čtvrtek 28. října 2021

Kryptoportál

AUTOR
: Bobbie Peers
ORIGINÁL: Krystalportalen (Aschehoug, 2016, Oslo)
PŘEKLAD: Marie Voslářová
ILUSTRACE: Filip Hřiba
NAKLADATELSTVÍ: Kniha Zlín
ROK: 2018
POČET STRAN: 224
ZDROJ: knihovna

Anotace
William Wenton – kluk, který umí luštit šifry jako nikdo jiný na světě – se znovu vrací do Institutu. Všechno je tu ale vzhůru nohama a platí přísná bezpečností opatření. Příčinou všeho je Abraham Talley. Muž, který už dříve Williama málem připravil o život. Něco tu však nehraje. Komu může William věřit a proč ho trápí podivné záchvaty? A co je vůbec zač ten kryptoportál? Najde v sobě William sílu, aby zachránil ty, které má rád?

Hodnocení
William Wenton je zpět. Je starší o čtyři měsíce a je připravený na další dobrodružství, které mu nachystal norský autor Bobbie Peers.
Will se vrátil do Institutu, kde všechno začalo a kde se dozvěděl spoustu informací nejen o sobě, ale také o vzácném kovu luridiu. Institut však není takový, jak byl před čtyřmi měsíci - stala se z něj nedobytná pevnost, je posílena bezpečnost kvůli hrozícímu nebezpečí. Will se snaží odhalit, co se děje, ale nedaří se mu to a zdá se, že mu dědečkovi přátelé z Institutu něco tají. Naštěstí je tu Iscia, jeho kamarádka. Tajemství však brzy vyjde najevo a Will s přáteli budou čelit mnohem většímu nebezpečí, než jakému čelil v prvním dílu.

Tentokrát se děj neodehrával jen v Norsku a v Londýně, ale děj čtenáře zavede i do Himalájí, kde se budou odehrávat důležité okamžiky celé knihy.

Kromě starých známých se v knize objevily i nové postavy. Nejzásadnější postavou jistě byla Cornelie Stranglerová, tajemná žena, která má schopnost mizet a zase se objevovat nehledě na zabezpečovací zařízení. Nemusím podotýkat, že tato Cornelie je zápornou postavou.

V titulu samozřejmě nesmí chybět roboti. Tentokrát přibyl i jeden nový - doprbot. Ne, není to žádné sprosté slovo, ale je to robot, který má za úkol doprovázet svěřené osoby.

V knize bylo hodně technologických vymožeností a hračiček. Některé bych jistě brala i sama, například oblečení a boty, které se přizpůsobí okolní teplotě a povrchu.

I když byla kniha skvělá, upřímně musím říct, že Zloděj luridia se mi líbil o trošku víc. Tady autor začal kombinovat a místo hravého fantasy pro děti napsal fantasy temné a místy i životu nebezpečné.

Knihu doprovází ilustrace Filipa Hřiby, který ilustroval i první díl. Můj názor se nezměnil - obrázky mě příliš neoslovily a přišlo mi, že jich je méně než v prvním dílu, ale potvrdit do nemohu, kniha je už vrácena do knihovny.

Titul ráda doporučím k přečtení dětem, které rády čtou napínavé romány se špetkou fantasy. Jistě je potěší ona technologie či roboti.

Já osobně jsem zvědavá, jak bude Willovo dobrodružství pokračovat. V češtině vyšel ještě jeden díl, ale Bobbie Peers napsal další tři pokračování. Třeba se někdy i čeští čtenáři dočkají jejich překladu.

Obálky
Asi nejvíce mě zaujala ta první obálka.
    


O autorovi
Bobbie Peers je norský režisér, scénárista, ilustrátor a spisovatel. Za film Sniffer získal r. 2006 na festivalu v Cannes Zlatou palmu za nejlepší krátký film. 

1 komentář:

  1. Souhlasím, knížky jsou vynikající, bohužel ilustrace a obálka vůbec nejsou lákavé pro děti, což je velká škoda a knížkám škodí...

    OdpovědětVymazat