středa 14. července 2021

Amélie a barevný svět

AUTOR:  
Petra Neomillnerová
ILUSTRÁTOR: Lubomír Kupčík
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2013
POČET STRAN: 96
ZDROJ: knihovna







Anotace
Pojďte společně s Amélií objevovat barevný svět! Tajemný dům v pražské Tróji, kde se před 123 lety zastavil čas, už není zapomenutý ani temný. Amélie s maminkou tam teď žijí společně s Markétou a její mámou, které jim pomáhají objevovat náš barevný svět. Markéta prožívá první lásku se Samem a přitom se snaží s Amélií odhalit tajemství zvláštního kluka Jakuba, kterého potkali na Starém Městě… Podaří se jim vyřešit neshody plynoucí z toho, že jedna je člověk a druhá duch, nebo že jedna má kluka a druhá ne? A co teprve fakt, že tatínek chce do domu poslat policii a všechno zkazit? Budou nakonec toužebně očekávané Vánoce opravdu tak šťastné a spokojené? Druhý příběh je volným pokračováním úspěšné knihy Amélie a tma. Ilustracemi je opět doprovodil Lubomír Kupčík.


Hodnocení (může obsahovat spoilery)
S Amélií jsem se už jednou setkala a rozhodně jsem ze setkání byla nadšená. Druhé pokračování této duchařské série bylo stejně dobré jako to první. 
Čtenáři se v prvním díle Amélie a tma seznámili s Markétou, dvanáctiletou slečnou, a s Amélií, která do našeho světa až tak moc nepatří - je duch, má také dvanáct let, ale těch dvanáct už má 122 let. Markéta se s maminkou přestěhovala k Amélii a její mamce. Tím se oběma duchům změnil jejich tmavý svět na barevný. Amélie se začala oblékat jako dnešní dívky - džíny, trička. Jen jí chybí to, co má Markéta - více svobody, více přátel, i láska.

Druhý díl byl napsaný stejným stylem jako ten první. Autorka zachovala stejnou grafiku, tzn, že Markétina část vypravování je psána tučně a Améliina běžným fontem. Zachovala také dynamiku příběhu. Řekla bych, že byl možná více napínavější než ten první.

Zdroj: Albatrosmedia
Tentokrát musejí obě dívky zachránit svůj domov
. Ani ne tak před živelnou pohromou jako tenkrát, ale před lidmi. Markétin táta se totiž honí za záhadami a Amélie s Lydií by byly skvělým materiálem. Další důležitou postavou, která se objeví i v druhém pokračování, je Jakub, houslař, který je také duchem. Jeho příběh bude ve třetím díle snad více rozvinut. V tomto titulu se víc prosadila Amélie, i přesto, že se děvčata ve vyprávění pravidelně střídala.

Knihu ilustroval Lubomír Kupčík, jehož obrázky jsou naprosto úžasné a jenom podtrhují celý příběh k dokonalosti.

Titul je určen spíše dívkám kolem dvanácti let. S Markétou a Amélií budou prožívat jejich starosti a radosti, které jsou typické pro děvčata tohoto věku a je jedno, jestli se narodily dnes nebo před stoletím. Přátelství, rodina a láska se objevuje v každé době, stejně tak nepřátelství a nepřejícnost.

Závěr knihy napovídá, že třetí díl bude hodně zajímavý a dramatický. Skončil sice uzavřeně, ale otvíral další otázky. Jsem zvědavá na poslední část a na to, jak autorka vše uzavře.


O autorce
Petra Neomillnerová je česká spisovatelka a recenzentka. Absolvovala Střední knihovnickou školu, po revoluci se věnovala tvorbě užité grafiky a v současné době se živí psaním fantasy. Zajímá se o přírodu, magii a poezii. Dlouhodobě spolupracuje s časopisem Pevnost, který se zabývá fantastikou. Psala také pro již zaniklý web BDSM.CZ. Na Internetu používá přezdívku Alraune. Mezi její záliby patří psaní poezie, chov československých vlčáků a přírodní magie. Byla první, komu se podařilo postoupit ze čtenářských povídek do profesionální části časopisu Pevnost. Tvorba Petry Neomillnerové se vyznačuje osobitým stylem, někdy nazývaným „dirty fantasy“, především drsnou a přímočarou charakterizací postav i prostředí, otevřeným zobrazováním násilí a sexu, vyprávěním v přítomném čase a první osobě a svéráznými, emancipovanými hrdinkami (zaklínačka Lota, čarodějka Moire, upírka Tina Salo). Zdroj: Databáze knih

Žádné komentáře:

Okomentovat