sobota 14. ledna 2017

Mizící hmyzíci

AUTOR:  Daniela Krolupperová
ILUSTRÁTOR: Eva Chupíková
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2013
POČET STRAN: 96
ZDROJ: knihovna


HODNOCENÍ:



Anotace
Příběh mizících hmyzíků je pohádka, která dětským čtenářům pootevře okénko do tajemného světa dobře známých drobných živočichů. Poznává jejich vlastnosti a řeší jednoduché otázky připojené za každou kapitolou. Mezi nepatrnými stébly trav se odehrávají velké příběhy pro malé (i větší) děti. Stačí se začíst.

Hodnocení
Bylo nebylo jedno malé království plné růží, které vzkvétalo a vonělo do širokého okolí. V každém keříku žila jedna víla, která s růžemi byla propojená. Zahrada růží patřila staré paní, která se o vše pečlivě starala. Jednoho dne však odcestovala a od té chvíle se růžím přestalo dařit. Zahrada začala pustnout a na keře se vrhli zákeřní vetřelci. Na království dosedlo prokletí. Víly byly zoufalé, nakonec jim poradila stará krtonožka - když přivedou do zahrady berušku, království se zachrání. Jenže koho pro berušku poslat? Na poslední chvíli si vzpomněli, že u zahradní branky žije skřítek, takový budižkničemu, a rozhodnou se, že ho pro berušku vyšlou. Podaří se skřítkovi Princovi najít berušku včas?

Spojit krásný příběh s poučením je vždycky něco, co mě hodně baví číst. A právě tato edukační série vychází u nakladatelství Portál. Z této série jsem četla Jde sem lesem a Mizící hmyzíci jsou psány ve stejném duchu.

Každá správná pohádka o zakletém království by měla mít svého prince. Tady je taky princ, který ve skutečnosti princ není, ale jmenuje se tak. Je to skřítek, který je od přírody lenoch a povaleč, nikdy nikomu nepomohl, s nikým se nepřátelil. A najednou dostal obrovský úkol - má najít slunéčko sedmitečné a přivést ho, aby zachránilo růže. Princ není vůbec odvážný a taky se mu nechce. Ale slib je slib. Na cestě za beruškou ho čeká jedno velké dobrodružství plné nástrah a nebezpečí, ale také pozná nové přátele, kteří mu rádi pomohou. 

Na začátku každé kapitoly je ilustrace broučka, který se v příběhu objeví. Je zde vyobrazený nejen barevně, ale i černobíle s popisem těla, čím se živí a kde žije. Na konci kapitoly čekají pro čtenáře úkoly, na které by měl správně odpovědět.

Možná se čtenář bude ptát, proč se kniha jmenuje Mizící hmyzíci a co to vlastně znamená? V knize je vše krásně vysvětleno.

Musím také zmínit ilustrace, které knihu doprovází. Jsou moc krásné a lahodí oku. Eva Chupíková je autorkou celé knižní série a myslím si, že je to velice dobrý tah.

Knížku můžu doporučit nejen dětem, ale i dospělým, protože i tady se dá najít spoustu věcí k zamyšlení. Je to příběh o odvaze, přátelství, strachu i zlu. Ale tak je to skoro vždycky v každé pohádce. A i ve skutečném světě.

O autorce
Daniela Krolupperová je překladatelka, novinářka a spisovatelka. Píše především pro děti a její knihy mají i poučení: Draka je lepší pozdravit aneb O etiketěSedmilhář Josífek nebo Já se nechtěl stěhovat!

2 komentáře:

  1. Četla jsem od této dvojice autorek Jde sem lesem a taky se mi moc líbila :) Má to vtip, ponaučení, prostě všechno... a ty ilustrace 😍

    OdpovědětVymazat