čtvrtek 25. června 2020

Antistresová knížka pro učitelky mateřské školy

AUTOR: Gabriele Kubitschek
ORIGINÁL: Anti-Stress-Buch für Erzieherinnen (Don Bosco Medien, Mnichov, 2012)
PŘEKLAD: Alena Bezděková
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2020
POČET STRAN: 102
ZDROJ: vlastní






Anotace
Pedagogové v knize najdou užitečné tipy, jak stresu nejen čelit, ale hlavně předcházet. Díky knize zjistí, jak reagují na zátěž a co z jejich chování může vést ke zvýšenému stresu. Naučí se také relaxovat a hlavně dokážou to, co si osvojí, přenést do práce s dětmi.

Celé dny si jen hrají s dětmi, sedí na koberci, pak stráví hodinku na zahradě a jako bonus je čeká dvouhodinovka poledního odpočinku, při kterém si mohou dělat, co chtějí. To je častá představa o práci učitelů v MŠ. Realita je ale jiná, ve třídě na ně čekají malé osobnosti, které mají své potřeby a vyžadují pozornost. A co teprve jejich rodiče, kolegyně, vedení a dokonce školní inspekce? A co ty hromady výkazů a dalších papírů, které se musí zpracovat?

Hodnocení
Proč si skoro všichni myslí, že být učitelkou v mateřské škole, znamená si celou pracovní dobu hrát? Mnohá paní učitelka by vás hnala s takovým tvrzením.

Někdy je složení dětí ve třídě velmi problematické. Ať už se jedná o zlobivé děti, děti integrované, o smíšenou věkovou skupinu nebo o jiné aspekty, je na učitelky kladena velká zodpovědnost. To ony se věnují našim ratolestem, rozvíjejí jejich myšlení, schopnosti a starají se o to, aby se děti cítily šťastné.

Občas je paní učitelka pod velkým tlakem, ať už ze strany rodičů či kolegů. Ne vždy je učitelka „splachovací“ a může se stát, že se dostane do stresových situací. Pokud se tyto situace často opakovaly, mohla by nastat řada problémů. Pomoci předcházet jim, může tato útlá publikace od německé autorky Gabriele Kubitschek. Autorka vám v několika kapitolách popíše, co je to stres, jak mu předcházet. K tomu jsou důležitá různá relaxační cvičení a terapie.

Lektorka se zaměřila především na cvičení, která zahrnují všechny naše smysly. Některá můžete provozovat sami v tichosti a bezpečí vašeho domova, některá třeba i v práci. Důležité je, abyste si tu chvíli našli, i když je to občas opravdu těžké. V závěru knihy jsou i cviky, které lze provádět i s dětmi.

Knihu doprovází citáty od různých osobností, které se dané tématiky týkají.

Tuto publikaci vnímám spíše jako tipy pro týmovou terapii, která by měla kolektiv více stmelit. Výhodou je, že daná cvičení můžete aplikovat na sebe, i když nejste pedagog. Do stresových situací se totiž dostáváme všichni bez ohledu na povolání.

Abych byla upřímná, kniha mě příliš neoslovila. Na toto nebo podobné téma jsem četla více knih. Tahle mi přišla jednou z mnoha. Autorka má jistě bohaté zkušenosti z pedagogického prostředí, ale v předávání informací čtenáři chybí nějaká přidaná hodnota. Za to něco navíc můžeme považovat ony citáty, ale co třeba vtipné a trefné obrázky? Například obálka působí velmi pozitivně a vesele.

Kniha může sloužit jako inspirace pro všechny zaměstnané a lidi, kteří dnes a denně přicházejí do kontaktu nejen s dětmi, ale i s dospělými.


Obálky
Zahraničních obálek mnoho neexistuje, našla jsem jenom originální německou. Stejně jako naše působí veselým dojmem.


O autorce
Gabriele Kubitschek je německá vychovatelka, taneční a jazyková pedagožka, logoterapeutka, dlouhé roky působila jako učitelka v předškolních zařízeních a na základní škole. Organizuje antistresové semináře, je lektorkou kreativních prací, vyučuje metodiku a její využití v praxi a pořádá semináře pro rodiče na témata učení, relaxace a kreativita. Je také malířka, v Mnichově založila uměleckou dílnu pro děti od 2 do 14 let BIM-BAM-BINI - zařízení, kde se děti učí hrou.


Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat