neděle 21. června 2020

Divočarka - Zkouška ohněm

AUTOR: Lene Kaaberbøl
ORIGINÁL: Ildprøven (Penguin, Mnichov, 2010)
PŘEKLAD: Markéta Kliková
NAKLADATELSTVÍ: CPress
ROK: 2018
POČET STRAN: 168
ZDROJ: knihovna






Anotace
Klára je obyčejná dvanáctiletá holka, tak malá a plachá, že jí maminka říká Myško. Když ale Kláru jednoho dne napadne obrovská černá kočka se žhnoucíma očima, ukáže se, že vládne přírodní magií a dokáže mluvit se zvířaty. Pod vedením tety Isy tak musí poznat svou pravou povahu a rozvinout nově nabyté schopnosti dřív, než bude pozdě. Čeká ji totiž souboj s mocným nepřítelem, který musí zvládnout úplně sama. Naučí se Klára věřit sama sobě?

Hodnocení
Divočarku jsem si vybrala účelově - v našem Klubu milovníků knih jsme měli zadané téma dánská literatura. Kvůli koronaviru a zavření knihoven se naše květnové setkání neuskutečnilo. V červnu jsme měli další schůzku a tématem bylo fantasy. Touto knihou jsem spojila oba náměty dohromady.


Klárce je dvanáct let. Je to taková normální holka, žije sama s maminkou, má kamaráda Oskara. Jenže jednoho dne se stane věc, která jí změní celý život - poškrábe ji obrovský černý kocour. V noci dostane vysokou horečku. Jediný, kdo může Klárce pomoci je mámina sestra, teta Isa.

Kdo je teta Isa, se Klára brzy dozví. Jak už vyplývá z názvu knihy, Klárka je divočarka - čarodějka, která se stará o vše v divokém světě. Chrání zvířata a přírodu před zlými bytostmi. Ale aby to všechno zvládla, musí se vše naučit. A to je teprve začátek.

Kniha je psána velmi jednoduše. Příběh pomalu plyne bez nějakých velkých a dramatických zvratů. Čtenář se tu nemá čeho moc bát.

Vyvrcholení knihy vyplývá také z názvu - Klára musí projít zkouškou ohněm. V čem spočívá, to už neprozradím, ale za mě asi nejlépe napsaná část celého příběhu.

Postavy moc neoslnily, ale dětem nejspíš udělají radost zvířecí hrdinové - pes Trumbera, sova Tu-Tu i černý kocour.

Kniha patří do žánru fantasy, ke které patří nadpřirozené bytosti i nějaký ten kouzelný svět. Obojí se tu našlo. Rozhodně zajímavé byly krkavčí matky a jejich havrani.

Mám načteno hodně dětských knih i s fantasy tématikou. Tato patří k těm lehce slabším - nepříliš napínavé a dle mého se autorka mohla více rozepsat, co se divočarek týče, i to, jak se Klárka zaučovala. Kdo ví, třeba autorka bude mít více prostoru k vývoji příběhu.

I přesto, že hlavní hrdince je dvanáct, kniha je vhodná spíše pro mladší čtenáře. Vybízí k tomu i obálka. Přijde mi, že dívce na obrázku není tolik, kolik je Klárce.

V tomto případě nehrozí, že si přečtu i zbývající dva díly. Lene Kaaberbøl mě neoslovila a těžko říct, zda osloví dnešní děti. V češtině jí vyšlo sedmnáct knih a zdá se, že některé z nich mají vcelku vysoké hodnocení.

Obálky
Překvapilo mě, že kniha má na Goodreads mnoho obálek. Jistě, mohlo se jednat o nové vydání jedné jazykové verze, ale i tak. Autorka je nejspíš v jiných zemích hodně oblíbená.
    

O autorce
Lene je známá u náctiletých sérií WITCH. O čarodějkách, které se musí vypořádat s nástrahami v říši Kondrakaru. Je autorkou dalších dvou sérií - Shamer kroniky a Tajemství Niny Borg.

Žádné komentáře:

Okomentovat