pátek 22. září 2017

Jak jsem byl malej

AUTOR:  Stanislav Juhaňák
ILUSTRÁTOR: Markéta Vydrová
NAKLADATELSTVÍ: Triton
ROK: 2014
POČET STRAN: 120
ZDROJ: knihovna



HODNOCENÍ:


Anotace
Když jste malí, pořád se děje spousta důležitých věcí, ale nejlepší jsou ty srandovní. Musíte třeba: hlídat zvířátka a sourozence, aby vám nesnědli sladkosti nebo neutekli, kontrolovat novinky v lednici, pilkou naříznout vařečku, krmit mravence cukrem (jen cizí, ne domácí), zkoušet, kam až nejdál doběhnete na jedno nadechnutí, vymýšlet si pohádky a tak.

Hodnocení

Vzpomínáte na dobu, kdy jste byli malí? Určitě někteří z vás vyrůstali v době, kdy neexistovali mobily, počítače a veškeré sociální kontakty se uskutečňovali na hřištích s ostatními vrstevníky. Doba, která sice nebyla až tak moc korektní, ale byl to čas dětství, na které každý s odstupem času vzpomíná rád nebo s určitou nostalgií.

Kniha, kterou jsem přečetla během tři čtvrtě hodiny, obsahuje deset drobných příhod, které se mohly přihodit každému z nás. Při pročítání jsem si zavzpomínala, jak to bylo za mě, když jsme všichni hromadně chodili k zubařce, jak jsme s dětmi sbíraly luční kobylky a dávaly je do prázdných krabiček od sirek. I to, že jsme na záchodě měli velkou zimu.

Součástí knihy je pohádka, kterou chlapec vypráví svým mladším sourozencům. Jmenuje se Země krále Obrpaslíka. Co je u této pohádky tak zajímavé, že ji zmiňuji? Veškerá zvířata a popisy míst se skládají z jídla. Například jsou tady koblihbříšci,  rohlíkopce či nanučňák nebo paprikoušek. Pohádka je hodně bláznivá a fantazijní. Jako jediná má z celé knihy barevné ilustrace.

Ilustrace jsou totiž černobílé. Obrázky malovala oblíbená kreslířka Markéta Vydrová. Její ilustrace jsou přenádherné a pokaždé, když je vidím, tak vím, že se na ně můžu dívat jak dlouho chci a neomrzí mě.

Co v knize ještě najdete? Podrobný plánek bytu s každou maličkostí jako je například TELEVIZE (když skáče obraz, nutno ji praštit) nebo lumpačinou. Tak třeba NAŘEZANÉ VAŘEČKY  s popisem, kde je správně nařezat, aby se zlomily.

Těžko říct, která kapitola se mi nejvíce líbila. Bylo to takové milé čtení celkově. Ač je určená dětem, na své si přijdou i dospělí čtenáři

O autorovi
Stanislav Juhaňák se narodil v Kroměříži, vystudoval tamní gymnázium, poté studoval na Lékařské fakultě UK. Je lékař, psychiatr, majitel nakladatelství Triton. Píše poezii i prózu nejen pod svým jménem, ale i pod pseudonymem Staso.

Žádné komentáře:

Okomentovat