sobota 5. dubna 2014

Večer s Andersenem v Knihovně Kroměřížska - 4. 4. 2014

V roce 2000 vznikl projekt Noc s Andersenem k výročí narození významného dánského spisovatele pohádek Hanse Christiana Andersena (2. dubna 1805 – 4. srpna 1875).  Nápad vznikl v
uherskohradištské knihovně, která za tento projekt v roce 2013 dostala významné ocenění v podobě mezinárodní Ceny za propagaci a šíření znalostí o Hansi Christianu Andersenovi.


Letos se pořádal 14. ročník této akce pro děti. Patronem se stal psí komisař Vrťapka, kterému dal život spisovatel a ilustrátor Petr Morkes.

Na děti v kroměřížské knihovně čekalo mnoho zajímavých úkolů a po správném vyplnění formuláře získaly detektivní průkaz s hodností.

A to nebylo vše. Součástí programu bylo i vystoupení policejního psovoda se svými dvěma svěřenci. První se jmenoval Ronnie, dvouapůletý huňatý německý ovčák, který byl vycvičen k hledání drog. Všichni jsme se mohli přesvědčit, že Ronnie je opravdu šikovný a schovanou drogu úspěšně našel. Druhý pes se jmenoval Uno a ten byl kromě hledání drog také vycvičen ke kousání. Policejní psovod dětem ukázal některé povely a jak Uno, tak i Ronnie tyto příkazy splnili.

Všechny děti byly nadšené, nikdo se nebál a také si policejního psa hladily. Následně proběhlo společné focení i s Unem.

Děti si také mohly prohlédnout policejní pomůcky jako byl obušek. Největší úspěch však sklidila želízka a na ně se stála opravdu dlouhá fronta, protože každý si chtěl vyzkoušet, jaké to je být zatčen.

Večer s Andersenem se podařil, děti si soutěžení a ukázku se psy užily a myslím, že se už těší na příští ročník.
Foto: Kamila Rýdlová

4 komentáře: