sobota 10. srpna 2024

Vánoční jedlička

Anotace: Vánoční příběh z pera osvědčené autorky dětských knih o skřítkovi, kterého si rodina Mráčkových donesla domů spolu s vánočním stromečkem. A děti mu daly jméno Jedlička. Nejen proto, že se k nim dostal s vánoční jedličkou, ale také proto, že je to náramný jedlík. A taky vykuk všemi mastmi mazaný, se kterým děti zažijí různá dobrodružství.

Kniha je určena jako první čtení, lze ji ale nabídnout i předškolákům ke čtení s (pra)rodiči.

Kniha je určena dětem od 4 do 9 let.

Hodnocení
Když si rodina Mráčkova přinese domů vánoční jedličku, začnou se dít zvláštní věci - baňky nedrží na stromečku, lampička v dětském pokojíku se rozsvěcuje sama od sebe a někdo snědl krabici cukroví. Že by veverka nebo nějaká myš? Dětem Dorce a Samovi to nedá a připraví past. A hádejte, kdo se do ní chytil! Skřítek Jedlíčka - místo nosu měl větvičku a místo vlasů mu rostlo jehličí.

"Už vím, jak by se mohl jmenovat," pošeptala bratrovi Dorka.
"Jak?"
"Dostal se k nám v jedli a rád jí," naznačila Dorka.
"Takže Jedlík?" napadlo hned Sama.
"Je maličký, tak by mohl být JEDLIČKA."
"To by šlo," souhlasil bratr.

Vánoční dobrodružství se skřítkem Jedličkou může začít.

Vánoční jedlička je milý a krátký příběh z pera Zuzany Pospíšilové, kterou můžete znát jako autorku dalších knih pro děti. Tento příběh vydalo nakladatelství Portál v roce 2023.

Je ideálním čtením pro děti předškolního věku pro společné chvíle s rodiči nebo jako první čtení pro malé čtenáře. Autorka používá krátké věty i souvětí. Krátké jsou také jednotlivé kapitoly.

Knihu ilustrovala Michaela Bergmannová, její ilustrace doprovází řadu dětských knih.

Já jsem knihu zhltla za jeden večer, ale celý příběh je rozdělen do 26 kapitol, takže je to také ideální čtení na celý prosinec.  Písmenka jsou středně velká, knihu si tak mohou přečíst i šikovnější čtenáři úplně sami. 


Bibliografické údaje
AUTORKA: Zuzana Pospíšilová
ILUSTRÁTORKA: Michaela Bergmannová
VYDAVATELSTVÍ: Portál
ROK: 2023
POČET STRAN: 96


O autorkách
Zuzana Pospíšilová je dětská psycholožka a autorka řady knih pro děti. V Portále vyšly například knihy Školní strašidlo (2009), Školní detektiv (2010), Školní štěně (2020) nebo Štěpánův podivuhodný stroj (2019).

Michaela Bergmannová se věnuje ilustrování knih pro děti a filmové animaci. Kromě knižní tvorby spolupracuje také s Českou televizí a dětskými časopisy. Portál vydal řadu knih pro předškolní i školní děti s jejími ilustracemi, které jsou plné fantazie, hravé, veselé a mezi dětmi velmi oblíbené.


Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat