středa 8. července 2020

Kdo věří na zázraky

AUTOR: Mirka Skočílková
NAKLADATELSTVÍ: Ikar
ROK: 2020
POČET STRAN: 375
ZDROJ: vlastní








Anotace
Gábina je docela obyčejná holka z malého města, která studuje vysokou školu, má skvělého kluka a velké plány do budoucna. Co víc si přát? Jenomže život není vždycky růžový. Jednoho dne zjistí, že láska jejího života není vlastně tak dokonalá, jak si původně myslela. Lépe řečeno, ona pro něj není ta jediná na světě… Naštěstí je tu Jakub, který má oči jen pro ni, a jak to tak vypadá, snesl by jí modré z nebe. Po počátečním odmítání se pomalu sbližují a Gábina postupně zjišťuje, že Jakub je ten pravý. Svatba a dvě děti na sebe nenechají dlouho čekat a Gábina i Jakub se ocitají ve víru rodičovských povinností a partnerského života. Najednou řeší spoustu patálií, které běžně vztahy doprovázejí, ať už jsou to starosti o děti, nebo o prarodiče, rodiče a sourozence. Do vztahu proniká všednost. Některé problémy jsou však horší než jiné.

Hodnocení
Když bych si měla vybrat mezi českou a zahraniční literaturou, zaručeně vyhraje ta česká. Už se mi mnohokrát osvědčilo, že naši čeští autoři umí psát a jejich knihy jsou velmi kvalitní. Mou novou objevenou autorkou, která se zařadí mezi elitu, je Mirka Skočílková.


Její předešlý román Violka jsem nečetla, ale poté, co jsem zhltla jedním dechem Kdo věří na zázraky, si ho musím pořídit.

Celým příběhem nás provází Gábina. Seznamujeme se s ní jako s vysokoškolskou studentkou pedagogiky a loučíme se s ní jako se ženou, které má kolem čtyřiceti let. Její život nebyl ani jednoduchý, ani příliš složitý, zažila to, co třeba potkalo vás nebo vaši kamarádku. Vdala se, měla děti, manželství zevšednělo a dostalo se do stereotypu. Vcelku běžná záležitost, ale aby mohl vzniknout román, musela ho autorka okořenit něčím zvláštním. Což se jí ve výsledku více než povedlo.

V knize je několik postav, které jsou blízké Gábinině srdci. Především je to Jakub, manžel, a Martina, její nejlepší kamarádka. Jakub mi byl zpočátku sympatický, ale jak šel čas, tím víc jsem si byla jistá, že je mi neskutečně protivný a budižkničemu k tomu. Občas jsem se přistihla, jak si říkám, kam se poděl ten vnímavý a ohleduplný mladý muž se srdcem na pravém místě? S Martinou se život nemazlil. Prožila toho v životě více než dost a její příběh mě v knize hluboce dojal.

Gábina je učitelkou. Autorka udělala ze základní školy, kde Gábina pracuje, prototyp toho, jak by naše školství nemělo vypadat. A tajně doufám, že takových podobných škol u nás moc není.

Kdo věří na zázraky, tomu se dějí

Mirka Skočílková vykreslila všechny postavy výborně. Působily přirozeně a úplně obyčejně. U českých autorů očekávám i to, že se děj bude odehrávat v našem prostředí a většina postav bude mít česká jména. Tady vše bylo splněno a i tímto gestem se hodnota knihy u mě zvyšuje.

Kdo věří na zázraky je kniha o vztazích, mateřství i manželství. O tom, že některá dávná tajemství a hříchy po letech obrousí hrany a dopad na okolí není tak bolestný, jak by se mohlo na první pohled zdát. Příběh je velmi čtivý a laskavý.

Titul je určen především pro ženy zralejší, které již mají životní zkušenosti a vědí více než dívky, které, například, právě ve dvaceti vylétly z rodičovského hnízda.

O autorce
Mirka Skočílková se narodila v roce 1982 ve Vysokém Mýtě, ale vyrostla v Luži. Vystudovala na Přírodovědecké fakultě v Olomouci matematiku a geografii a v současnosti učí na Střední pedagogické škole v Litomyšli. Ráda čte, cestuje, v zimě lyžuje a v létě jezdí na kole. Žije ve Skutči a má dvě děti. Během roku se věnuje hlavně matematice a souvisejícím aktivitám, jako jsou semináře, soutěže či doučování. Psaní knih je pro ni nutný relax, kterým dokonale vyvažuje část svého čísly naplněného života. Do šuplíku psala již v mládí, ale její první knihou, která jí vyšla, byla až Violka. Vždycky, když se jí někdo zeptá, jestli opravdu píše knihy, pohotově odpoví: „Ano, ale nejsou to sbírky úloh.“ Zdroj: web autorky


Děkuji nakladatelství Ikar za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat