neděle 12. června 2016

Cesta za velkým snem

AUTOR: Lucy Maud Montgomery
ORIGINÁL: Anne of Avonlea (L. C. Page & Company, 1915)
PŘEKLAD: Karla Šmídová
NAKLADATELSTVÍ: Jeva, Papyrus
ROK: 1993
POČET STRAN: 312
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:



Anotace
V Cestě za velkým snem prožijeme se sedmnáctiletou Annou školní rok v Avonlea, kde učí na základní škole. Ve škole prožije Anna s dětmi řadu humorných příhod, její život je díky škole stále plný vzruchu a zasahují do něho i nejrůznější nečekané události v Avonlea.

Něco málo o ději
Anna se stala učitelkou v avonleaské škole. Je šťastná - má kolem sebe své přátele, Marillu a také dvojčata Davyho a Doru. Zažívá spoustu drobných příhod, které rozvíjí její fantazii a splétá jeden příběh za druhým. Její velký sen však zůstává zatím nesplněný, ale krůček po krůčku míří k cíli.

Hodnocení
Druhý díl Anny ze Zeleného domu je stejně dobrý jako ten první. Opět se setkáváme s Annou, která žije v Zeleném domě s Marillou. Začala učit v místní škole, i když je jí teprve sedmnáct let. Má své představy o tom, jak by se měla chovat jako správná učitelka, o tom, jak by měla přistupovat k dětem a jak je učit. Nečeká na ni lehký úkol.

Kromě Anny se znovu setkáváme s její kamarádkou Dianou, paní Lyndovou a Marillou. Trochu mě rozčilovalo, že Marilla už není Marie jako v prvním dílu. Nové postavy, které se objevily, jsou osiřelá dvojčata Davy a Dora. Davy je takový divoký a Anna s Marillou s ním mají často trápení, přesto si získal srdce všech, hlavně Marilly, která si jen tak nepouští někoho ke svému srdci. Zato o Doře toho moc nevíme, protože jako by v knize ani nebyla.

Dalšími postavami je pan Harrison, trochu samorost, bručoun, který platí za starého mládence. Mně osobně nejvíce upoutala postava slečny Levandule ze Sídla ozvěny. Její osud byl pohnutý a smutný, o tom, že kvůli hádce se rozešla se svým snoubencem a neviděla ho více jak čtvrt století, a protože ho stále milovala, zůstala starou pannou.

Anna je dospělejší. V knize je to hodně znát, přesto si Anna zachovala stále svoji bezbřehou fantazii a lásku k přírodě, je stále stejná romantička jako dřív, ale sama na lásku nepomýšlí ani náhodou, i když se kolem ní pohybuje jeden mladý muž...

Kniha se četla velice dobře, jednotlivé příběhy se mi líbily a humorným trapasům jsem se od srdce zasmála. A i když se mi líbila stejně jako první díl, už to nebyla úplně ta samá Anna, přesto je to pořád skvěle napsaná kniha.

Co musím zmínit je obálka. Kdybych o Anně neslyšela, podle obálky bych si ji určitě ke čtení nevybrala. Viděla jsem mnohem vkusnější obálky, například slovenská z roku 2015 i ty, které vydalo nakladatelství Mladé letá v roce 1991.

Obálka sice knihu také dotváří, ale obsahem je příběh velmi kvalitní a já už se těším na další pokračování.

Obálky
    



O autorce
Lucy Maud Montgomery se narodila na Ostrově prince Eduarda v Kanadě. Ačkoli v té době vyšší vzdělání dostalo jen málo žen, Lucy navštěvovala střední školu (Prince of Wales College) v Charlottestownu, pedagogický institut a potom Dalhousovu universitu v Halifaxu. V sedmnácti odešla do Nového Skotska pracovat do novin, v Halifaxu vycházejícího Chronicle a psala pro jeho večerní vydání Echo. Do venkovského prostředí Ostrova prince Eduarda se však Lucy vrátila učit a žila tam se svou babičkou. Právě tato zkušenost ze života sousedů farmářů a rybářů se promítla do knih o Anně,

Žádné komentáře:

Okomentovat