neděle 31. října 2021

Učitelem ve školce: Ohlédnutí za školním rokem

AUTOR: 
Ondřej Koželuh
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2021
POČET STRAN: 128
ZDROJ: vlastní

Anotace
Kniha vypráví o jednom učiteli, jehož životní cesta se propojila s jednou školkou. Vtipnou a poutavou formou představuje na ploše jednoho školního roku každodenní život ve školce, jak ho zná jen málokdo. Budeme svědky situací ryze veselých až groteskních, někdy smutných, někdy poučných. Prožijeme s dětmi všechny důležité okamžiky roku, budeme vnímat jejich starosti, radosti, obavy a přání. Autor se navíc v každé kapitole dostane pod povrch popsaných událostí a nastíní základní premisy předškolního vzdělávání s příklady dobré praxe, s příklady velmi špatné praxe, a především všechno zahalí do hávu reality. To, co čtenář bude číst, bude totiž právě realita, žádné hypotetické historky, ale reálné zážitky reálných dětí a reálných dospělých. Nechme se unést nekončícím vírem energie proudící z předškolních dětí a užijme si spolu všechna dobrodružství.

Hodnocení
Většina z nás si umí představit na základní škole nějakého učitele. To už patří k zaběhnutým standardům. K těm méně běžným patří to, aby byl učitel v mateřské škole.

Že nějakého znáte a nepřijde vám to divné? To je jenom dobře. Učitel v mateřské školce přináší spoustu jiných možností, například může být mužským vzorem v rodinách, kde chybí táta. Přináší na zdánlivě neřešitelný problém jednoduché vysvětlení, vidí věci mužským pohledem a nenechá se snadno strhnout emocemi.

Ondřej Koželuh svým svérázným způsobem představuje čtenářům rok v jedné mateřské škole. Od přípravného měsíce srpna až po měsíc červen, kdy končí školní rok. V krátkých kapitolách se zaměřuje na téma, které je pro daný měsíc typický. Nemusím připomínat Mikuláše, Velikonoce, karnevaly atd. Preferuje především výlety do přírody a seznamování dětí s místními pověstmi.

Autor žije v Plzni, text je tak protknut místním dialektem. Já jsem holka z Moravy a některé výrazy mě silně tahaly za uši. Nevím, jak v jiných školkách, ale v té naší preferujeme, aby děti dospělým vykaly. Můj osobní názor je, že by si děti měly uvědomit, že dospělí jsou autorita a měly by se k nim tak chovat. Avšak děti brzy dospějí a přijdou na to, že ne všichni dospělí, kteří se jako autorita tváří, jsou autoritou doopravdy. Samy si vyhodnotí, s kým si tykat budou a s kým ne. Netuším také, jestli plzeňské děti jedí často vtipnou kaši, ale jejich bezkonkurenční hlášky mě skvěle pobavily a od srdce jsem se zasmála.

Ondřej Koželuh také přináší tipy na aktivity pro děti a můžou být inspirací pro další kolegy. Kniha není nějak světoborné čtení, přesto však vede k lehkému srovnání, jak to dělají v plzeňské školce a jak v té naší nebo té vaší. Podobných knih by mělo vznikat více. Nejen, že pobaví, ale také trochu poučí a přináší jiný pohled na život ve školce.


O autorovi
Mgr. Ondřej Koželuh vystudoval bakalářský obor Předškolní a mimoškolní pedagogika, následně navazující magisterský obor AJ/Dě pro 2.st. ZŠ, oboje v Plzni. V mateřské škole učil pět let, pravidelně spolupracuji se třemi univerzitami (ZČU, JČU, UK) na různých projektech.


Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat