pátek 10. dubna 2020

Divoká pustina

AUTOR: Gary Paulsen
ORIGINÁL: Woodsong (Simon & Schuster Children's Publishing, 1990)
PŘEKLAD: Jana Vlčková
NAKLADATELSTVÍ: Alpress
ROK: 2020
POČET STRAN: 137
ZDROJ: vlastní






Anotace
Mrazivé severské putování se psím spřežením
Iditarodská stezka spojuje opuštěné zlatokopecké městečko Iditarod ve vnitrozemí s pobřežím Beringova moře a Aljašského zálivu. Název Iditarod v jazyce domorodců znamená „vzdálené místo“ a právě tam míří Gary se svým psím spřežením. Denním propojením s fascinující přírodou pozná sílu, něhu i brutalitu odlehlé divočiny. Na vlastní kůži zažije, jak vypadá hladový vlk i medvěd, a žasne, kolikrát si dokáže sáhnout na dno svých sil.

Hodnocení
Novinka nakladatelství Alpress Divoká pustina mě hodně zaujala nejen svou obálkou a anotací, ale i počtem stran.

Není to tak dávno, co jsem přečetla knihu Třicet let na zlatém severu. I když samotné cimrmanovské vyprávění československého polárníka Jana Welzla mě až tak neohromilo, tady jsem se zhlédla na první dobrou. Vypravěčem je samotný autor Gary Paulsen, který vás provede aljašskou přírodou. Se vším všudy, bez příkras s pravdivě.

Kniha je rozdělena do dvou částí. Ta první se věnuje severské přírodě, psům a dobrodružstvím, které s nimi Gary Paulsen zažíval. Vzpomíná na dobu, kdy se teprve učil musherství. Vlastně ho učili psi, aby on poznal je samotné. Zjišťuje, že nejen psi jsou velmi chytří a inteligentní tvorové, ale i další zvířata, která žiji na severu. Přidává hodně zajímavou kapitolu o záhadách, které ho a jeho psí spřežení potkala. Leckdy jsem se u příhod hodně zasmála.

Druhá část se věnovala musherskému závodu Iditarod. Tento běh se spřežením šestnácti psů je oblíbený po celém světě a každoročně se ho účastní několik desítek odvážlivců. Gary Paulsen jel tehdy závod poprvé. Trať je velmi náročná a obtížná - psi s mushery musí urazit přes 1800 km. Psovodi se mohou na trati potýkat s mnoha překážkami - od těžko průjezdné cesty, přes únavu až po halucinace. A že jich autor měl opravdu hodně! Tato část vyprávění byla opravdu poutavá, ale neskutečně osekaná. Určitě by závod vydal materiálu na celou knihu. Nutno podotknout, že o Iditarodu vyšla samostatná autorova kniha s názvem Závod bílou divočinou, kterou v roce 2003 vydalo nakladatelství Pavel Mervart. Určitě bych ji viděla vydanou i v Alpressu.

Kniha je hodně útlá a při troše času navíc je čtenář přečte za jediný den. Titul nepatří k dílům s náročnou tématům, ale spíše slouží jako odpočinková kniha.

Když jsem si četla anotaci, kterou jsem vzápětí pak zase zapomněla, a podívala se na obálku, myslela jsem si, že bude o boji člověka s dravými šelmami. Obálka, ač působivá, v tomto případě klamala a mohlo by se stát, že čtenář pak bude zklamán, že nic podobného nedostal. Samozřejmě po přečtení celé knihy jsem pochopila, že stezka Iditarod není jen tak obyčejná stezka, ale fyzicky i psychicky náročný závod.

Divoká pustina je prý čtení pro muže. S tím můžu souhlasit, ale nevidím žádný důvod, proč by si ji nemohla přečíst i žena. Doporučuji ji tedy přečíst všem.

Obálky
Tak tentokrát jsou obálky takové šílené, řekla bych. A jsou jenom dvě, ale pro názornost to bohatě stačí.


O autorovi
Gary Paulsen je jeden z nejuznávanějších amerických autorů literatury pro mládež, za své celoživotní dílo byl několikrát oceněn. Na svém kontě má přes 200 knih. Jeho příběhy, postavené na osobních zážitcích, se odehrávají převážně v americké divočině. Autor žije střídavě v Minnesotě, Novém Mexiku a na Aljašce.

Děkuji nakladatelství Alpress za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat