čtvrtek 15. dubna 2021

Ticho mezi námi

AUTOR
: Abbie Greaves
ORIGINÁL: The Silent Treatment (Penguin Random House, 2020)
PŘEKLAD: Veronika Kratochvílová
NAKLADATELSTVÍ: Metafora
ROK: 2021
POČET STRAN: 288
ZDROJ: vlastní






Anotace
Maggie a Frank se milovali od prvního okamžiku a jejich společný život byl plný štěstí a radosti, až na velké starosti s dcerou. To ale platilo jen do chvíle, kdy Frank přestal mluvit. Trvalo to půl roku. Až když Frank najde Maggii v bezvědomí vedle prázdného obalu od léků, začíná vyprávět svůj příběh. Není ale teď už na slova pozdě?

Hodnocení
Tituly v edici 7lásky patří již tradičně mezi knihy, které si s chutí přečtu. Jsou milé, romantické i pohodové. Ticho mezi námi britské autorky Abbie Greaves je trochu jiné - depresivní, psychologické a těžké čtení.
Frank a Maggie spolu strávili čtyřicet let. Měli mezi sebou úžasný partnerský vztah plný lásky a porozumění. Jenže se něco přihodilo, něco, co způsobilo, že se Frank stáhl do sebe a půl roku s Maggií nepromluvil.

Kniha je rozdělena do dvou částí. První část je zaměřena na Franka, který sedí u nemocniční postele a vypráví Maggie své důvody mlčení. Vypráví od samého začátku, kdy Maggie poznal, co prožíval on, jak ji viděl. Vzpomíná na tyto časy jako na nejkrásnější věc, která ho kdy potkala. Zmiňuje však i temné období jejich vztahu, na dobu, kdy se snažili o dítě, ale nedařilo se. Druhá část je věnovaná Maggii samotné. Díky jejím zápiskům se Frank dozvídá o tom, jak vše viděla Maggie. Frank náhle zjišťuje, že i když spolu žili čtyřicet let, vlastně byly věci, které se o Maggie dozvěděl poprvé.

Pokud se vám těžko čtou smutné věci, raději se knize vyhněte. Je hodně emotivní. Během čtení cítíte smutek a napětí a víte, že život se s Maggie a Frankem vůbec nemazlil. Oba hlavní hrdinové mně byli sympatičtí. Byli to hodní lidé, ale myslím si, že ve výchově své dcery Eleanor byli příliš benevolentní a protože patřili mezi starší rodiče, opatrovali ji jako oko v hlavě. Je těžké soudit někoho za něco, za co nemůže, ale možná kdyby se k výchově postavili jinak, ušetřili by si spoustu trápení.

Začátek všeho byl v tom, že Eleanor přestala s rodiči mluvit. A co dělal Frank posledních šest měsíců? Nemluvil. Problém zkrátka tkví v komunikaci, v řešení problémů. V neposlední řadě se kniha zabývá rodičovstvím, partnerským vztahem, nastiňuje problémy dospívajících.

Příběh jako takový se mi líbil, jeho zápletka i zpracování nemělo chybu, přesto si myslím, že žít v tichu nelze. Možná tak týden, když máte tichou domácnost, ale Frank a Maggie spolu jedli, sdíleli spolu postel, intimnosti, ale mlčeli. Není to proveditelné, musíte spolu řešit alespoň organizační záležitosti a to ruku v ruce s mlčením nejde.

Pokud si ale tento fakt odmyslíte, dostane se vám román, u kterého se budete muset zamyslet nad tím, jestli své děti nechráníme až příliš, jestli se na ně neupínáme a necháváme jim potřebnou svobodu, aby se rozhlédli kolem sebe. Jestli své partnery dobře známe, i když jsme s nimi celý život. Je o tom, že bychom měli začít víc spolu komunikovat, než už pak nebude s kým komunikovat. Bylo to smutné, emotivní, ale také nadějné, že někdy není pozdě začít napravovat své chyby.


Obálky
Nejvíce mě zaujala německá obálka - jednoduchá, ale vkusně vyřešená.
    

O autorce
Abbie Greaves odmalička milovala knihy - četla všechno, co jí přišlo pod ruku, a pro své spolužáky si vymýšlela zázračné a divoké příběhy. Láska ke knihám ji přivedla ke studiu anglické literatury na Cambridgeské univerzitě. Po studiu tři roky pracovala v nakladatelství. Během té doby také napsala svůj debutový román Silent Treatment (2020). Momentálně žije se svým přítelem Johnem v Edinburghu a pracuje na další knize. V čase, který nevěnuje čtení nebo psaní, se nutí ke skupinovému cvičení a pletení. Zdroj: nakladatelství Metafora


Děkuji nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat