sobota 23. února 2019

Past na korunu

AUTOR:  Daniela Krolupperová
ILUSTRÁTOR: Barbora Kyšková
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2018
POČET STRAN: 143
ZDROJ: vlastní







Anotace
Začíná rok 1919, Jáchym a Filip z Podskalí bruslí na zamrzlé Vltavě, ale na jiné zimní radovánky čas nemají. Je sice po válce, ale oba musejí doma pomáhat – Jáchym v pekárně, Filip v krejčovství. Když spolu roznášejí hotové šaty zákazníkům, nečekaně se připletou k setkání dvou mužů. Jeden je pekárenský pomocník a druhý zámožný pán. Od té chvíle jsou kluci ve střehu a odhodlaně se pustí do dalšího pátrání. Netuší, že se zapletou do kriminálního případu, který může ohrozit existenci mladé republiky.

Hodnocení
Na podzim roku 1918 se stala obrovská věc – zaniklo Rakousko-Uhersko a vzniklo Československo. Od té doby je u nás 28. říjen označován jako státní svátek. V roce 2018 jsme oslavili již sté výročí. K tomuto datu vyšlo několik knih a právě tato je určená dětem.


Jenže svobodě předcházely čtyři roky strachu, hladu a ztrát na životě. Nejinak tomu bylo u dvou kamarádů Filipa a Jáchyma. Je sice už po válce, ale stále doznívají její poslední stopy. Oba kluci pomáhají, jak se dá – Jáchym rodičům v pekárně a Filip mámě s roznáškou spraveného prádla. Jednou při takové obchůzce byli svědky podivného rozhovoru mezi velmi elegantním pánem a pekárenským pomocníkem.

"Tak na naši dohodu, milostpane! Určitě ho najdu, můžou bejt bez obav, na mě je spoleh," zahlaholil Bezděk a kopl do sebe obsah sklenky.
Na obličeji neznámého se objevila nevole. Poslední, o co stál, bylo, aby ten vandrák vykřikoval na celé kolo, co od něj chce.
"Je to důvěrné," zasyčel polohlasem. "Důvěrné!" (str. 14)

Kluci nelení a rozhodnou se vypátrat, koho to chce Bezděk najít. Tím se ale zapletou do událostí, které  mohou změnit již vzniklý nový stát. Přiznám se, že jsem skoro do poslední chvíle netušila, oč v příběhu půjde. Autorka však několikrát naznačila konkrétní situaci a zkušenější dětští čtenáři ji rychle pochopí.

Oba kluci se spřátelí s Márinkou, bledou dívenkou, která bydlí v bytě v nádražní budově. Její tatínek je totiž přednostou stanice. Márinka je nemocná, nesmí moc často chodit ven, a tak ledasco vidí ze svého pokojíčku. A tato detektivní trojka pomalu ale jistě vypátrá, co se vlastně plánovalo.

Postavy dětí jsou příjemně vykresleny. Autorka nezatěžuje malé čtenáře psychologií postav. Děti však mají svá trápení, která autorka několikrát zmíní.

Líbilo se mi, že autorka zvolila za hlavní hrdiny právě chlapce. Oba mají za sourozence sestry, které jsou hašteřivé a ukřičené. Teprve s Márinkou poznají, že ne všechny holky jsou upištěné a hloupé. Možná jim Márinka změní pohled i na jejich vlastní sestřičky.

Daniela Krolupperová si krásně vyhrála i s prostředím příběhu. Děj se odehrává v zimní Praze, v době, kdy zamrzla Vltava, všude panují mrazy a sníh. Celou situaci podtrhují černobílé ilustrace Barbory Kyškové. Její výtvarný projev je mi blízký a myslím, že dokázala v knize vystihnout Prahu v tom pravém světle.

V textu se občas objevují jména osob, které děti nemusí ještě znát a také méně používané výrazy jako je např. rizalit nebo kasematy. Pro ně je nachystané vysvětlení v dolní části dané stránky.

Kniha svým námětem a hrdiny spíše zaujme chlapce než dívky. Ale nevidím důvod, proč by si ji nemohla přečíst i děvčata. Za sebe mohu knihu doporučit. Byla čtivá, napínavá a děti se mohly dozvědět i několik informací o právě vzniklém Československu.

O autorce
Daniela Krolupperová je překladatelka, novinářka a spisovatelka. Píše především pro děti a její knihy mají i poučení: Draka je lepší pozdravit aneb O etiketěSedmilhář Josífek nebo Já se nechtěl stěhovat!

Žádné komentáře:

Okomentovat