čtvrtek 14. listopadu 2019

Ignorant

AUTOR: Nikola Francová
NAKLADATELSTVÍ: Nikola Francová
ROK: 2019
POČET STRAN: 232
ZDROJ: vlastní









Anotace
Kelly se zbortí celý svět od chvíle, kdy najde svého manžela jazykem prozkoumávat prsa jiné ženy. Ženy, co je mladší než ona. Ženy, kterou považovala za přítelkyni a ženy, jenž se svěřovala se svými problémy. Rozvod, úplná blokace v práci a ztráta i toho posledního zbytku sebevědomí. Hůř už dopadnout nemohla. Tedy, aspoň si to myslela, dokud nepotkala toho nejhoršího, nejnamyšlenějšího ignoranta pod sluncem.

Hodnocení
Čas od času se u mě objeví nálada pod psa, kdy mám chuť se zahrabat sto sáhů pod zem a nevylézat. Na takový splín zabírají čokoláda, pohádky nebo odpočinkové knihy. A právě Ignorant je takovou pohodovou knihou.


Hlavní hrdinkou je Kelly, která přistihla svého manžela při nevěře. Posléze následoval rozvod a ona je na dně. Naštěstí je tu kamarádka Emma (na kterou si nevzpomíná), s níž se údajně kdysi domluvila na kurzech tvůrčího psaní (rozuměj, Kelly je žádaná a známá spisovatelka) v jejím penzionu. Kelly takové pozvání přijde úplně vhod. Doufá, že tam přijde na jiné myšlenky a dopíše další knihu. Jenže to by tam nesměla potkat nevlastního syna oné kamarádky. Brian je sice chlap k nakousnutí, ale naprostý pitomec. Antipatie jsou vzájemné. Myslím, že čtenářky tuší, co se bude dít dál...

Kelly je takové ošklivé káčátko. Moc o sebe nedbá, nijak se moc nečeše, nelíčí, nosí brýle, které jí nesluší a oblečení na ni visí. Patří sice mezi oblíbené spisovatelky, ale v tuto chvíli si neví rady se svým životem. Brian je blbec. Pardon, ale potkat takového chlapa, jdu mu raději z cesty. Namyšlený frajírek, kterému je podstrojováno a vše má na jedno lusknutí prstu. Jeho tatínek je totiž hooodně bohatý a když Brianek něco potřebuje, hned to má. Ženy mu padají k nohám úplně samy, on se s nimi pomiluje a jde dál. Zkrátka takový „bad boy“ Má však jednu jedinou úžasnou schopnost - umí mistrovsky vařit.

Kelly a Brian jsou sice ústředními postavami, ale i kdybyste je moc neměli v lásce, jistě si zamilujete Brianovu babičku. Říká se, že jablko nepadá daleko od stromu. Tady se ani neodrazilo od země.

Za několik sekund se tam objevila dáma v elegantním kostýmku. Kolem krku měla perlový náhrdelník nevyčíslitelné hodnoty, dlouhé šedivé vlasy měla smotané do copu a přehozené přes rameno. Tvář, ač byla vrásčitá, vypadala zachovale a hlavně zaskočeně. 
„Briane, myslím, že by ses měl v jistých partiích oholit,“ ukázala nevzrušeně na ponožku. 
„Babi, proboha,“ zakryl si rychle klín, aby nejmilovanější žena v jeho životě neviděla to, co jí ukazoval naposledy, když ještě neuměl chodit. 
„No co? O svého ptáčka se musíš starat, pokud nechceš být Tarzan. Emmo,“ otočila se k ní. „netušila jsem, že jsi tu zřídila nudapláž. Kde je? Ráda bych ji navštívila.“ (str. 45)

Babičce je sice už sedmdesát pět let, ale trpělivě vám bude opakovat, že je jí jen šedesát devět. Na svůj věk neztratila humor, dohazovačské schopnosti ani sexuální apetýt, což v knize několikrát zjistíte.

U příběhu nemusíte přemýšlet. Úplně vypněte a zasmějte se vtipným situacím a přestřelkám mezi Kelly a Brianem. Určitě vás pobaví. Romantická linka není nikterak přehnaná, spíše normální. Jiskření mezi hlavními hrdiny funguje i v době, kdy se nesnášejí. Dělají si různé naschvály a když už si myslíte, že je ruka v rukávě, přijde něco a oni musejí začínat od začátku.

Ač se mi titul líbil, musím knize vytknout vulgarismy. Autorka s nimi nešetřila a hrdinové vypouštěli z pusy sprostá slova. Dle mého tam nemusely vůbec být , protože příběh je čtivý sám o sobě i bez nich.

Oba hlavní hrdinové na sobě zapracovali a během měsíce, kdy s nimi trávíme čas, se změnili. U Kelly ta změna uvěřitelná byla, kdežto Brianovi jsem jí moc nevěřila. Ale to je spíše můj subjektivní názor.

Co mě vždy překvapí, je používání anglických jmen v knihách od českých autorů. Pokládám si otázku, jaký důvod k tomu mají? Určitě by se dala vymyslet taková jména, aby byla sice moderní, ale česká.

Postavy nebyly až tak hloubkově charakterizovány. U tohoto žánru to ani neočekávám. Cílem je zaujmout a potěšit čtenáře, což Ignorant skvěle splnil.

Celá kniha vycházela na Wattpadu a měla u čtenářů úspěch. Nikola Francová vsadila na jistotu a rozhodla se, že knihu vydá samonákladem. Vazbu zvolila brožovanou. Co mě ale příjemně překvapilo, byl lesklý papír. To už se málokdy vidí. Ignorant je autorčinou prvotinou. Její styl psaní je snadný, vtipný, žádná slovní spojení netahají za uši. Při čtení jsem se dobře bavila a hlavně jsem si odpočinula od vražd, komplikovaných a vážných příběhů.

Titul je určený spíše pro čtenářky třicet a výš. Ne každý čtenář nebo čtenářka se bude s titulem smát. Někdo si raději přečte thriller nebo společenský román. Kdo má rád vtipný a humorný příběh, tomu se Ignorant bude líbit.


O autorce
Informace o Nikole Francové se dozvíte z jejích webových stránek.


Děkuji Nikole Francové za poskytnutí recenzního výtisku.

1 komentář:

  1. Moc pěkná recenze :) Viděla jsem, že knihu mají u nás v knihovně a pobavila mě anotace :) Možná se po ní podívám, vypadá to na dobré čtení :) Jen škoda těch vulgarismů, ty v knihách nemusím.

    OdpovědětVymazat