středa 8. dubna 2020

Advokát

AUTOR: Václav Láska         
NAKLADATELSTVÍ: Jota
ROK: 2020
POČET STRAN: 280
ZDROJ: vlastní








Anotace
Tomáš Krása, elitní vyšetřovatel, se někomu stal nepohodlným a byl přinucen odejít z řad policie. Dává se na advokátskou dráhu a využívá přitom své zkušenosti i bývalé styky. I když se teď jeho živobytím stal svět práva, myšlením zůstává policistou. Případy, které řeší, nám připadají povědomé. Není divu, chrlí je na nás dnes a denně média. Korupce, násilí, vydírání, únos dítěte, prostituce, finanční machinace, politické intriky — to vše autor dokázal zpracovat do rychle se odvíjejícího vyprávění, v němž se nám představuje ožehavá přítomnost. Autor se v ní pohybuje zasvěceně a mimo jiné nám sděluje, že není černobílá a že hranice mezi dobrem a zlem, právem a bezprávím jsou poněkud nezřetelné. Zjišťuje to i hlavní hrdina. Není bezchybný, a už vůbec ne dokonalý, ale neztrácí smysl pro čest a spravedlnost. Zákonitě se tak dostává do střetů s těmi, kdo mají moc, ale žádné zábrany. Jedno z těchto střetnutí vrcholí v dramatickém závěru...

Hodnocení
Čtení českých autorů si vyloženě užívám. V poslední době mám štěstí na samé dobré knihy a nejinak tomu je i ve výběru posledního kousku, který jsem četla.

Čtenář se seznamuje s Tomášem Krásou, který musel z řad policie odejít za poněkud podivných okolností. Díky svým schopnostem však odchází bojovat na druhou stranu - začal pracovat jako koncipient v jedné advokátské kanceláři. Dostává na starost drobné případy. Avšak velkou kauzou se pro něj stane odhalení nekalých praktik jeho bývalého nadřízeného. Soukolí je velké a do jeho záhybů se nabalují další ryby.

Popravdě řečeno jsem byla rozhodnutá po dvou kapitolách knihu zavřít. Vcelku mě šokovalo, že hlavní hrdina je nakloněn úplatkům a nepohrdne jimi. Tohle jsem tedy nečekala a ztratila jsem tak určité iluze o našem světě. Jenže Tomáš není jenom úplatný. Navzdory tomu si ponechal svoje svědomí a smysl pro spravedlnost. I když není úplně rodinný typ, je ženatý. Jeho manželství nepatří k těm klasickým románovým příběhům, přesto je z nich cítit vzájemná důvěra a porozumění. Eva je takový přístav pro Tomášovu loď, do kterého se vrací vždy, kdy je mu nejhůř.

Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla na autorův styl. Stereotypně je dáno, že jsou jednotlivé příběhy dokončeny spolu s čtenářem. Tady je čtenář úplně vynechán. Dozvídá se až úplný závěr některých kauz. Autor skáče v čase hodně dopředu, ubyly tak napínavé scény.

V knize se objevuje mnoho postav, ať už záporných, protivných nebo kladných. Až s podivem můžu říct, že se mi postavy nepletly. Občas by si však některé z nich zasloužily mnohem více pozornosti.

Samotný autor čerpal pro příběh ze svých osobních zkušeností policisty i advokáta. Ale podotýká, že příběh není jeho autobiografií. Přesto však popis korupčního jednání je velmi přesvědčivý a autentický.

Spíše než na příběh nebo na postavy se Václav Láska zaměřuje na propletenost policejního a advokátského prostředí a na to, že tato spolupráce může (ale i nemusí) fungovat. Na motivy knihy byl natočen i film. S knihou nemá mnoho společného, pouze hlavního hrdinu Tomáše Krásu, kterého si zahrál charismatický Richard Krajčo.

Téma knihy asi nebude pro každého čtenáře, spíše bych řekla, že je to mužské čtení.

O autorovi
Václav Láska začal svoji profesní kariéru v roce 1992 jako policista. To mu bylo 18 let. Za jedenáct let služby vystudoval dvě vysoké školy a vypracoval se z pochůzkáře až na post vyšetřovatele republikového úřadu vyšetřování. Pak řady policie opustil. Své zkušenosti z práce vyšetřovatele popsal v knize Jak se zavírají tuneláři (Nakladatelství JOTA, 2003). Novou kariéru začal jako advokát. Od právního asistenta postoupil na koncipienta, posléze advokáta a v roce 2010 si založil svoji advokátní kancelář. Tu provozuje dodnes. Zážitky z pobytu v advokátním prostředí ho vedly k napsání románu Advokát (Nakladatelství JOTA, 2014). V roce 2014 byl Václav Láska zvolen senátorem za volební obvod Praha 5 a 13. A asi nepřekvapí, že i zkušenost pěti let v politice promítl do další knihy. Tentokrát s názvem Senátor.


Děkuji nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku.

2 komentáře:

  1. Tak to máš velké štěstí, já poslední roky až na výjimky nemám štastnou ruku na české autory, i když ted se chystám konečně na to, že si koupím Vránu a Šikmý kostel tak třeba :D

    Kniha by mě dle mého nebavila už z toho důvodu, že nemám ráda policisty a detektivy, kteří berou úplatky atd :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi jsem to s tím štěstím zakřikla. Mám rozečtenou knihu od českého autora, která je hodně zvláštní a těžko se textem prokousávám. Ale slíbila jsem, že ji přečtu, tak slovo plním.

      Já se této knihy zpočátku obávala, že se budu zamotávat do spletitých zákonů, případů a podobně, naštěstí to bylo fajn. Ale prostě ty úplatky, no. Z toho jsem byla rozčarovaná. Třeba to tak ve skutečnosti nefunguje.

      Vymazat