středa 6. října 2021

Gump - pes, který naučil lidi žít

AUTOR:  
Filip Rožek
ILUSTRÁTOR: Weronika Gray
NAKLADATELSTVÍ: Kontrast - Dobrovský
ROK: 2019
POČET STRAN: 136
ZDROJ: zapůjčeno

Anotace
Srdceryvné vyprávění očima toulavého psa Gumpa. Příběh o cestě plné překážek a pastí,
o lásce, která má sílu dosáhnout až za duhový most, o neochvějné psí obětavosti položit život za svého páníčka, o naději, kterou nespoutá ani ten nejpevnější řetěz, ale také o zvířecí moudrosti, která nám lidem otevírá oči. Gump přináší syrový a autentický příběh, vystavěný z reálných zkušeností člověka, který se celý svůj život věnuje záchraně týraných psů, odhalování psích množíren a napravování křivd, kterých se lidé v bezcitné honbě za penězi dopouští na nejlepším příteli člověka. Je to kniha bez příkras a hollywoodského zjemňování. Jako bychom nahlédli do hlavy toulavého psa Gumpa a viděli všechno, co si prožil, jeho očima. Autor se setkal s trýznivými psími osudy a s jejich zážitky, nad kterými někdy zůstává rozum stát. Touto knihou chce lidem otevřít oči a ukázat jim, že každý z nás může pomoci, pokud si začne všímat dění kolem sebe, a přestane spoléhat, že situaci napraví někdo jiný. Až pochopíme, co nám psí duše dokážou nabídnout, může být náš život mnohem bohatší.

Hodnocení
Jeden čas byl Gump úplně všude a každý knihu chválil do nebes. Což už je pro mě znamení, že buď se mi kniha bude líbit taky nebo ne.
Gump je toulavý pes. Už odmalička neměl domov, kde by ho měli všichni rádi. Pokaždé se našel někdo, kdo ho nechtěl, a tak cestuje od lidí k lidem a hledá někoho, kdo by ho měl rád bez výhrad.

Gump měl štěstí v tom, že potkal lidi, kteří se o něj dovedli postarat - zajeli s ním k veterináři, poskytli mu útočiště na přechodnou dobu, ale když už to vypadalo, že bude Gump konečně šťastný, objevilo se něco, co mu štěstí překazilo. Jeho život byl jako na houpačce. Ta stinná stránka jeho toulavého života byla smutná a chvílemi syrová, až to člověka nutí zamyslet se nad tím, pro lidé dokážou týrat bezbranného tvora?

Celý příběh je vyprávěn z pohledu Gumpa tak, jak to vidí svýma psíma očima. Leckomu můžou některé scény připadat velmi dojemné a věřím, že ten, kdo miluje své psí přátele, bude mít v očích slzy. Mně některá dobrodružství přišla opravdu smutná, ale slzu jsem uronila až v samém závěru. Právě že jsem měla strach z toho, že tady bude smrt nebo bude příběh vystavěn na filmu Psí poslání, ale naštěstí se tak nestalo ani v jednom případě.

Kniha je rozdělena do dvou částí. Tou první je samotný příběh a druhá část ukazuje čtenářům, kdo inspiroval Filipa Rožka k napsání Gumpa. Většinou jsou to ženy - majitelky útulků a jejich čtyřnozí přátelé. Gumpa doprovází ilustrace Weroniky Gray a nutno podotknout, že obrázky jsou kouzelné a roztomilé. Autorka má pro kreslení pejsků cit.

Příběh je nejspíš z části vymyšlený, přesto se, bohužel, najdou lidi i z Gumpova příběhu. Myslím ty zlé, co nemají srdce a nemají rádi zvířata a ubližují jim. Jenže říká se, že karma je zdarma a zkrátka na každého jednou dojde. Ale jsou tu i naštěstí i ti, kteří by se pro ostatní rozkrájeli.

Titul není sice žádné úchvatné dílo, ale chytí za srdce a svým vyprávěním jednoho malého tuláka, který chtěl nejen lásku dávat, ale i nějakou dostávat.

Knížka se četla krásně, ale nejsem ten správně zapálený pejskomil, takže pro mě to byl jeden z pěkných titulů.

O autorovi
Filip Rožek se na střední škole zajímal o kreativní tvorbu, a proto roku 1994 nastoupil do oddělení produkce TV Nova. Brzy se stal dramaturgem redakce zábavy, posléze pracoval na svém kariérním růstu v redakci vývoje nových formátů. Na Nově nakonec pracoval 8 let a spolupracoval i s dalšími televizními stanicemi. Pro TV Prima a Českou televizi připravoval mimo jiné pořady o zvířatech. Od svých 18 let aktivně spolupracuje s Ligou na ochranu zvířat. V roce 2016 spoluzaložil organizaci Se psem mě baví svět, která pomáhá týraným a opuštěným psům najít svoje štěstí na Zemi. Filip Rožek má devítiletou dceru Natálku, která se o pomoc zvířatům zajímá již od útlého dětství. A taková je i její postava Naty Jahody v knížce Gump – pes, který naučil lidi žít.

Žádné komentáře:

Okomentovat