pondělí 4. května 2015

Víla Vivivíla a piráti Jižního moře

AUTOR:  Markéta Pilátová
ILUSTRÁTOR: Jakub Zich
NAKLADATELSTVÍ: NLN
ROK: 2010
POČET STRAN: 83
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:




Anotace
Vivi se znovu vypraví za přáteli, aby dali hlavy dohromady a ještě jednou pomohli zvířatům. Že při tom mnoho zažijí, že si musejí navzájem pomáhat a jejich důvtip nezahálí, je nasnadě. Ale že se k nim přidá i Emina hanácká babička, to asi čekal málokdo. Tahle babička si však vždycky ví rady a jen tak něčeho se nezalekne, dokonce ani obrů s prázdnými hlavami, brčálově zeleného hada nebo surfařských pirátů.

Něco málo o ději
Vivi se vrací zpět! V předchozí knize jsme se seznámili s Vivi, Emou a Pepíkem. Společně jsme zachraňovali pašovaná zvířata. Vivi se je pak odnesla s sebou do víláckého světa. Jenže zvířátkům je tam zima, protože sluníčko tam svítí jen málokdy. Vivi se rozhodla, že se vydá za Emou a Pepíkem, aby přišli na to, jak zvířátkům pomoci. Zrovna v tu chvíli byla u Emy na návštěvě babička Boženka z Moravy z Tučap, které jako jediné děti svěřily, jaké dobrodružství zažily s Vivi. 

Pepík navrhl, že by ve vílácké zemi mohl objevit moře, kde by se zvířátka mohla ohřát. Na dalekou cestu se vydali nejen naši známí kamarádi, ale i jejich babi Bóža. A jak to všechno dopadne? Koho všechno potkají? Přečtěte si tuhle útlou knížečku.

Hodnocení
Další příběh o víle Vivivíle neboli Vivi se zvětší části odehrává ve víláckém světě. Tentokrát si děti zahrály na Kryštofa Kolumba a spolu s babi Bóžou se vydaly hledat moře, protože zachráněným zvířatům je ve vlhkém prostředí bažin zima.

Velmi zajímavou postavou byla babička Boženka. Jejím typickým znakem byla hanáčtina a tvarůžky a já se leckdy přistihla, že se směji.

"Tož vitaj!" řekla babi. "Nechceš smažené tvargle, máme ešče spóstu. Ty děcka nic nejijó," stěžovala si babička, přestože Pepík snědl tvarůžků šest a Ema čtyři.

I tady vystupují kouzelné bytosti jako jsou obři s prázdnou hlavou nebo obrovský had Cai-Cai Vilúa. Prozradím, že našim objevitelům se najít moře podaří, ale budou muset o něj bojovat s nebezpečnými piráty. Jak tahle bitva skončí? Doufejme, že dobře.

Ilustrace v této knize jsou mnohem barevnější než v knize předchozí. Příběh se tentokrát odehrává za denního světla a barvy připomínají léto a teplo.

Pokud bych měla být upřímná, více se mi líbil příběh první o Vivi a o záchraně zvířat. Byl více poučnější a napínavější. A navíc punková víla, to tady ještě nebylo! Druhý díl byl spíše hravější, bylo v něm více dílčích dobrodružství. Přesto však u mě vyhrává jednička.

O autorce
Markéta Pilátová žije v Bataypora (Baťova dobrá voda) v Brazílii, kde učí nejen češtinu, ale také naslouchá příběhům krajanů, pořádá kuchařské workshopy, chodí na tréninky folklorního kroužku a píše o krajanech v reportážích pro týdeník Respekt. Také začala učit na třech brazilských základních školách češtinu a protože je v lednu a únoru v Brazílii léto a děti mají prázdniny, tráví dva měsíce volna v České republice. Na svém autorském kontě má řadu knih pro děti i dospělé čtenáře. Za ty dětské zmiňuji např. příběhy o Víle Vivivíle, příběh o Jurovi či o holčičce Kiko. Pro dospělé čtenáře napsala knihy Má nejmilejší knihaŽluté oči vedou domů a Tsunami blues.

Žádné komentáře:

Okomentovat