pondělí 30. ledna 2017

Rok zázraků

AUTOR: Sarah Winman
ORIGINÁL: A Year of Marvellous Ways (Tinder Press, Londýn, 2015)
PŘEKLAD: Petra Jelínková
NAKLADATELSTVÍ: Beta
ROK: 2016
POČET STRAN: 326
ZDROJ: knihovna


HODNOCENÍ

Anotace
Téměř devadesátiletá Marvellous žije samotářsky v malebné přírodě Cornwallu. Jednoho dne se u ní objeví zubožený voják... Mladík hluboce poznamenaný válkou i smrtí dávné lásky a prazvláštní stařenka se sblíží a vznikne mezi nimi pouto. Díky Marvellous a jejímu podmanivému vyprávění dokáže Drake opět žasnout nad obyčejnými i neobyčejnými okamžiky života a nachází v sobě sílu jít dál. A zrovna tak přínosné je jejich přátelství i pro ni – teprve díky Drakeovi může Marvellous uzavřít některé kapitoly ze své minulosti. 

Hodnocení
Kniha mě zaujala svou anotací natolik, že jsem si ji chtěla přečíst. Bohužel kniha nesplnila má očekávání. Byl to jeden z dalších románů, které neurazí ani nenadchnou. Jakmile zavřete knihu, už nevíte, o čem byla.

Příběh se odehrává v roce 1947, krátce po válce, kdy jsou rány ještě čerstvé a bolavé a lidé se jen pomalu vzpamatovávají z válečných hrůz. V Cornwallu však jakoby se zastavil čas. V této odlehlé a opuštěné krajině žije Marvellous. Je jí osmdesát devět let a ve svém životě zažila spoustu věcí. Musela překonat nechuť a snad i strach obyvatel zátoky vůči ní. V mládí byla léčitelkou, sbírala byliny, pomáhala rodit děti a také mívala sny a předtuchy, které se vždy splnily. Měla několik velkých lásek - nejprve to byl strážce majáku, pak Jimmy a nakonec jeho bratr Jack. Snad největší a nejdelší láskou byl Jack, muž, který měl však toulavé boty, ale k Marvellous se vždy vracel.

Drake si prožil druhou světovou válku se vším všudy. Před koncem války však dezertoval a na cestě domů se zastavil v jednom lazaretu. Tam ho umírající mladý voják poprosil, zda by neodevzdal dopis otci, který bydlí v Cornwallu. Drake mu tuto službu splní, sice ne až tak moc rád, ale svědomí mu nedá, aby dopis zahodil.

A tak se stalo, že se Drakeova cesta protkla s Marvellousinou cestou. Každý z nich si nese své břímě života. Marvellous učí Drakea, jak být znovu šťastný a Drake zase způsobil to, že Marvellous na konci svého života není sama. Spolu si povídají o svém životě, o tom, co je v životě potkalo, co je trápilo.

Před půlkou knihy už víte, jaká bude zápletka a jak to skončí. Bylo to až moc průhledné a nějak moc jednoduché. Navzdory krásné obálce mě tentokrát děj nezaujal. Sice ano, dokázala jsem si dost dobře představit prostředí, ve kterém se příběh odehrává, ale přišlo mi, že je všechno až moc ponuré a smutné. Čekala jsem více psychologie postav, více vzpomínek na válku. Je to spíše poetický příběh, kdy všechno plyne pozvolna a až tak moc věcí se v knize nestane.

Ač mi kniha nesedla, je docela pravděpodobné, že kniha sedne někomu jinému, někomu, kdo bude naladěn na tu správnou vlnu atmosféry příběhu. 

Obálky
Tentokrát mám pro vás jen jednu obálku. Všechny další obálky na Goodreads jsou jak přes kopírák, jen tato je trochu jiná.


O autorce
Sarah Wnman vyrůstala v anglickém Essexu a nyní žije v Londýně. Vystudovala herectví, jemuž se věnovala v divadle, filmu i televizi. V roce 2011 vydala pozoruhodnou prvotinu Když byl Bůh králík, která se stala mezinárodním bestsellerem a získala řadu cen. Autorka má originální styl vyznačující se osobitým poetickým jazykem, magickými prvky i humorem. Zdroj: Beta

Žádné komentáře:

Okomentovat