středa 1. července 2020

Znám tě ze svých snů

AUTOR: Clélie Avit
ORIGINÁL: Je suis là (Jean-Claude Lattes, Paří, 2015)
PŘEKLAD: Slavomíra Vojenčáková
NAKLADATELSTVÍ: Metafora
ROK: 2020
POČET STRAN: 207
ZDROJ: vlastní







Anotace
Elsa leží po tragické nehodě v kómatu a nic nevnímá… nebo sito aspoň všichni myslí. Ve skutečnosti okolní svět slyší, jen nedokáže odpovědět. A zatímco se její rodina vzdává naděje, ona ji nalézá – v podobě Thibaulta, který ji poté, co náhodou zabloudí do jejího pokoje, začne pravidelně navštěvovat. A který jí dává něco, za co stojí za to bojovat.

Hodnocení
Edici 7lásky jsem míjela tak dlouho, až mě dostihla. Již druhá přečtená kniha mě přesvědčila o tom, že bych si měla pořídit i zbývající tituly.


Děj této půvabné knihy se odehrává ve dvou životech mladých lidí. Čtenář se seznamuje s Elsou a Thibaultem. Ona leží v nemocnici v hlubokém kómatu, on má na na stejném oddělení bratra. I když se zdá, že se Elsin stav navenek nelepší, vnitřně Elsa slyší vše, co se kolem ní děje. Thibault do jejího pokoje zabloudí a na Elsu začne mluvit. Nečekané setkání bude mít dohru - Thibault si díky monologům s neznámou spící dívkou utřídí myšlenky a Elsa má o důvod víc, aby se co nejdříve probudila.

Tato kniha je netradičním milostným románem a vše, co je v knize napsáno, je snadno uvěřitelné. Postavy jsou přirozené, obyčejné. Mají nejen své kladné stránky, ale je z nich patrno i to, že mají své chyby.

Než jsem zjistila, kolik je Thibaultovi let, myslela jsem, že je mu osmnáct - jeho chování, kterým se  v příběhu uvedl, tomu totiž odpovídalo. Tato nálepka se s ním táhla celou knihu. Co mě na něm ale opravdu moc přitahovalo, byla láska k dětem. Nutno podotknout, že neznám žádného muže, který by se chtěl dobrovolně postarat o miminko. A ještě sám. Elsa vnímá svět prostřednictvím sluchu. Její sluch se zdokonalil tak, že dokáže rozlišit odstíny emocí v hlase každého návštěvníka. Zatímco ostatní ztrácejí naději na to, že by se Elsa mohla probudit, ona, uvězněná ve svém těle, bojuje.

Ve vyprávění se pravidelně střídají obě postavy v ich-formě. Tento styl je více osobnější a v knihách ho upřednostňuji před er-formou.

Pro někoho může být lákadlem i to, že se příběh odehrává ve Francii, ale z tohoto prostředí toho moc neokusíte. Je zaměřen spíše na vztahy, lásku i nalezení sebe samého.

I příznivci romantických atmosfér se dočkají! Nečekejte však mimořádné milostné scény Vše je zmíněno v náznacích, ale přesto vše působí křehce a zranitelně.

Kniha mě oslovila na nejvyšší možnou míru. Je to ideální čtení na léto k vodě. Patří mezi oddechové a příjemné jednohubky. A i když je kóma vážné téma, autorka z něj do svého příběhu použila tu část, o které nejspíš vědecky nevíme, zda vůbec existuje.

Knihu můžu s klidným srdcem doporučit všem čtenářkám. Nejspíš ji ale ocení zralejší ženy než třeba osmnáctileté slečny.

Obálky
Na Goodreads najdete řadu jazykových variant. Některé jsou povedené více, některé méně. Mým favoritem z níže uvedených je poslední obálka.
    


O autorce
Clélie Avit vyrostla v Auvergne. V roce 2015 získala cenu Nouveau Talent za svůj první román Je suis là. Na základě úspěchu vydala young adult fantasy sérii Saga of the Four Elements. V březnu roku 2019 vydala nový román The Rain Experience a také sklízí úspěchy. 

Děkuji nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku.

3 komentáře:

  1. Mám ji doma, stejně jako skoro všechny z této série, ale četla ji zatím pouze má sestra a dle ní je to velká škoda. Kniha se ji strašně líbila, byla dojatá a spokojená. Myslím, že o prostředí Francie zde úplně nejde a navíc je v každé jiné z této edice :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to závidím, že máš celou sérii. Já jenom dvě a ráda bych všechny. Jenže Metafora je vydává rychlostí blesku a já tak rychle nečtu. Tak třeba časem. Ano, o Francii nejde, je to spíše příběh o mezilidských vztazích. Děkuji za komentář!

      Vymazat
  2. Tohle vypadá krásně. Přesně jak píšeš. Krásná, letní oddechovka někam na sluníčko. :-)

    OdpovědětVymazat