pátek 11. října 2013

Malá princezna

AUTOR: Ján Uličiansky
ILUSTRÁTOR: Miloš Kopták
PŘEKLAD: Anna Novotná
NAKLADATELSTVÍ: Práh
ROK: 2010
POČET STRAN: 84
ZDROJ: knihovna
HODNOCENÍ:



Anotace
Poetický příběh o přátelství a lásce je zároveň poctou Exupéryho Malému princi. Kniha osloví mladší děti i jejich rodiče.

Autor příběhu o setkání spisovatele a malé holčičky, která přijde na svět předčasně a hledá v něm svoje místo, se netají inspirací Exupéryho Malým princem.
Malá princezna putuje devítiposchoďovým domem, ale všude nachází lidi, zahloubané do vlastních životů a vlastních starostí. Podaří se jí nakonec najít svou postýlku a svou mámu? Text doprovázejí velmi kvalitní ilustrace.

Něco málo o ději
Vypravěč našeho příběhu se ve výtahu setkává s těhotnou sousedkou. Je v sedmém měsíci těhotenství, ale cítí, že se miminko předčasně hlásí na svět. Sousedka odjela do nemocnice a vypravěč se vrací zpátky do bytu, když v tom se výtah zastavil a zůstal viset mezi sedmým a osmým patrem. Najednou si uvědomil, že tam není sám - zjistil, že je zde i malé šestileté děvčátko, které se svojí mamince předčasně ztratilo a teď hledá svoji postýlku s nebesy.

Malá princezna, tak se jmenuje, vypravěči našeho příběhu svěřuje svoji dlouhou cestu k mamince, kdy nepozorovaně procházela dveřmi do cizích bytů a seznamovala se s obyvateli domu, jejichž povahy jsou tak rozdílné, jak jen můžou být.

Hodnocení
Četli jste Malého prince od Exupéryho? Přiznám se, že já ne. Sice ji mám doma, ale nějak jsem si na ni nenašla čas. Ale po přečtení této pohádky dám Malému princi velkou šanci. Proč? Protože tenhle příběh vás chytne za srdce.

Kniha je psána pro děti, ale obávám se, že malé děti by ji nepochopily a to mluvím z vlastní zkušenosti. Ale mně jako dospělákovi přišlo najednou všechno banální - starosti i problémy a ze srdce jsem Malé princezně přála, aby svoji "postýlku s nebesy" našla a vrátila se zpátky ke své mamince a tatínkovi.

Námět této knihy byl velmi procítěně napsán - holčička hledá svůj domov a přichází k lidem, kteří v domě bydlí a zjišťuje, jestli zrovna tam nebydlí její maminka. Setkává se tak s různými lidmi, s jejich osudy, trápeními i jejich zálibami - můžete se tak seznámit se starou a opuštěnou paní Učitelkou, s upracovanou a uspěchanou Novinářkou nebo utahanou Trojmámou.

Malá princezna představuje křehkost lidského života a skoro pokaždé jsem měla velmi smutný pocit z toho,
že její volání o pomoc, v tomto případě hledání domova, nebylo skoro vůbec vyslyšeno.

Jako většina pohádek, tak i tato má šťastný konec. Ale i po přečtení tohoto poetického příběhu budete o něm přemýšlet.

V knize je spoustu krásných vět, nad kterými se musím pozastavit a aspoň trošku nad nimi zauvažovat.

Nedílnou součástí knihy jsou velmi povedené, ale také hodně zvláštní ilustrace Miloše Koptáka. Stačí jeden obrázek, který vyjádří  úplně vše, co je v příběhu psáno. Jsou velmi neotřelé a věrně dokreslují příběh o Malé princezně.

O autorovi
Ján Uličiansky sa narodil v roce1955 v Bratislavě. Vystudoval dramaturgii a režii loutkového divadla na DAMU v Praze. Sedm let se profesionálně věnoval režii v Loutkovém divadle v Košicích. Působil jako šéfdramaturg Hlavní redakce pro děti a mládež ve Slovenském rozhlase v Bratislavě a je vysokoškolský profesor. Také působí jako organizátor knižní tvorby pro děti. V roce 2010 se dostal na nominační listinu na Cenu H. Ch. Andersena. Napsal řadu knížek pro děti, do češtiny byla přeložena Malá princezna, Analfabeta Negramotná a Podivuhodné příběhy sedmi moří.

Knihu můžete objednat na stránkách nakladatelství Práh.

3 komentáře:

  1. Malýho prince jsem četla už kdysi dávno a často se k němu vracím. Líbí se mi, jak se malej princ dívá naivníma očima dítěte na problémy dospělých a ukazuje nám tak jejich absurditu a/nebo povrchnost. Je tam spousta zdánlivě prostých myšlenek, který na mně ale zanechaly hlubokej dojem.

    Jestli je tohle aspoň způlky tak dobrý jako Malej princ, tak si to určitě musím přečíst!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to by se ti mohla líbit i Malá princezna, protože to, co popisuješ, je i tady...

      Vymazat
  2. Ahoj, nominovala jsem tě do tagu, o kterém jsi asi slyšela, protože se šíří rychlostí blesku. Tak pokud budeš mít čas a chuť můžeš se zapojit. :)
    http://svet-knih-terisekk.blogspot.cz/2013/10/liebster-award.html

    OdpovědětVymazat