úterý 14. dubna 2015

Deník malého Poseroutky: Páté kolo u vozu

AUTOR:  Jeff Kinney
ORIGINÁL: Diary of a Wimpy Kid: The Third Wheel (2012, Amulet Books, New York)
PŘEKLADATEL: Veronika Volhejnová
NAKLADATELSTVÍ: CooBoo
ROK: 2013
POČET STRAN: 218
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:


Anotace
Valentýnský večírek na Gregově škole převrátil jeho svět vzhůru nohama. Greg se ze všech sil snaží najít holku, s kterou by na něj šel, a bojí se, že zůstane na ocet. Jeho nejlepší kamarád Rowley taky nemá růžové vyhlídky, ale to je chabá útěcha. Nečekanou souhrou náhod se to Gregovi nakonec podaří a páté kolo u vozu je Rowley. Ovšem toho večera se odehraje spousta věcí a nakonec není tak docela jisté, kdo vlastně bude mít štěstí nebo neštěstí v lásce.

Něco málo o ději
Profesionální wrestlingový zápas nebo kaskadérská motocyklová show? Kdepak, studentský výbor složený ze samých dívek rozhodl, že k získání peněz na měkký toaletní papír pro studenty bude vhodnější uspořádat valentýnský taneční večer.

Greg Heffley má smůlu. Všechna děvčata jsou zadaná a on ale nemůže jít na večírek sám! Ze svého nejlepšího kamaráda Rowleyho si udělá odborného poradce, a najednou se na obzoru objevila krásná dívka Abigail, ideální kandidátka na valentýnský večírek.

Ale nic není takové, jak se zdá a večírek se může změnit v Gregovu velkou noční můru.

Hodnocení
Co všichni na tom Poseroutkovi mají? Ptala jsem se sama sebe, když jsem viděla, že Poseroutka jde v knihovně na dračku. Sotva se vrátí jeden díl, hned se znovu půjčí a na všechny díly se dělají v knihovně rezervace. A když jsem viděla, že jeden díl je momentálně k dispozici, tak jsem si ho odnesla domů já. Po přečtení už chápu, proč je Poseroutka tak oblíbený mezi dětmi.

Greg patří mezi outsidery, moc kamarádů nemá, spíš takové, jaký je on sám, s dívkami to taky neumí. Není proto divu, že nemůže sehnat žádnou slečnu na valentýnský večírek. Jeho nejlepší kamarád Rowley je na tom úplně stejně. Že by si nakonec dělali doprovod sami sobě? Ale kdepak, přece jenom je tu dívka jménem Abigail, která je ochotná jít s Gregem (i Rowleyem)  na večírek.

Greg je prostě Greg. Ale je to puberťák. Se vším všudy a musíte ho brát trochu s rezervou (mládež promine). Zkuste se vrátit do svých třinácti let a vžít se do Gregovy situace. Uvidíte, že to vlastně nemá vůbec lehké - ani doma, když se k nim přistěhoval strýček na dobu neurčitou. Kromě strýčka má Greg dva bratry, po starším dědí oblečení a na mladším bratrovi se jejich máti snaží nedělat stejné chyby jako ve výchově Grega. Chudák Greg.

Krátké skeče jsou vtipné a chvílemi jsem se dost nasmála. Deníkové zápisy doprovází ilustrace, které jsou mnohdy ještě humornější. Mám k nim však jednu malou výtku. Z velké části se na ilustracích nikdo neusmívá, všichni se tam mračí. Rozhodně je to divné, když kniha je humorná a obrázky zamračené. 

Poseroutku doporučuju si přečíst nejen klukům v pubertálním věku, ale i dospělým čtenářům, krátké texty zaručují zábavu a odpočinek při trampotách poseroutky Grega Heffleyho.

O autorovi
Jeffrey „Jeff“ Kinney je vývojář a designer online her a spisovatel. Je autorem knihy Deník malého Poseroutky, která se umístila na žebříčku New York Times. Dětství strávil ve Washingtonu a v roce 1995 se přestěhoval do Nové Anglie. Žije v jižním Massachusetts se svou manželkou Julií a dvěma syny Willem a Grantem. Zdroj: Databáze knih

Žádné komentáře:

Okomentovat