pondělí 9. listopadu 2020

Zloděj luridia

AUTOR
: Bobbie Piers
ORIGINÁL: Luridiumstyven (Aschehoug, 2015, Oslo)
PŘEKLAD: Marie Voslářová
NAKLADATELSTVÍ: Kniha Zlín
ROK: 2016
POČET STRAN: 248
ZDROJ: knihovna






Anotace
William Wenton si uvědomuje, že není jako všichni ostatní. Nikdo mu nikdy neprozradil, proč jeho rodina používá krycí jméno. A proč je tak neuvěřitelně dobrý v luštění šifer. A proč jeho dědeček před osmi lety beze stopy zmizel v londýnském metru. Když teď vyluští Nemožnost, nejsložitější šifru na světě, rodiče ho pošlou do londýnského Centra posthumánního výzkumu a jeho život nabere nový a nečekaný směr. Pomalu, ale jistě začne odhalovat rodinná tajemství. A najednou je potřeba rychle najít ztraceného dědečka...

Hodnocení
Tuhle knihu jsem zaznamenala v době, kdy vyšla a já si ji chtěla přečíst. Ale znáte to - neustále vycházejí nové a nové knihy a ty, které si chceme přečíst, se upozaďují. No a pak přišla koronavirová karanténa, knížka byla půjčená z knihovny a bylo to.

Příběh nás zavádí do Norska. Čtenář se seznamuje s Williamem Wentonem, klukem, který má jedinečné nadání - umí luštit šifry. Stejně jako dědeček, který před lety záhadně zmizel. Kvůli tomu, že Will vyřešil nejsložitější šifru na světě, se i on sám dostal do nebezpečí. Dostává se do Institutu v Londýně, kde by se dozvídá spoustu věcí nejen o šifrách, ale i o dědečkovi.

Autor Willovi poskytl parťáka, tedy parťačku. Jmenuje so Iscia a je stejně chytrá jako on. Stará se o robozahradu, kde rostou samé robotické rostliny, některé z nich jsou velmi nebezpečné.

Co mi přišlo jako nejzajímavější část knihy, byl Institut. Slouží něco jako škola a informační středisko dohromady. Soustředí se tu špičkové mozky, kteří vymýšlí různé vynálezy. Určitě každého kluka potěší (a pobaví) roboti všeho druhu - schodobot, dohadobot či sedobot. Možná se malí čtenáři můžou ptát, co je to luridium? Je to velmi vzácný kov, kolem kterého se všechno točí.

Zloděj luridia je směsicí fantasy, robotiky či moderní technologie. Nechybí však ani tajemství a přátelství. Děj je velmi rychlý, má spád a vy nestačíte číst a s napětím sledovat, jak vše dopadne. Kniha není nějak mimořádně poučná, výchovná, jakou občas knihy pro děti jsou. Tady se jen necháte unášet příběhem.

Ráda bych také zmínila ilustrace, které nakreslil Filip Hřiba. Abych byla upřímná, moc mě neoslovily, zvlášť ne ty podivné baňaté nosy, ale nutno uznat, že obrázky jsou opravdu originální už jenom tím, že jsou černobílé.

Tento příběh mě vážně bavil. Měl spád, byl napínavý, hlavní postavy sympatické. Autor měl všechno perfektně promyšlené. Poslední stránkou však kniha nekončí. Česky vyšly ještě další dva díly, takže se máme na co těšit. Titul je ručen pro desetileté děti plus mínus. Na své si však přijdou i starší čtenáři, potažmo jejich rodiče.


Obálky
Ani jedna obálka mě nezaujala. Všechny jsou takové temné a spíš zaujmou chlapce než dívky.

    

O autorovi
Bobbie Peers je norský režisér, scénárista, ilustrátor a spisovatel. Za film Sniffer získal r. 2006 na festivalu v Cannes Zlatou palmu za nejlepší krátký film. Zloděj luridia je jeho první knihou.

Žádné komentáře:

Okomentovat