středa 27. září 2017

Malinka

AUTOR: Dita Táborská
NAKLADATELSTVÍ: Host
ROK: 2017
POČET STRAN: 439
ZDROJ: vlastní



HODNOCENÍ:



Anotace
Narodila se v porodnici, přesto je úředně nalezenec Když ji totiž Ina s Jaromírem ke svým dvěma biologicky vlastním synům adoptovali, měla téměř ve všech kolonkách rodného listu vepsán údaj Nezjištěno. Ina rozuměla trápením, která Malce její složitý příběh přinášel. Toužila stát při ní, ale mnohdy to zkrátka nevyšlo. Dvaadvacetiletá Malka se dostává do nečekané životní situace, která ji nutí zaplnit prázdná místa svého života a odpovědět si na otázku, co vlastně dělá mámu mámou. 

Hodnocení
Tolik negativních emocí jsem v žádné knize nepocítila jako v Malince. Dita Táborská ve svém debutu představila problematickou mladou ženu, která nenávidí nejen sebe, ale i celý svět.

Malka se narodila v nemocnici jako normální zdravá holčička, bohužel v rodných papírech má slovo NALEZENEC. V kojeneckém ústavu dlouho nepobyla, protože si ji adoptovala rodina s dvěma dětmi. Malka vyrůstá v láskyplné rodině, která jí dává vše. Chtějí, aby Malka byla šťastné a spokojené dítě. Jenže Malka si ničeho neváží. Je zlá, kope kolem sebe a od doby, kdy se dozvěděla, že je adoptovaná, chce zjistit totožnost biologické matky.

Malka byla pro mě velmi negativní postavou. Je psychicky nevyrovnaná. Chvíli je z ní dobrá duše, pak zase zraňuje na místech, která jsou bolavá. Nebere ohledy vůbec na nikoho. Ani na své dítě, které právě čeká. Sama neví, zda si dítě nechá nebo ho dá na výchovu jeho otci.

Ina Malku vychovala jak nejlépe uměla. Díky složité Malčině povaze to s ní neměla vůbec jednoduché. Malka jí neustále házela klacky pod nohy, ale ona to nevzdávala. Měla po svém boku Jaromíra, chápajícího manžela, který neustále ženy po vzájemných hádkách usmiřoval.

Na druhé straně Malčina života je manželský pár, který po dítěti nesmírně touží. Alice by chtěla dítě, ale její manžel Roman má sníženou pohyblivost spermií, tedy šance na otěhotnění je minimální. Přesto dokázal ženu oplodnit. Ne Alici, ale Malku. Jak dopadne situace, kdy Alice dítě chce a Malka ne? Rozhodnutí nebude vůbec snadné a na řadu přijde velké množství slz i vzteku.

Kniha byla výborně napsaná. Charaktery postav byly až reálné, chvílemi mi Malka připomínala sebe v pubertě, která s ní třískala hlava nehlava. Tím chci říct, že někdo se v některých postavách může do jisté míry nalézt a ztotožnit se s ní.

Z Malinky se dozvídáme příběh nejen o Malce, ale i o její rodině a i ta Malčina nebyla bezproblémová, i když se na povrchu tvářili jako spokojená rodina. Ano, působí spokojeně, ale pod pokličkou však najdete nejedno tajemství.

Příběh se četl sice nepříliš snadno a to kvůli Malčině chování a povaze. Přesto mě kniha nepustila a musela jsem číst dál, abych věděla, jak vše v závěru dopadne. Nejeden čtenář bude překvapený. Já překvapená byla, ale můj názor na Malčinu postavu se nezměnil ani na konci.

Musím také zmínit grafickou stránku knihy, protože na obálku bych se mohla dívat snad pořád. Přední strana je popsána ženskými jmény, Malinka vynikne v červené barvě. A zralé maliny obálku skvěle doplnily. Moc se mi tento styl grafiky líbí. Je to jednoduché, vkusné a líbivé. I označení kapitol je velmi originální.

Autorka se také věnuje tématu adopce. Vždy jsem si myslela, že adoptovat dítě je správná věc, ale po přečtení knihy si už tak jistá nejsem. Co když geny biologických rodičů vyplují na povrch a už pak nezáleží na tom, kdo vás vychoval? Tím se dostávám k úplně jinému tématu a kvůli němu tady nejsme.

Je to příběh o hledání sebe samé, o tom, zda to, co si myslíme, že je správné, je vlastně špatné a naopak.  Je to vyprávění o rodičovství, o vztazích mezi mužem a ženou. Velmi dobrých psychologických románů je poskrovnu, ale tato kniha je zářným příkladem a určitě se zařadí mezi top knihy tohoto žánru.

O autorce
Dita Táborská vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Pracovala externě pro Českou televizi a Český rozhlas, působila na politickém a tiskovém oddělení izraelského velvyslanectví a v roce 2009 vstoupila do služeb českého Ministerstva zahraničních věcí. V současnosti se věnuje ponejvíce své rodině. Román Malinka je její prvotina. (zdroj: Host)

Knihu můžete zakoupit v e-shopu knihkupectví
Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat