středa 20. července 2022

Vlaštovičky štěbětají, z jara totiž radost mají

AUTOR
: Marcela Kotová
ILUSTRACE: Iveta Jandová
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2022
POČET STRAN: 72
ZDROJ: vlastní

Anotace
Pracovní sešit zaměřený na období jara a léta je rozdělený na dvanáct týdenních bloků s jednoduchými popisy činností. Veškeré aktivity jsou rozepsány na jednotlivé dny a autorka dbá na jejich vyváženost v kontextu celého týdne. Zabývá se prvotní motivací, následně komunitním kruhem, nabízí činnosti výtvarné, pohybové, hudební, v prostoru, u stolečku a nápady na pobyt venku. Ke každému týdnu jsou připojeny tři pracovní listy, které přímo navazují na určité činnosti a aktivity, které se v knize objevují. Sešit tedy může sloužit velmi dobře jako podklad pro každodenní přípravy začínajícím učitelkám. Těm zkušenějším pak přináší jednoduchý přehled činností, které si mohou následně skládat podle vlastního uvážení a vybírat si z pracovního sešitu pouze ty, které se jim líbí.

Hodnocení
V současné době je na knižním trhu řada publikací s pracovními listy a na internetu je taktéž inspirace velmi mnoho. Přesto však knihy od českých autorů patří k těm vyhledávanějším - jsou koncipovány pro české děti a dají se snadno zařadit do činností a námětů v mateřských školách.
Vlaštovičky štěbetají, z jara totiž radost mají je soubor dvanácti tematických celků, tedy dvanáct týdnů jarního ročního období. Témata se týkají probouzející se přírody, Velikonoc, čarodějnic, indiánů i zvířátek. Každý celek je následně rozdělen do pěti dnů, na začátku každé kapitoly autorka stanovuje pedagogický záměr a očekávaný výstup. Dále se text zaměřuje na práci v komunitním kruhu a nabízí činnosti u stolečku i pohybové aktivity v herně, autorka také nezapomněla na pobyt venku. Po teoretické části následují tři pracovní listy. Činnosti i pracovní listy jsou zaměřené na pohyb, výtvarku, grafomotoriku, rozvoj jazykových i smyslových dovedností, zaměřuje se také na etiku a ekologii.

Jak autorka podotýká, tato publikace není návodem k pedagogické práci, ale je především inspirací, jak s dětmi pracovat. Každá učitelka má svůj styl práce a také nastavený školní vzdělávací program je různý. Kniha přijde vhod především začínajícím učitelkám. Ty zkušené mohou pracovní listy a témata brát jako doplněk k již svému zavedenému systému a mohou si vybrat, co použijí a co ne.

Pracovní listy jsou určené pro věkovou skupinu čtyři až pět let, ale snad nemusím podotýkat, že takové rozdělení nemusí být striktní. Publikace je prvním dílem z plánovaných tří části, další se budou týkat podzimu a zimy. 

Knihu ilustrovala Iveta Jandová a obrázky jsou typické pro tuto dětskou věkovou skupinu. Pracovní listy jsou černobílé a jednotlivé ilustrace jsou jednoduché, ale dětskému oku přitažlivé.

Titul je dobrým pomocníkem pro všechny pedagogy či asistenty v mateřských školách. Začínající učitelku popostrčí a inspiruje, těm zkušeným skvěle doplní týdenní plán.


O autorce
Marcela Kotová pracuje jako ředitelka mateřské školy. Ve své práci se snaží všestranně rozvíjet děti i pomáhat začínajícím učitelkám. Právě to ji přivedlo k tvorbě knih pro děti i pedagogy. 


Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat