pátek 20. listopadu 2020

Jsem zlodějka?

AUTOR
: Abigail Rayner
ORIGINÁL:I am a Thief? (NorthSouth Books, 2019)
PŘEKLAD: Daniela Krolupperová
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2020
POČET STRAN: 40
ZDROJ: vlastní







Anotace
Když Eliška uvidí na stole ve třídě zelený třpytivý kámen, její srdce poskočí radostí. Je přesně tak krásný a tak veliký a tak zelený, jaký vždycky chtěla. Nemůže bez něj být, nemůže bez něj žít! A tak jej ukradne! Z velké radosti je ale najednou velká tíha. Co se to stalo? Eliška chce diamant vrátit, ale co když ji někdo uvidí?! Elišce za zády stojí špatné svědomí. Upřímný a veselý příběh o krádeži a o odvaze udělat správnou věc pro děti od 5 let.

Hodnocení
Děti měly do školy přinést něco zeleného, a tak se na výstavce sešlo mnoho předmětů, mezi nimi i krásný třpytivý zelený kámen, který se Elišce tuze zalíbil. Nelenila a schovala si ho do kapsy. Jenže vzápětí pocítila výčitky svědomí, že provedla něco špatného. Kamínek by chtěla vrátit zpět, ale najednou neví, jak na to.

Tahle kniha osloví především malé čtenáře. Je plná celostránkových ilustrací Molly Ruttan, ve kterých je také plno emocí - smutek, strach, štěstí. 

Příběh se zabývá otázkou, jestli jsme opravdu zloději, když si bez dovolení vezmeme něco, co nám nepatří. Musíme ovšem rozlišovat zloděje a zloděje. Malá Eliška zlodějka není, vidíme to na první pohled. Má svědomí a také zjišťuje, že i maminka si bez dovolení vzala něco, co jí nepatřilo, stejně tak i dědeček.

 

Co když můžeme být také úspěšným sportovcem, princeznou, baletkou, velkou sestrou nebo odvážným rytířem? „Každý člověk má spoustu různých tváří.“

Obrázky vedou k dialogu mezi dítětem a rodičem či pedagogem. Jsou vtipné a tentokrát obrázky hrají prim, v tomto titulu mají texty spíše doprovodný charakter.

Knihu přečtete za pět minut, ale zážitek je delší povahy. Pokud jste byli pozorní, závěrečný obrázek vás jistě pobaví. Titul doporučuji všemi deseti.


O autorkách
Abigail Rayner je novinářka a autorka dětských knih, pochází z Anglie a v současnosti žije v USA.
Molly Ruttan pochází z USA a je vystudovaná grafická designérka a ilustrátorka.


Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat