pondělí 18. listopadu 2019

Vítěz

AUTOR: Klára Janečková
NAKLADATELSTVÍ: Ikar
ROK: 2019
POČET STRAN: 336
ZDROJ: vlastní








Anotace
ON A ONA. Neznají se navzájem, nemají spolu nic společného, ale přece je záhy něco spojí. Pád! Životní zlom. On, přezdívaný Vítěz, čtyřicetiletý závodník automobilové rallye, který dosud nikdy neprohrál. Ona, rozmazlená dcera z dobře situované rodiny. Oba mají vše, nač si vzpomenou, ale ničeho si neváží. A v jednom zlomovém okamžiku přijdou o všechno.


Hodnocení
Novinka Kláry Janečkové zavádí čtenáře mezi závodníky ralley a také na exotický kanárský ostrov Fuerteventuru.


Nejprve nám autorka představí Johanku Lordovou, zhýčkanou dcerunku univerzitní profesorky a úspěšného zlínského podnikatele. Má všechno, na co si vzpomene a na co ukáže prstem. Bezhlavě se však zamiluje do Seba, za kterého se tajně provdá. Naneštěstí se z něj vyklube zadlužený fotograf, který se neštítí žádných praktik, aby mohl splácet dluhy. Tomáš je starší než Johanka. Charismatický ženatý muž se dvěmi dětmi. Je sebevědomý a velice si věří. Možná i tato pýcha mu jako slavnému „triunfadorovi“, jezdci ralley, zlomila vaz. Johanka a Tomáš se potkávají na zlínské Barum Ralley. Že by láska? Jejich vztah je teprve na startu a bude to hodně překážková trať.

Co se týče samotného stylu psaní, autorčiny knihy se čtou velice dobře, nenajdete tu žádná hluchá místa. Autorka umí skvěle popsat napínavé scény i popis ostrova Fuerteventura. Živě jsem si dokázala představit, jak to tam může vypadat. Věrohodně také byly popsány závodní tratě. Z tohoto úhlu pohledu je Vítěz nejlépe napsaná kniha z autorčiny tvorby.

Tímto však moje kladné hodnocení končí. Obě hlavní postavy mi byly nesympatické. Nejlépe je autorka vystihla v první části knihy, kdy ukázala, že lidé mohou morálně i fyzicky spadnout hodně hluboko až na samé dno. Oba byli pyšní a příliš sebejistí. Mysleli jenom na sebe a jejich sobectví jim způsobilo hodně drsný pád.

Postavy jednaly nepříliš věrohodně. Když je postava kladná celou knihu, nemůže se přeonačit během jedné stránky na postavu zápornou a platí to i opačně. To pak není společenský román, ale červená knihovna. Pokud to tak je, musí se k titulu stavět jinak.

Ústředním tématem je chorobná žárlivost. Klára Janečková ji popsala více než dobře. Tady se jí zúročila její psychologická praxe. Žárlení nezmizí ale přes noc a ve stadiu, ve kterém se ocitl Tomáš, by bylo potřeba odborné pomoci. Během čtení mnou zmítaly hodně silné emoce, především vztek a nerozuměla jsem tomu, proč Johanka ze sebe dělá oběť.

Jak už jsem jednou zmínila, nejedná se o společenský román, ale o červenou knihovnu, kde jsou možné i nereálné věci. Na začátku čtení jsem byla přesvědčená o tom, že moje hodnocení bude kladné, ale jak jsem postupovala dále, nadšení upadalo.

Ke knize patří však jedno malé pozitivum a to nádherná obálka od Kateřiny Brabcové. Ty se mi vždycky líbí. Tato má atmosféru a slibuje romantiku. Což vlastně, koneckonců, čtenář dostane.

Kdo má rád díla Kláry Janečkové, bude jistě nadšený. Titul nebyl vyloženě špatný, ale zkrátka tu byly věci, které nemusí náročnějšímu čtenáři vyhovovat.


O autorce
Klára Janečková vystudovala psychologii na UPOL v Olomouci a nyní pracuje jako školní psycholožka na dvou velkých základních školách, zároveň působí jako lektorka psychologie na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Publikovala odborné články i povídky do časopisů. Volné chvíle tráví cestováním, ráda navštěvuje nové země a poznává nové lidi, inspiruje se k dalším příběhům. Žije se svou rodinou ve Zlínském kraji. Miluje zvířata, hudbu a jógu.


Děkuji Euromedii a Databázi knih za poskytnutí recenzního výtisku.

2 komentáře:

  1. Je nanic, když si postavy střídají charaktery dle libosti. Téma žárlivosti v knihách moc ráda nemám, ale jestli si s tím autorka vyhrála dobře, možná bych to mohla překousnout :) Knihu teď vidím všude, tak se k ní třeba taky někdy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Téma bylo zpracované dobře, což o to, ale ty postavy se k žárlivost neuměly postavit reálně. Nechci moc spoilerovat, takže jen jediná věc: pokud máš ráda červenou knihovnu, knihu si přečti.

      Vymazat