středa 15. května 2019

Olivie se snaží

AUTOR: Emily Phillips
ORIGINÁLTrying (Hodder & Stoughton, 2018)
PŘEKLAD: Eva Brožová
NAKLADATELSTVÍ: Jota
ROK: 2019
POČET STRAN: 376
ZDROJ: vlastní






Anotace
Olivie s Felixem se snaží o dítě. Dokonce se kvůli tomu, že chtějí založit rodinu, přestěhovali na předměstí. Přestože však ke svému sexuálnímu životu přistupují s vojenskou precizností, po prckovi není stále ani stopy, a přitom potomci nejbližších přátel jako by přicházeli na svět každý týden. Olivie se ale nesnaží jen o dítě, snaží se i o povýšení v zaměstnání, a když do firmy nastoupí nový (a také velice pohledný) šéf, vydá se po nebezpečné cestě, na které může ztratit všechno, na čem jí v životě záleží.

Hodnocení
Novinka nakladatelství Jota zaujme na první pohled svou růžovou obálkou. Vyvolá úsměv na tváři. Jenže příběh uvnitř není až tak veselý, jak slibuje anotace.


Olivie a Felix se snaží o dítě, ale nejde jim to. Milování se mění v povinnost v přesně stanovený den. Všichni jejich přátelé a známí jsou v očekávání, jen oni ne. Zákonitě se cítí oba frustrovaní a bez energie. Do toho všeho má Oliviina hygge firma, kde pracuje, nového šéfa. A ten je, po čertech, nesmírně sexy chlap. Co to udělá s Olivií? Koho si vybere? Felixe a dítě nebo Madse, který jí rozbouřil hormony?

Počít dítě se někdy rovná velkým organizačním a logistickým schopnostem. Spočítat, kdy bude mít žena plodné dny, trefit se do nich, je opravdu někdy velmi těžké. Připočtěte si k tomu pracovní dobu obou zúčastněných, jejich náladu a citové rozpoložení a vyjde vám z toho ne vždy zaručený výsledek.

Olivii jsem chápala. Upnula všechnu svou pozornost na zatím neexistující dítě. Ale je přesně prototypem ženy, které se může říkat, aby na početí nemyslela a ona to stejně udělá. Její pracovní tempo je také šílené. Na naše české poměry je workoholik, ale v Anglii je to nejspíše jinak. Felix mi byl více než sympatický. Dokázala bych si představit strávit po jeho boku celý život. Nepatří k těm namachrovaným týpkům, které nic nebolí. I on prožívá nezdar, ale nesnaží se to dávat moc najevo. Po čase začne jejich manželství skřípat, navíc se na scéně objevuje hezoun Mads. Je pravý opak Felixe – svalnatý borec, který rád flirtuje s ženami a nenechá žádnou sukni na pokoji. Obstojí Olivie v této zkoušce? Bude pro ni přednější jistota nebo nečekaně vzbuzené a poblázněné hormony?

Součástí Oliviina pracovního projektu jsou rozhovory s ženami, které zasáhlo mateřství zvláštním způsobem. Čtenář se může seznámit s pěticí žen – s blogerkou a její perfektní rodinou; se ženou, která zažila poporodní depresi; s matkou, která si prošla umělým oplodněním; s ženou, která má jedno dítě, ale druhé už mít nemůže a nakonec se ženou, která dítě adoptovala. Všech pět příběhů je odlišných a stojí za zamyšlení, zda je pro Olivii (či každou z nás) mateřství opravdu důležité.

Text je ozvláštněn sms a e-mailovými zprávami, které Olivie posílá a dostává. Navíc se čtenář dozví, v jakém je Liv rozpoložení, například, že je šťastná, maximálně plodná, má nízkou energii nebo je senzitivní. Příběh vypráví sama Livie v přítomném čase. Čtenáři tak mohli poznat její pocity více, než kdyby vše vyprávěla v er-formě a v minulém čase.

V příběhu se také objevuje erotické jiskření, ale autorka dává především důraz na Oliviino snažení se o dítě (a na myšlení na Madse). Zaměřuje se na mezilidské vztahy obecně. Oliviina matka si moc přeje vnouče a dostává tak své dcery pod tlak. Vztahy na pracovišti se zdají být tak hygge, že víc ani hygge být nemůžou. Ale i tady se objevuje podprahové soupeření, kdo bude mít lepší pracovní úspěch.

Konec příběhu mi přišel kýčovitý a americký. K ukončení celé té „dřiny“ se nehodil. Autorka závěrem celý příběh uzemnila. Ano, mělo se jednat o romantický závěr, ale ke knize moc nepasoval. I přes tuto výtku se mi kniha četla dobře. Hořkosladké čtení je vhodné spíše pro ženy, ať už bezdětné nebo s dětmi. Téma je stále aktuální. Navíc autorka patří k těm, kteří se také snaží.

Obálky
Naše česká je originální a líbí se mi více než zahraniční.
 


O autorce
Emily Phillips měla vždy dva hlavní životní cíle: napsat knihu a mít dítě. Jako šéfredaktorka časopisu Grazia pomohla změnit zákon o rovném odměňování pro obě pohlaví, psala o všem od „přetíženosti“ kvůli mnoha povinnostem po dárcovství vajíček a vyzpovídala takové celebrity, jako je Amy Poehlerová a Jane Birkinová. Vrcholem její kariéry bylo, když jí Jamie Dornan (zatímco si svlékal tričko) řekl, že pro jeho postavu sériového vraha v irském seriálu The Fall by „byla ta pravá oběť“.
Žije s manželem a dvěma kočkami v Londýně. Olivie se snaží je její první román.

Děkuji nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku

Žádné komentáře:

Okomentovat