užila. Kromě doktora Proktora měnil hlasy na malého Bulíka, kamarádku Lízu a dva povedené ptáčky Trulse a Tryma. Jak se mu to vše povedlo? Upřímně si myslím, že skvěle.

Celá kniha je doprovázena hudbou školního orchestru hrajícího téměř podle taktu. K tomu jsou přidány prdicí zvuky. Ve skutečnosti to spíše připomíná ucházející nafouknutý balonek, ale dětem přijde zábavné, když uslyší prdění, protože pro děti jsou různé zvuky při poslechu audio velmi důležité.


Audiokniha mě nalákala k tomu, abych si knihu přečetla i v papírové formě a nezůstala jen u prvního dílu. 

O autorech
David Novotný byl po absolutoriu studia herectví na Pražské konzervatoři ve svém prvním angažmá v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, od roku 1998 je členem souboru Dejvického divadla. Filmoví a televizní diváci jej znají např. ze snímků Tmavomodrý svět, Kožené slunce, Non Plus Ultras, Pravidla lži, Karamazovi, O rodičích a dětech či Křídla Vánoc nebo ze seriálů Hořící keř, České století, Okresní přebor, Čtvrtá hvězda a Clona. Hojně se věnuje i dabingu.


Jo Nesbø je norský spisovatel, který se proslavil krimi romány, kde hlavní roli hraje detektiv Harry Hole. Svůj první román s tímto nekonvenčním kriminalistou napsal v roce 1997 pod názvem Netopýří muž. Kromě detektivních románů je i autorem knih pro děti s hlavní postavou doktora Proktora. Za své knihy obdržel několik literárních cen.




Napsáno pro databázi Audiotéka.
Audionihu si můžete zakoupit přímo v e-shopu Audiotéky.

1 komentář:

  1. O tuto knihu jsem už několikrát v knihovně zavadila, však přišla mi příliš dětská :) Teď jsem trochu názor změnila a třebas si knihu i časem přečtu :) Díky za pěkný článek :)

    Pokud posíláš ráda pohledy a chceš se seznámit s lidmi,kteří mají stejný koníček, zapoj se do nového projektu! http://milujemekihy.blogspot.cz/2015/04/zapoj-se-poznej-nove-pratele.html

    OdpovědětVymazat