sobota 27. července 2019

Hvězdný prach

AUTOR: Neil Gaiman
ORIGINÁL: Stardust (1997)
PŘEKLAD: Ladislava Vojtková
NAKLADATELSTVÍ: Polaris
ROK: 2007
POČET STRAN: 262
ZDROJ: knihovna






Anotace
Na ospalém anglickém venkově, na úsvitu viktoriánské éry, žije si vesnička Zeď, která dostala jméno podle impozantní kamenné hradby, jež ji odděluje od přilehlé louky a toho, co je za ní, svůj poklidný život. U jediné mezery ve zdi dnem i nocí stojí stráže, aby zabránily zvědavcům projít ven. Jen jednou za devět let svou hlídku opouštějí, to když se na louce za zdí koná zvláštní a neobyčejný trh. Tady, ve Zdi, se mladý Tristran Thorn zamiloval do krásné Viktorie Foresterové. Ale Viktorie je chladná a vzdálená – tak vzdálená jako hvězda, kterou jednoho mrazivého říjnové večera ona a Tristran vidí padat z nebe. Aby získal Viktoriinu přízeň, přísahá Tristran, že spadlou hvězdu najde a přinese ji své milované. Neil Gaiman rozvíjí svou literární magii novým a oslňujícím způsobem – Hvězdný prach bude zářit ve vašem srdci i v paměti dlouho po tom, co dočtete poslední stránku.

Hodnocení
Tvorba Neila Gaimana bude v mém podání pořád jako na houpačce. Zatím nepřekonatelný román a komiks Kniha hřbitova je stále number one. Nepředčil ho ani Hvězdný prach. Myslím, že mnohým z vás se vybaví nejspíš film z roku 2007 s Charlie Coxem a Clare Danesovou v hlavní roli. 

Zeď je vesnice, která leží na pomezí skutečného a fantazijního světa. V Elfii se to hemží čarodějnicemi, čaroději, jednorožci, kouzly i čáry. Jednou za devět let se tyto dva světy setkají prostřednictvím trhu, kde můžete nakoupit roztodivné a čarovné věci. Tristran Thorn se narodil devět měsíců po jednom takovém trhu. Obyvatelé vesnice ho našli jako miminko zabalené v košíku u hraniční zdi s jménem a příjmením. Běží čas a z malého Tristrana vyrostl mladík, který zahořel láskou k Viktorii Foresterové. Ta jeho lásku neopětovala, ale s jejím příslibem ho však poslala za spadlou hvězdou. Že jsem toho prozradila moc? Vůbec ne. Je to teprve začátek jednoho pohádkového příběhu.

Kniha je nabitá akcí, Gaiman měl vše vymyšlené opravdu skvěle, ale musím bohužel konstatovat, že akce mohl rozpracovat. Klidně i do těch nejmenších podrobností, protože by to stálo za to. Takhle příběh utekl mezi prsty a místo napínavého fantasy příběhu pro dospělé čtenáře jste se dočkali dobrodružné pohádky pro děti. Pokaždé, když se začala rozjíždět nějaká akce, Gaiman ji utnul hned v začátcích. Je to škoda, čekala jsem něco víc.

Co však Gaiman mistrně popsal, bylo prostředí. Temné lesy i život ve Zdi – to vše ve mně vyvolalo pocity, že jsem tam taky. Viděla jsem před sebou i všechny hlavní postavy a nutno podotknout, že jsem si nepředstavovala postavy tak, jak je ztvárnili herci. Tohle prostě Gaiman umí dokonale.

Postavy v příběhu jsem si nijak zvlášť neoblíbila a nepřišlo mi, že by byli nějak výjimečné. Z hlavních postav mi asi nejvíce byla sympatická spadlá hvězda jménem Yvaine. Skromná dívka, trochu naivní, přesto každý chtěl získat její laskavé srdce. Jen Tristran byl zabedněný a slepý. Opakem Yvaine byla Viktorie – slečinka s nosem nahoru, která si s Tristranem a jeho city hodně pohrávala.

Proč se kniha jmenuje Hvězdný prach? To vnímavému čtenáři neprozradím, ochudila bych ho o tajemství této knihy.

V doslovu autor vysvětluje, že Hvězdný prach je pokračováním románu, který nikdy nenapsal. Zároveň přidává úvod k tomuto románu. Na rozdíl od zbytku knihy, tato kapitola neměla chybu. Třeba se jednou dočkáme i dopsání celého příběhu.

V knize jsou také fotografie z filmu. Co jsem slyšela, film se od knižní předlohy liší. Jak jinak.

Komu román doporučit? Možná dětem i dospělým. Trocha násilí dětem neublíží, stejně jsou masírování agresivitou z různých médií. Možná je zarazí jedna tragická scéna, ale když si ji odmyslíme, je to vyloženě pohádkový příběh pro dvanáctileté děti.

Obálky
Na Goodreads je obálek velmi mnoho, a proto jsem vybrala jenom tyto tři. Mně se nejvíce líbí ta poslední.

   

O autorovi
Neil Gaiman byl původním povoláním žurnalista se zaměřením na sci-fi a fantasy. Slávu si získal scénaři ke komiksům Sandman, který vypráví příběhy Morfea, pána říše snů. V roce 1991 napsal scénář k televiznímu seriálu Nikdykde a stejnojmennou knihu vycházející ze seriálu. Dalšími romány jsou Hvězdný prach (úspěšně zfilmovaný), Koralina, Američtí bohové, Anansiho chlapci a Kniha hřbitova. Své povídky a básně shrnul do dvou sbírek – Kouř a zrcadla a Křehké věci. Kromě již zmíněného seriálu Nikdykde napsal scénář k filmu Maska zrcadla, na kterém spolupracoval s režisérem filmu Davem McKeanem. Zdroj: Databáze knih.

2 komentáře:

  1. Četla jsem knihu a viděla film. A tohle je jeden z mála případů, kdy mám raději film :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na film jsem dostala už vícero tipů, takže se na něj podívám. Děkuji za komentář :-)

      Vymazat