pondělí 30. listopadu 2020

Léto v síti

AUTOR: 
Petra Martišková
NAKLADATELSTVÍ: Alpress
ROK: 2020
POČET STRAN: 200
ZDROJ: vlastní








Anotace
Naty chce aspoň rok žít jako normální holka a v klidu odmaturovat. Kvůli práci rodičů už procestovala skoro celý svět a využila toho aspoň k parádnímu profilu na Instagramu, který ji proslavil. Může ale někdo jako ona vůbec vést normální život? A co teprve když se spřátelí s Alexem, který sociální sítě a všechno s nimi spojené přímo nesnáší?

Hodnocení
Každé léto vychází Petře Martiškové v nakladatelství Alpress nová kniha určená především mladým čtenářkám.

Sedmnáctiletá Naty žije v současné době v Mostu. Je však velká cestovatelka a díky (nebo spíš kvůli) rodičům, kteří jsou uznávanými chemiky, procestovala celý svět. Když už měli zase zvednout kotvy, Naty se vzbouřila - nikam nejede, chce tady odmaturovat i navzdory tomu, že ve třídě moc přátel nemá a jejich třídní je naprostá blbka. Naty je normální holka, jen je známá. Hodně známá.instagramový účet a na něm spoustu fotek z cest. Díky nim ji zná spousta lidí, což nelibě nese nejen třídní, ale i ředitelka. A jak si bude Naty užívat léto? Místo v Kanadě bude muset strávit dva týdny na povinném školním cyklistickém kurzu. Kdo se těší?

„Bože, tohle budou ty nejhorší prázdniny v dějinách lidstva,“ zaúpěla jsem
„Klíííd“ houkl vedle mě Robin a objal mě přátelsky kolem ramen. „Žádný prázdniny nemůžou být tak špatný, vždyť jsou to prázdniny!“ 
Robin sršel energií a nadšením a snažil se to přenést i na mě: „Jen se podívej kolem sebe, jak je na světě krásně, slunce nám svítí nad hlavou a před námi skoro dva týdny na cestách naší krásnou vlastí.“
Vymotala jsem se z jeho objetí a nedůvěřivě mu sáhla na čelo. „Je ti dobře?“ 
„Je, proč?“ 
„Protože ty mi tu dohazuješ nějakou dovolenou, ale já, pokud vím, zítra vyrážím na povinný kurz s debilní Dianou a protivnou třídní a trenérem, co je od pohledu magor. Rozhodně mě nečekají pohodové dva týdny na cestách naší krásnou vlastí.“ (str. 75)

Noční můra může začít. Naštěstí je tu Alex, jeden z vedoucích, velký sympaťák a správný kluk. Jenže Alex odmítá vše, co má cokoliv společného se sociálními sítěmi.

U Petry Martiškové jsem zvyklá na určitý standard. Její styl psaní je svěží a vtipný, místy romantický. Nejinak je tomu i u tohoto titulu.

Všechny postavy, které autorka vytvořila, jsou snadno uvěřitelné a reálné. Jejich povahy a charaktery odpovídají jejich věku. Jedinou nepopulární postavou je třídní zvaná Beruška. V životě jsem potkala spoustu učitelů i profesorů, jak autoritativních, tak neoblíbených, chytrých i snadno ovladatelných, ale tato paní učitelka je prototypem učitelů, jak by neměli vypadat. Nejspíš bych takovou učitelku nikdy nechtěla potkat. 

Postava Alexe byla fajn, určitě by se mi líbil i ve skutečném světě. Jen mně vadilo, že všechny, kteří se pohybují ve světě internetu, hází do jednoho pytle. Jistě, měl k tomu svůj důvod, aby je nenáviděl, ale přišlo mi, že je vcelku dost inteligentní na to, aby takto reagoval.

Léto v síti není jen o příběhu pro mladé čtenáře, který je dobře napsaný, ale já knihu vždycky beru jako cestopis po Česku. Autorka opět navnadila několika tipy na výlety. Tentokrát se však cestování kolmo ráda vyhnu - místní kopce nebudou pro mé nesportovní tělo vůbec ideální.

Tato kniha patří neodmyslitelně k létu, vyplývá to, jak z názvu, tak i přímo i z děje. Je to jednohubka, kterou přečtete za několik málo večerů a nebudete zklamáni. Titul je určen primárně mladým dívkám, já jsem ve věku rodičů mladých dívek, ale příběh mě bavil.

O autorce
Petra Martišková vystudovala Gymnázium v Kadani a později tamtéž i nástavbové studium obchodní akademie. Účetnictví se věnuje profesně, ale pracovala také jako redaktorka internetových magazínů pro ženy. Díky lásce ke knihám, začala psát vlastní příběhy. V roce 2006 jí vyšla první kniha a od té doby vyšlo spoustu knih nejen pro ženy, ale i pro děti.

Žádné komentáře:

Okomentovat