neděle 13. října 2013

Dlouhé zimní večery 2 - Láska prochází žaludkem

Projekt od Táni.

Myslíte si, že láska opravdu prochází žaludkem? Za sebe říkám ano. Není totiž nad to připravit vašemu milému vynikající jídlo, které je vařeno s láskou a s něhou. A když vás pak obejme, políbí a řekne "bylo to úžasné...", máte pocit úchvatného štěstí. Takže pořekadlo "láska prochází žaludkem" platí oběma směry. No, jen zkuste své lásce nachystat snídani do postele.

Martinina kuchyně
Co se mého vaření týče, jsem velký milovník tohoto kulinářského umění. Mám doma miliony kuchařek, některé jsou mými poklady, na které nedám v žádném případě dopustit a budu je chránit svým vlastním tělem. Jedna z těch pokladů je Velká domácí kuchařka, hodně už toho pamatuje a podle toho také tak vypadá.

Hodně jsem přemýšlela o filmech s tématikou láska x jídlo a vzpomněla jsem si na fil s Penelope Cruz v hlavní roli Chilli, sex a samba. Příběh vypráví o brazilské kuchařce Isabelle, jejíž vášní je láska, sex a jídlo. Když přistihne svého manžela v posteli s jinou ženou, opustí ho a vydá se do San Francisca. Tady si splní svůj velký sen.

Druhý film, na který jsem si vzpomněla a který mi utkvěl v paměti více, se jmenuje Koření života. Zahrála si v ní Catherine Zeta-Jones. Příběh se odehrává v New Yorku a hlavní hrdinka Kate dostane na starost svou neteř Zoe, navíc musí zvládnout hektickou šéfkuchařskou práci. K tomu jim do restaurace zavítá nový kuchař Nick, okouzlující mladý muž. A láska je na světě.

V knižním světě by se dalo také nalézt spoustu krásných knih. Jednou z nich je kniha od mého oblíbeného
autora Johanna Maria Simmela Nemusí být vždycky kaviár. Příběh vypráví o tajném agentovi s vášní pro ženy a jídlo Thomasi Lievenovi, V knize také najdete kromě skvělého příběhu i recepty na lahůdky, ve kterých opravdu  nemusí být kaviár. Tuhle knihu jsem četla opravdu už velice dávno a i přesto, že si z ní nepamatuju už vůbec nic, ten dojem velmi krásné knihy zůstává dodneška. A až najdu čas, jsem rozhodnutá zahájit re-reading všech Simmelových knih.

Před pár dny jsem dočetla knihu Dívka, která sahala po hvězdách od spisovatelky Sarah Addison Allenové. Jedna z hlavních hrdinek Julia je vyhlášená cukrářka. Peče naprosto úžasné dorty, jejichž vůně dokáže omámit všechny, kdo se vyskytnou poblíž. Juliiným životním cílem je přilákat na tuto vůni svou lásku.

A do třetice se mi vybavuje erotická kontroverzní série Padesáti odstínů, kdy se z naivní Anastasie stalo nažhavené tornádo. Jako plus k jejímu dobru bylo to, že uměla jakžtakž dobře vařit. Ale tohle není cílem již zmíněné trilogie.

3 komentáře:

  1. Moc pěkný článek :-), určitě nějakou knížku přečtu ;).

    OdpovědětVymazat
  2. Film s jídlem znám ještě jeden. Jmenuje se Poslední prázdniny. Hlavní hrdinka (americká kuchařka) zjistí, že jí zbývá už jen pár měsíců života a rozhodne si splnit svou velkou touhu. Chce vařit s proslulým šéfkuchařem 5* hotelu (Gerard Depardieu). Proto se vydá do Evropy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu. Ten film znám taky - Georgie odjela do Karlových Varů - ve filmu je přejmenovali na Kalamáry Vary :-) A hrála tam Lucka Vondráčková

      Vymazat