úterý 27. dubna 2021

SEIF

AUTOR: 
Petra Štarková
NAKLADATELSTVÍ: Petra Štarková
ROK: 2021
POČET STRAN: 114
ZDROJ: vlastní e-kniha









Anotace
Zajímá vás, jaké to je, setkat se o pauze na oběd s vlastním osudem? A co se děje s dětmi odloženými do Dětského hotelu? Co nás čeká v blízké budoucnosti, pokud se budou sociální sítě rozvíjet tak, jako doposud, jak možná bude vypadat konec světa a spoustu dalšího se dočtete v povídkové sbírce Petry Štarkové spolu s krátkými komentáři autorky k jednotlivým příběhům.


Hodnocení
Číst povídky je někdy pohodlnější, než číst celé romány. SEIF je sbírka krátkých povídek, které napsala česká spisovatelka Petra Štarková.
Autorka podotýká, že část povídek byla napsána do časopisů, kdy se musela vejít normově do určitého počtu znaků. Některé z nich jsou krátké, některé delší. 

Obsah se točí v žánru sci-fi, autorka ale tento žánr nemá vyhraněný, zaměřuje se spíše na fantasy literaturu a knihy pro děti. Titul obsahuje osm povídek. Ač všechny byly zajímavě, kratší povídky se mi líbily více, především Acheron a Osud číhá za nejbližším rohem. Autorka má svůj osobitý styl psaní, není takový uhlazený, ale je trošku drsnější, pokud to tak můžu říct, bez kudrlinek a jde přímo k cíli bez nějakých odboček. Avšak v povídkách to ani jinak nejde.

Přesto však autorka do svých povídek využila i svoji profesi psycholožky a velmi dobře ztvárnila všechny postavy a vykreslila detailně jejich emoce i myšlení. Někdy příběh více zasáhl čtenáře, někdy se s problémy musela vypořádat sama postava.

Pointa povídek byla silná a důrazná, občas autorka nechala čtenáře, aby si konec domyslel sám, jindy se příběh definitivně a jasně uzavřel.

OSUD ČÍHÁ ZA NEJBLIŽŠÍM ROHEM
Povídka je volně ke čtení na autorčiných webových stránkách. Už jenom první tři řádky mě zaujaly - kdo to je ten chlapec v oranžové košili? Skupina zaměstnanců stojí u okna a zaujatě sleduje svého kulatého kolegu, jak utíká. A za ním onen chlapec. Zničehonic se kolega začne přehrabovat v odpadcích. Nikdo z nich jeho počínání nechápe, ale vysvětlení přijde velmi záhy. Závěrečná pointa byla skvěle podána.

VÁLKA DANIELA OSTROVSKÉHO
Čtenář se ocitá v Brně roku 2041. Jsou zakládány takzvané Dětské hotely, do kterých se na několik dní či hodin dávají děti rodičů, kteří jsou pracovně vytíženi. Daniel se tu má na pár dní ubytovat, ale už první noc se všechno pokazilo a Daniel se najednou mění v médium s nečekanými magickými schopnostmi zlikvidovat celý svět, pokud by na to došlo. Povídka je delší, trochu hrůzyplná.

ZTRÁTA PAMĚTI
Povídka, ze které může mrazit, ale kdo ví, jestli se třeba v budoucnosti nestane realitou, když jsme už nyní obklopeni elektronikou, která může většinu věcí udělat za nás. Krátký příběh, u kterého se musíte hluboce zamyslet.

APOKALYPSA
Představte si, že hrajete počítačovou hru a najednou se virtuální svět přenese do světa skutečného. Hlavního hrdinu Adama hra natolik pohltila, že nevnímá, co se děje kolem něj. A pak si pozve jednoho z hráčů k sobě domů. Povídka je protknutá biblickými výroky, které působí v kontextu s příběhem velmi dramaticky.

KLUB PŘÁTEL FYZICKÉ ČINNOSTI
Taktéž jedna z kratších povídek, které nutí k zamyšlení. Co když v blízké budoucnosti zapomeneme, jak se čte psací písmo? Jak se chodí na poštu a vyplňují složenky? Už teď je všechno zdigitalizované a více píšeme do počítače než psacím perem. Konec působí trochu beznadějně.

ACHERON
Krátká povídka s velmi silným příběhem. Šárce je dvanáct let a dostala neopakovatelnou nabídku - může se stát upírkou, nejdřív ale musí projít Proměnou. Závěrečné řádky mi vyrazily dech, ale zároveň mě zahřálo u srdce, že stále existují dobří lidé.

FACEBLOCK
Další z povídek, které mají internetovou tématiku. Tentokrát se autorka zaměřila na to, že nám komunikace a sociální sítě berou mimiku a už se neumíme usmívat.

SEIF
Povídka, která nese název celého titulu, se odehrává ve vesmíru na kosmické lodi. Autorka na začátku upozorňuje, že příběh část čtenářů nepochopila. Byl totiž psán pro úzkou skupinu čtenářů, kteří různé narážky pochopí. Já nepatřím mezi tento okruh a řadím se tedy k těm, kteří si s povídkou nevěděli rady. Celou dobu na mě působila klaustrofobickým dojmem. Jediný bod, kde jsem se chytala, byl pojem Simové. Aktivně Sims 4 hraju, ale akorát teda nemám pocit, že by byli zvláštní tvorové.


O autorce
Petra Štarková je psycholožka a spisovatelka: autorka knížek pro děti, populárně naučných článků a fejetonů a sci-fi a fantasy povídek z Brna. Její knihy byly několikrát oceněny. V současné době provozuje soukromou psychologickou praxi v centru Brna a dělá kromě běžné práce psychologa soudně-znalecké posudky. Občas přednáší, jezdí na besedy i literární akce a potkat ji můžete i na spoustě fantasy akcí (conů). Zdroj: autorčin web


Děkuji autorce za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat