středa 2. prosince 2015

Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

AUTORUlf Stark
ORIGINÁL: Min vän Percys magiska gymnastikskor
PŘEKLAD: Viola Somogyi
ILUSTRÁTOR: Aneta Žabková
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2015
POČET STRAN: 120
ZDROJ: vlastní
HODNOCENÍ:



Anotace
Ulf si je jistý, že by se všechny jeho problém rázem vyřešily a vše by se mu dařilo, jen kdyby nějak získal staré, polorozpadlé tenisky svého spolužáka Percyho. Percy totiž tvrdí, že jeho boty jsou kouzelné. A protože se Percymu daří, na co sáhne, je úžasně silný, šikovný a oblíbený, zatímco Ulf je tlustý a nemotorný, ochotně mu věří. Tenisky opravdu udělají z Ulfa docela jiného kluka. Najednou je smělý a odvážný a spolužáci ho začnou vnímat docela jinak. A také pochopí, že frajer Percy není vždycky tak odvážný, jak si všichni myslí. 

Něco málo o ději
Ulf patří k těm chlapcům, kteří to mají v životě těžké. Ve třídě nepatří k těm oblíbeným, je pořád pozadu, moc kamarádů nemá, holkám se nelíbí. Kdežto Percy, to je jiná kategorie - oblíbený mezi spolužáky, mezi učiteli, vše, na co sáhne, se mu podaří. A to jenom díky kouzelným teniskám, které Percy nosí. Ulf po nich zatouží a je ochotný za ně dát cokoliv.

Hodnocení
Tato útlá knížečka z pera švédského spisovatele Ulfa Starka je určená především spíše chlapcům než dívkám. Už jenom proto, že v téhle knize jsou hlavními postavami chlapci. Tou stěžejní je Ulf. Chlapec, který má trochu nadváhu, v tělocviku mu to vůbec nejde, s dívkami to také moc neumí. Ale je to moc hodný kluk.

Zato Percy je poděs. Je pro každou lumpárnu, ve třídě patří k těm žákům, kteří jsou drzí na učitele a myslí si, že spolkli všechnu moudrost světa. Percy je, na rozdíl od Ulfa, v tělocviku jako z gumy. Po kladině chodí jak po másle a Ulf mu tu mrštnost hodně závidí. A když se Percy podřekne, že jeho tenisky jsou kouzelné, Ulf zatouží tyto tenisky mít. Je ochotný za ně dát i bratrovy staré časopisy a tátovu gramofonovou desku, protože opravdu věří, že když je bude mít, dokáže všechno. A když je získá, začnou se dít opravdu podivuhodné a neuvěřitelné věci.

Kouzelné tenisky jsou krátkým příběhem pro všechny děti, i když, jak už jsem jednou psala, je to spíše čtení pro kluky. Má jenom 116 stránek, což je naprosto ideální čtení. Kapitoly jsou přiměřeně dlouhé, styl písma se mi moc líbil - písmena nejsou tak zhuštěná, ale roztažená. Kniha je doprovázena trefnými ilustracemi. Trochu je škoda, že jsou černobílé, mám ráda (a určitě nejen já) barevné obrázky. Příkladem je titulní strana Percyho.

Malého Ulfa si čtenář musí oblíbit. Ne každý kluk je hvězda jako Percy, proto je Ulf prototypem normálního kluka, ve kterém se může dětský čtenář v ledasčem najít. Třeba v nešikovnosti v tělocviku, nebo v tom, že se mu líbí nějaké děvče a neví, jak ji políbit, nebo v tom, že má staršího sourozence, který má nad tím mladším převahu.

Čtení se mi líbilo. Knihu jsem přečetla během dvou večerů, takže se čte velmi snadno a rychle. Jen jsem si ke konci říkala, že by měl být Ulf přece jenom potrestán. I když koneckonců, svým způsobem potrestán byl. A co vlastně provedl? To už si musí malý (nebo i velký) čtenář přečíst sám.

O autorovi
Ulf Stark je uznávaný švédský spisovatel a scénárista. Jeho knihy byly přeloženy do mnoha jazyků, několik jich bylo zfilmováno. Je nositelem řady literárních ocenění.

Obálky
Vybrala jsem pro názornost dvě obálky s různými ilustracemi. Ta první mi trochu připomíná Mikuláše a spol. Druhá se mi líbí mnohem víc a Ulf je tady velký sympaťák.
  


Napsáno pro nakladatelství Portál.
Knihu můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat