sobota 20. února 2016

Hledání tajemných vltavínů - autorské čtení Jiřího Hájíčka v Kroměříži

Knihovnu Kroměřížska 16. 2. 2016 navštívil český spisovatel Jiří Hájíček. Jiří Hájíček je autor mnoha románů a povídek. K literatuře se dostal už na gymnáziu, kdy začal psát poezii. Jeho tvorba je ovlivněná venkovem a většina románů se ho osobně dotýká. Například román Selský baroko je příběh rodiny z otcovy strany. Román Rybí krev patří do rodiny jeho matky.

Román, ze kterého Jiří Hájíček na autorském čtení předčítal, se jmenuje Zloději zelených koní. Kniha vznikala v době, kdy autor vyhledával dobrodružství. Příběh vypráví o nelegálním hledání vltavínů, o tom, jak hon za "kameny z Měsíce" může zničit rodinné vztahy. Ví o tom své i hlavní hrdina Pavel, který je hledáním vltavínů posedlý. Na základě knihy vznikl i filmový scénář, který napsal Petr Jarchovský a Dan Wlodarczyk. V hlavních rolích se objeví Pavel Liška a Marek Adamczyk. Film by měl do kin přijít v květnu 2016.

Během předčítání z knihy mohli posluchači sledovat promítání sbírky vltavínů, které se nachází v muzeu v Českém Krumlově. Co to vlastně vltavín je? Vltavíny se nejčastěji nacházejí v okolí řeky Vltavy na hranicích Rakouska a Německa. Teorie vzniku vltavínů říkají, že vznikly současně po vzniku Rieského kráteru (oblast mezi Norimberkem, Stuttgartem a Mnichovem). Od nalezišť je tento kráter vzdálen 250 km. I Jiří Hájíček jeden vltavín vlastní a na ukázku jeden přinesl.

Další kniha, o kterém se autor zmínil, byla Fotbalové deníky. V době, kdy kniha byla vydána, sklidila negativní recenze. Hájíček říká, že se zde pokusil o lehčí formu psaní, navíc je to příběh, který se stal jeho manželce. Fotbalové deníky si také vybral tým Lukáše Hejlíka do Listování. Jedná se o scénické čtení této knihy a brzy bude mít obnovenou premiéru. 

Jiří Hájíček chystá nový román. Pokud se bude nakladatelovi líbit, čtenáři se této knihy dočkají v podzimních měsících. A stejně jako předchozí autorovy knihy, tak i tato se bude odehrávat na venkově a bude o návratu odrodilce zpět do vesnice. Na závěr besedy padla otázka, zda se také autor chce vrátit zpět na venkov. Hájíček se na venkov vracet nechce, ale kdoví, třeba v budoucnu možná ano.

1 komentář:

  1. A já myslela, že na venkově žije. No nic, těším se na nový román, Zloději se mi líbili, ale ne tak jako Rybí krev a Selský baroko. :-)

    OdpovědětVymazat