sobota 5. prosince 2020

Nejkrásnější pověsti - Vládcové našich hor

AUTOR: 
Hynek Klimek
NAKLADATELSTVÍ: Alpress
ILUSTRACE: Michal Riedl
ROK: 2020
POČET STRAN: 300
ZDROJ: vlastní








Anotace
Krakonoš, který je bájným vládcem Krkonoš, není zdaleka jediným pánem našich pohoří. Svého strážce mají snad všechny české, moravské a slezské hory, ba leckdy i nižší kopečky. Nechte se očarovat lesními žínkami, vyhýbejte se obávaným zbojníkům, prozkoumejte podzemní říše permoníků…

Hodnocení
Čtete často pohádky a pověsti? Přiznám se, že já moc ne. Jsou na bázi povídek, což je pro mě žánr, který příliš často nevyhledávám. Proto tato kniha byla pro mě malou výzvou.

Určitě všichni žijete v oblastech, které jsou protkané bájemi a pověstmi. Já například bydlím ve Zlínském kraji, a tak je pro mě blízký slovanský bůh Radegast. Ale znám i jiné pověsti, například o Krakonošovi či blanických rytířích.

Autor Hynek Klimek přehledně sestavil a uspořádal pověsti strážných duchů našich hor. A že jich je! Vždyť naše země je obklopená horami chránící naše území před nepřáteli zvenčí. Začíná bájemi o Krakonošovi, pokračuje dál na východ, na jih, na západ a nakonec zakončí vyprávění ve středu Čech.

Většina vládců byla hodná, měla dobré srdce a lidé je měli rádi. Strážci se s oblibou převlékali za někoho jiného, třeba chudého pocestného, a vykonávali dobré skutky. Ale našli se i tací, kteří mezi lidmi nebyli oblíbení - ať už pro svou zlou povahu nebo špatné činy.

A nejsou to jenom muži, kteří stráží naše hory, najdete mezi nimi i ženy, i když jsou ve značné menšině. Jsou mezi nimi ženy s dobrým srdcem i pyšné a nelítostné.

Kniha je přehledně rozdělena. Ke každé postavě se váže několik příběhů, především těch nejznámějších. Autor je sesbíral a převyprávěl dle svého.

Jednotlivé pověsti lze přeskakovat, jak se vám líbí, nenavazují na sebe, snad kromě příběhů o Krakonošovi, který se promítl i do pověstí o vládkyni Orlických hor Kačence i do pověstí o strážném duchu hor Jizerských Muhu.

Tato knížka je vhodná pro všechny, kteří mají rádi pohádky a příběhy lidové slovesnosti, které si lidé předávají z generace na generaci. Ať už jsou vymyšlené nebo z části pravdivé, mají své kouzlo.


O autorovi
Hynek Klimek nepochází z jižních Čech, ale stal se jím v průběhu let. Profese redaktora se kryje s jeho velkou vášní, jíž je psaní. Kromě domovského média publikuje také časopisecky, je autorem knižních titulů Hadí příkop, Andělé, milenci a ti druzí. Spolupracoval na povídkovém souboru sborník Jak zlikvidovat šéfa.

Děkuji nakladatelství Alpress za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat