neděle 18. července 2021

Rendez-vous s múzou

AUTOR
: Dee Ernst
ORIGINÁL: Maggie Finds Her Muse (St. Martin's Publishing Group, 2021, New York)
PŘEKLAD: Věra Kotábová
NAKLADATELSTVÍ: Metafora
ROK: 2021
POČET STRAN: 303
ZDROJ: vlastní

Anotace
Všechno, co osmačtyřicetiletá čerstvě „single“ spisovatelka Maggie Blissová potřebuje, je začít pracovat na nové knize. Jenže ze sebe nemůže nic kloudného dostat, právě se rozešla se svým přítelem a tvůrčí blok se jí nedaří prolomit. Je zoufalá. Naštěstí má pro ni její literární agent a kamarád Lee řešení – Paříž! Krásný byt s milou a elegantní hospodyní připravenou splnit každé její přání – teď už přece nemůže práci na rukopisu nic bránit. Ostatně, kde jinde by na autorku romantických příběhů měla čekat inspirace, když ne v srdci města světel, lásky a kultury? Sen o hvězdné kariéře nikdy nebyl víc na dosah… anebo se všechno ještě může zvrtnout?


Hodnocení
Série 7lásky je čtení, u kterého si většinou příjemně odpočinu. Občas je některý titul na vážnější téma, ale určitě to není případ knihy Rendez-vous s múzou od americké spisovatelky Dee Ernst.
Úspěšná spisovatelka Maggie Blissová napsala bezpočet knih, ale nejvíce ohlasů zaznamenala s prvním dílem plánované trilogie o Belle a Lanceovi. Jenže právě v tom tkví onen zakopaný pes. První díl má velký úspěch, druhý díl má těsně před svým vydáním a na třetí nakladatel netrpělivě čeká. Maggie však zatím toho moc nenapsala a termín odevzdání rukopisu se blíží mílovými kroky. Tohle Maggie prostě nezvládne. Naštěstí je tu její literární agent a jeho přítel. Oba ji pozvou na dovolenou do Paříže. Paříž. To bude to pravé. A jako třešnička na dortu se tu seznámí se šarmantním Maxem a shodou okolností se tu objeví také Maggiin bývalý manžel Alan. Podaří se Maggie najít svou múzu? A co láska? Vybere si štěstí v náručí Alana nebo Maxe nebo to dopadne úplně jinak?

V první řadě mě potěšilo, že hlavní hrdince není něco málo přes dvacet, ale je středního věku. Má za sebou životní zkušenosti, dívá se na svět jinýma očima než třeba její dvacetiletá dcera Nicol. Jediné, s čím si nedovede poradit, je láska. Navzdory milostným románům, které píše, stále hledá toho pravého.

V druhé řadě autorka skvěle vykreslila Paříž. Úplně mě navnadila, abych někdy toto hlavní město Francie znovu navštívila. Malebná zákoutí a voňavá jídla. Doslova jste cítili chuť francouzských pokrmů, které postavy v příběhu uvařili. A rozhodně jich nebylo málo. 

Běžný člověk ani netuší, jak moc jsou francouzské zvyklosti jiné. Je všeobecně známo, že Francouzi odmítají angličtinu, ale i to, že když jdete koupit křupavé croissanty do pekárny za rohem v obyčejném tričku a obyčejných kalhotách, je považováno za obrovské faux pas.

Příběh je lehce humorný, odpočinkový a vyloženě letní záležitostí. V knížce nesmí chybět ani láska, nejen ta, kterou prožívá Maggie, ale i ta, o které Maggie píše. Nicméně nevím, jestli bych si o Belle a Lanceovi chtěla přečíst. Navzdory tomu, jaké dobrodružství tito hrdinové prožívají, je to především červená knihovna.

V titulu převažují dialogy nad popisy. Jsou svižné a díky nim, a samozřejmě i díky příběhu, je text čtivý, a tak rychle utíkal.

Rendez-vous s múzou oslové především čtenářky, které nevyhledávají náročnou literaturu anebo si chtějí zkrátka odpočinout od běžných starostí.


Obálky
Mnoho na výběr není.

O autorce
Americká spisovatelka Dee Ernst pochází z New Jersey, během studií žurnalistiky ale přesídlila do Západní Virginie, kde se na dlouhou dobu i usadila. Knihy chtěla psát, už když jí bylo deset, což se ale zprvu neukázalo jako schůdný kariérní krok, a tak se místo toho začala věnovat účetnictví. O dvě manželství a dvě dcery později se vrátila zpátky do New Jersey a dala psaní na plný úvazek druhou šanci. Její knihy o starších, sebevědomých a životem protřelých ženách se ale na trhu s romantickou literaturou ze začátku moc neuchytily. V roce 2010 si je začala vydávat sama a o dva roky později se její román Better Off Without Him stal bestsellerem na Amazonu. Brzy na to Dee Ernst podepsala smlouvu s nakladatelstvím Montlake. Od té doby napsala celou řadu románů a povídek v žánrech romantické beletrie, detektivní literatury a young adult fantasy a plní si svůj dětský sen.

Děkuji nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat