neděle 21. července 2024

Co si brouká louka

Anotace
: Prudká bouře, kterou na Lesní království seslal zlý černokněžník, připravila Lesní paní o vzácný perlový náhrdelník. Skoro všechny perly se podařilo sesbírat, zbývá posledních sedm. Ty se však zakutálely až na louku, kam už moc Lesní paní nesahá. Naštěstí je tu Matyáš, malý chlapec, který se za bouře ztratil v lese. Vydá se ztracené perly najít. Když vkročí mezi zvonky, chrpy, máky a luční traviny, zdaleka netuší, jaké dobrodružství ho zde čeká.

Pohádkový příběh o boji dobra se zlem seznámí dětské čtenáře s nejběžnějšími lučními květinami. Aby si děti znalosti o rostlinách upevnily, následují za každou kapitolou jednoduché otázky. Příběh je určen předškolákům a dětem mladšího školního věku.

Hodnocení
Nádherně ilustrovaná kniha Co si brouká louka od Daniely Krolupperové přináší nejen radost ze čtení, ale malí čtenáři se dozví zajímavé informace o květinách rostoucích na našich loukách.

Daniela Krolupperová je česká autorka, která píše knihy pro malé čtenáře. Její poslední novinkou je příběh o Matyášovi, který se kvůli letní bouřce ztratil v lese. Po bouřce se les změnil k nepoznání - nic nebylo na svém místě a Matyáš zabloudil.

Díky své dobrotě, když pomohl sasance, mohl slyšet víc než ostatní. Mohl se tak setkat s Lesní paní, která kvůli vichřici přišla o svůj kouzelný náhrdelník. Perly se rozsypaly po lese a pokud je Lesní víla nenajde, lesa se zmocní zlý černokněžník. Matyáš se nabídl, že Lesní paní pomůže ztracené perly najít. Ale nebude na to sám - nápomocny mu budou luční víly.

"Chybí sedm perel," řekla. "Ty v lese nejsou. Nejspíš se zakutálely na louku. Tam nedohlédnu, tam je najít nedokážu. Moc zlého černokněžníka sílí každým okamžikem. Jestli si náhrdelník co nejdřív znovu nenasadím na krk, bude s naším hvozdem zle."

V celé knize si děti s rodiči mohou přečíst zajímavé informace o květinách, které rostou na loukách. Čtenáři se seznámí se zvonkem lučním, smolničkou obecnou či čekankou obecnou. Tyto postřehy byly hodně zajímavé, jen bych asi vytkla, že těch informací bylo málo. 

Koncepce knihy zůstává stejná jako u předešlých knih z této edukační série. Na začátku každé kapitoly je ilustrace květiny, která se v kapitole objeví a je doprovázena základními údaji. Pak následuje samotný příběh a nakonec otázky, které se týkají příběhu. Zároveň jsou uvedeny i správné odpovědi.

Kniha je ilustrovaná mou oblíbenou ilustrátorkou Evou Chupíkovou a jistě se budu opět opakovat, ale neumím si představit, že by tuto sérii ilustroval někdo jiný.

V knize je kladen důraz spíše na příběh. Vyprávění není tak napínavé, ale pro malé čtenáře je dostačující a čtení vyvolá také přesné obrazy Matyášova dobrodružství. Poselství knihy je jasné - patří sem odvaha, přátelství a dobro, které vítězí nad zlem.


Bibliografické údaje
AUTORKA: Daniela Krolupperová
ILUSTRÁTORKA: Eva Chupíková
VYDAVATELSTVÍ: Portál
ROK: 2024
POČET STRAN: 96


O autorkách
Daniela Krolupperová je překladatelka ze severských jazyků a spisovatelka. Za dětské knihy dostala mnoho ocenění (Zlatou stuhu, Cenu knihovníků, Cenu učitelů a další). V Portále jí vyšla řada titulů, mimo jiné Zákeřné keře, Jde sem lesem, Mizící hmyzíci, Polární pohádka, Sněhová víla a další.

Eva Chupíková se věnuje ilustrování dětských knih. Svou prací doplnila díla řady českých a slovenských autorů a na kontě má také několik vlastních autorských titulů. V Portále vyšlo mnoho knih, které ilustračně doprovázela, např. Zákeřné keře, Taje olivového háje nebo Co napoví stromoví.


Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat