úterý 21. července 2020

Jutta

AUTOR: Vladimír Černil
NAKLADATELSTVÍ: Extraphon
ROK: 2018
POČET STRAN: 256
ZDROJ: knihovna








Anotace
Svět není ani černý, ani bílý. Dokonce ani uprostřed zuřící světové války. Hrdinstvím nemusí být jen nezištná záchrana opuštěné dívky, ale třeba i varování sousedky, která dokáže přemoci svůj strach jediným slovem: „Utíkej!“ To, i když je to jen jediné slovo, vrhá Juttu, mladinkou židovskou dívenku, do ulic válkou sužovaného Berlína. Zároveň se tou dobou stává Berlín nechtěným domovem pracovně nasazeného Zdeňka, který, vytržen z poklidného života v nevelkém moravském městě, právě zde poprvé v životě prožívá zamilování a lásku, zklamání, zradu, nenávist, slast milování i nečekanou pomoc. Osudy Zdeňka a Jutty se protínají za dramatických okolností, jimiž jsou donuceni se semknout a společně najít cestu nejen k sobě navzájem, ale především k přežití nástrah a hrůz, které jim osud a jejich bližní připraví. Podaří se jim uhájit alespoň holé životy? 

Hodnocení
Knih týkající se války čtu minimálně. Nerada čtu o jejích hrůzách, smrti a bídě. Přesto však mě upoutala kniha Jutta. Titul není až tak úplně typický válečný román, přestože se hlavních hrdinů silně dotýká.

Zdeněk pochází ze Vsetína. Dostává povolávací pracovní rozkaz do Německa. Shodou okolností mu žena pracující na německém úřadě přiřadila jinou pracovní pozici, než jakou měl napsanou v dokumentu. Umístila ho do podniku, která vyrábí optiku a ubytování mu zařídila u paní Andrey Hilmové. Juttě je na začátku příběhu třináct let a její rodina patří k Židům. Juttin otec byl zubařem, avšak válka ovlivnila i jeho klientelu. V jedné tragické chvíli Jutta přišla o celou svou rodinu. Jediná ona se zachránila. Náhoda tomu chtěla, aby Zdeněk Juttu našel a přivedl ji do domu, který se stal pro něho novým domovem. Andrea je vdovou a často nepravidelně odchází do práce - někdy ráno, někdy odpoledne, někdy pozdě večer. Navzdory válce Andrea dokázala sehnat i těžko dostupné potraviny. Kdo je Andrea? Na to se Zdeněk mockrát ptal, ale pokaždé dostal vyhýbavou odpověď. Andrea má však velké srdce a pro mě se stala takovou femme fatale. 

Zdeněk mi přišel příliš přecitlivělý a změkčilý. Jutta zase na svůj věk příliš vyspělá, ale v určitých chvílích si zachovala svoji dětskost.

Příběh je založený na skutečných událostech. V knize najdete i milostnou zápletku, která by mohla vyvolat hodně otázek. Pro někoho byl milostný vztah hodně kontroverzní, někteří budou lehce zděšeni. Pro mě byl hodně nereálný.

Na druhou stranu však autor věrohodně načrtl život ve válečném Německu. Možná to zní podivně, ale nejlépe popsal letecký útok na město. Jen závěr příliš nesedl k celkovému vyznění knihy. Byl příliš růžový a šťastný a jako by vystřižený z amerického filmu.

Jutta je především o mezilidských vztazích, o dobru a zlu v každém z nás. Je o lásce, rodině, závisti a pomstě. Jutta je nejen o nelehké době, ale také o tom, že se najdou i lidé, kteří, navzdory nebezpečí, mohou dělat dobré skutky. 

Autor chystá pokračování. Čtenář se tak dočká toho, jak budou osudy Zdeňka, Jutty a Andrey pokračovat.


O autorovi
Vladimír Černil se narodil v roce 1963. Vystudoval vysokou školu ekonomickou a po roce 1989 se, stejně jako mnoho jiných, vrhl na podnikání. Po dvaceti letech úspěšného podnikání si začal plnit své sny. Procestoval takřka celý svět. Zachránil zámek v Libouchci a po padesátce napsal svou první knihu. V současnosti se připravuje na sepsání pokračování. Setkat se s ním můžete na některém z autorských čtení.


Žádné komentáře:

Okomentovat